Dobrodošli na SGS
Stop discrimination
Iskanje
  Registracija | Prijava Slovensko  ·  SGS  ·  English  
 Kazalo
· Glavna stran
· Teme
· Galerije slik
· E-kartice
· Citati
· Kont@kt
· Iskanje
· Povezave

 Online
Trenutno je 75 obiskovalec in 0 članov online.

Ste neregistrirani obiskovalec. Lahko se registrirate brezplačno tukaj

 Languages
Izberite jezik:

English English.infected English.infected2016 Slovenian Slovenian.infected Slovenian.infected2016

Sporočilo za javnost
18.03.2003 ois
Kaj dogaja - Happenings Tik pred referendumom o vstopu Slovenije v Evropsko unijo slovenske gejevske, lezbične, biseksualne in transseksualne organizacije ponovno opozarjamo na kršitve človekovih pravic lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev v Sloveniji.

Navkljub dolgoletnim obljubam, podpisom vrste deklaracij – tudi na evropski ravni – o zagotavljanju človekovih pravic za vse, navkljub 14. členu Ustave, po katerem smo vsi državljanke in državljani Slovenije enakopravni, smo leta 2003, dobro leto pred skoraj gotovim vstopom Slovenije v Evropsko unijo, geji, lezbijke, biseksualci in transseksualci še vedno drugorazredni državljani. Pri tem naj v prvi vrsti omenimo socialno zaščito, ugodnosti in dolžnosti, ki so priznane izvenzakonskim partnerjem v heteroseksualnih zvezah in so zanikane partnerjem, ki živijo v povsem primerljivih istospolnih partnerstvih.

Država nam že vrsto let obljublja zakonsko ureditev istospolnih partnerstev, pa tega v dvanajstih letih še ni uspela storiti. Diskriminacija, tudi institucionalna, in različne oblike nasilja na osnovi spolne usmerjenosti so še vedno sestavni del našega vsakdana, zato pred skorajšnjim vstopom Slovenije v Evropsko unijo opozarjamo slovensko uradno politiko, naj končno poskrbi, da bo Slovenija tudi v tem pogledu evropska država.

V skladu z Resolucijo Evropskega parlamenta (A5-0050/2000, členi 56-60 in 76-77), z Amsterdamsko pogodbo (13. člen), s Konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin (12. in 14. člen) – vse te resolucije in konvencije pozivajo k preprečevanju diskriminacije istospolno usmerjenih in zagotavljanju njihove enakopravnosti - in predvsem v skladu z Ustavo RS (8. člen), ki določa, da se ratificirane in objavljene mednarodne pogodbe uporabljajo neposredno, je to dolžna storiti.

Naše zahteve so zahteve po enakopravnosti.

Out in Slovenija, Mitja Blažič
Legebitra, Miha Lobnik
Škuc MAGNUS, Miran Šolinc
Škuc - Roza klub, Galfon, Brane Mozetič


 
 Ocena članka
Povprečna ocena: 5
Št. glasov:: 3


Vzemite si prosim trenutek in ocenite članek:

odlično
zelo dobro
dobro
povprečno
slabo Opcije

 Natisni  Natisni

 Pošlji  Pošlji


Glavna stran  ·  Teme  ·  Vaš račun  ·  Predlagaj objavo