Dobrodošli na SGS
Stop discrimination
Iskanje
  Registracija | Prijava Slovensko  ·  SGS  ·  English  
 Kazalo
· Glavna stran
· Teme
· Galerije slik
· E-kartice
· Citati
· Kont@kt
· Iskanje
· Povezave

 Online
Trenutno je 71 obiskovalec in 0 članov online.

Ste neregistrirani obiskovalec. Lahko se registrirate brezplačno tukaj

 Languages
Izberite jezik:

English English.infected English.infected2016 Slovenian Slovenian.infected Slovenian.infected2016

Kratek pregled ruske gejevske zgodovine
25.05.2003 Tomaz
Splošne informacije - General Info Očitno je bila srednjeveška Rusija zelo tolerantna do homoseksualnosti. Obstajajo dokazi o obstoju homoseksualne ljubezni v življenju določenih svetnikov, datirani celo v 11. stoletje. Pravoslavna Cerkev je obravnavala homoseksualna dejanja kot grešna, vendar ni proti kršiteljem nikdar vršila pravnih sankcij; med cerkvenimi možmi je vznemirjenje povzročal kvečjemu pojav homoseksualnosti po samostanih.

Tuji obiskovalci Rusije 16. in 17. stoletja so lahko izražali začudenje nad naklonjenostjo praktično vseh družbenih slojev do pojavov homoseksualnosti. Sigismund von Heberstein, Adam Olearius, Juraj Krizhanich in George Turberville v svojih potopisno spominskih zapisih vsi omenjajo poudarjeno homoseksualnost. Sergej Solovjov, zgodovinar iz 19. stoletja piše, da nikjer drugje na vzhodu razen v Rusiji, ni bil odnos do »nenaravnega greha« tako liberalen.

Prvi zakoni proti homoseksualnim dejanjem so se pojavili šele v 18. stoletju za časa vladavine Petra Velikega; šlo je za vojaška določila, ki se je nanašala zgolj na vojake. 1832. leta se v kazenskem zakoniku pojavi 995. člen, ki t.i. »muzhelozhstvo« (»ležanje moškega z moškim«, s čimer sodišče označi analni spolni odnos) opredeli kot kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena kazen petletnega izgona v Sibirijo. Kljub temu je do izvrševanja kazni prišlo zelo redko, posebno če je šlo za primere iz višjih slojev. Mnogi pomembni izobraženci 19. stoletja so živeli dokaj odprto homo- ali biseksualno življenje. Med njimi pisec Philip Vigel, raziskovalec Nikolai Przhevalsky, kritik Konstantin Leontiev in skladatelj Peter Tchaikovsky.

Prehod v 20. stoletje prinese s seboj milejšo zakonodajo, poveča se strpnost in prisotnost homoseksualnosti v javnem življenju. Vladimir Nabokov, oče pisatelja in ustanovitelja Demokratske stranke, leta 1903 napiše članek O pravnem statusu homoseksualcev v Rusiji, v katerem poudarja, da se država ne bi smela vpletati v privatna spolna razmerja ljudi. V letih med revolucijama (1905 – 1917), ko govorimo o t.i. srebrni dobi ruske književnosti, se za rusko homoseksualnost odvija zlata doba. Mnogo pomebnih osebnosti živi odprto gejevsko življenje, celo številni člani državnega Imperialnega sodišča. Sergej Diaghilev in mnogi člani Svetovnega umetniškega gibanja ter Ruskega baleta so bili geji. 1906. leta je Mikhail Kuzmin izdal svoj avtobiografski – comming out – roman Krila, ki je zaslovel v ruskem umetniškem svetu.

Mnenja glede vpliva rdeče revolucije na pravice homoseksualcev si nasprotujejo. Nekateri zagovarjajo tezo, da so Sovjeti dejansko prednjačili v prizadevanjih za človekove pravice in dekriminalizacijo istospolnega življenja; drugi spet zatrjujejo, da sta askeza Boljševikov in njihov odpor do sploh vsake oblike seksualnosti zavrla možnosti pozitivnega razvoja. Kakorkoli Oktoberska revolucija je v celoti pometla s starim zakonikom in v novi ruski zakonodaji (oblikovani v letih 1922 – 1926) ne najdemo več ponižujočega »muzhelozhstva«. Žal dekriminalizacija iz obdobja zgodnje Sovjetske zveze še ni pomenila konec preganjanju. Nova sovjetska znanstvena gorečnost zreducira homoseksualnost na subjekt medicinskih in psihiatričnih obravnav; v njej vidi bolezen, ki jo je potrebno temu primerno obravnavati in zdraviti. Povrhu pa se je v javnem življenju homoseksualnost še vedno povezovalo z vrednotami aristokratskega načina življenja, s pred-revolucionarno bohemsko elito.
Seksualna osvoboditev, ki je spremljala revolucijo, je očitno imela kratkotrajni učinek. Razna gibanja za enakost ter pro-ženska gibanja, ki so liberalizirala ločitev in druge zakonske določbe v zvezi z zakonsko zvezo ter promovirala splav, so se v tridesetih letih umaknila stalinistični pro-družinski politiki. V tem kontekstu je Sovjetska zveza z dekretom, podpisanim 1933.  leta, ponovno rekriminalizirala homoseksualnost. Kot je razvidno iz članka, ki ga je napisal Maksim Gorky, se je v času ohlajanja nemško–sovjetskih odnosov homoseksualnost povezovalo tudi z nacizmom; Gorky piše: »Z izkoreninjenjem homoseksualnosti bo izginil nacizem.« Seveda so nacisti, še ne leto potem, tudi sami kriminalizirali homoseksualnost.

Novemu 121. členu, ki je predvidel za muzhelozhstvo kazen petih let zapora, je sledilo obdobje največjega stalinističnega nasilja. Število aretiranih ni znano, a ocenjuje se, da je bilo v času do 80-ih let zaprtih okrog 1000 gejev – letno! Ker je imela Sovjetska zveza največje število moških zapornikov na svetu, je gotovo tudi zaporniška homoseksualnost v formiranju sovjetske gejevske kulture odigrala pomembno vlogo. V sovjetskih ječah so obstajale skupine zapornikov, ki so jih imenovali opushchennye (odstavljeni, ponižani), ki so služili za zadovoljevanje seksualnih potreb ostalih. Po eni strani so veljali za dno družbene lestvice, vendar so s strani ljubimcev bili velikokrat deležni zaščite. Za opushchennye niso veljali le obsojenci po 121.členu; ampak je po ritualiziranem posilstvu lahko postal to kdorkoli, ki je bodisi varal pri kartanju, koga užalil, ali bil preprosto žrtev svoje telesne privlačnosti.

V obdobju Sovjetske zveze so 121. člen velikokrat uporabljali za podaljševanje zapornih kazni raznim dizidentom, ki so se sicer izmikali državni kontroli. Med njimi je bil tudi filmski režiser Sergej Paradjanov in pesnik Gennady Trifonov. Velikokrat so 121. člen izrabljali za ustrahovanje gejev, če le-ti ne bi hoteli sodelovati s policijo in KGB-jem. Kljub večinoma skritemu življenju gejev v Rusiji, je vendarle obstajalo nekaj t.i. cruising krajev v večjih mestih, kjer je bilo tudi mogoče najti (sicer zmeraj v senci nevarnosti izsiljevanj ali aretcije) kak (seveda neuraden) gejevski bar ali dva. Veliko nevarnost so v 80-ih letih predstavljale proti-gejevske tolpe, ki so ropale in se znašale nad posamezniki, večkrat kar ob podpori policije. Tolpe so se zavedale, da bo sodišče prej obsodilo njihove žrtve, kot njih same.

Leta 1984 je peščica gejev imela namen v Leningradu oblikovati prvo gejevsko organizacijo, a je KGB takoj zatrla njihov poskus. Organizacija se je lahko osnovala šele v obdobju Gorbačovove Glasnosti (1989-1990). Prvi moskovski gejevski in lezbični zvezi je predsedovala Yevgeniya Debryanskaya, urednik prvega uradno registriranega gejevskega časopisa Tema pa je postal Roman Kalinin. Nato zaživi veliko organizacij in publikacij. Leta 1991, ko se je zgodil poskus neuspelega vojaškega udara, ki bi z uveljavitvijo konzervativnejšega režima gotovo izničil dotedanja LGBT prizadevanja – je množica gejev z lastnimi telesi branila rusko belo hišo, saj so se takoj po teh dogodkih v Moskvi in Leningradu začeli gejevska mednarodna konferenca, filmski festival in demonstracije za pravice gejev. Celo Jelcinovi dokumenti so bili tiskani na xeroxovih strojih nove gejevske organizacije.

Razpad Sovjetske zveze, ki je sledil neuspelemu udaru, je samo pospešil napredek gejevskega gibanja. Prične se s priložnostnimi gay zabavami, igrami, pojavlja se še več publikacij. 1993. leta stopi v veljavo nov ruski kazenski zakonik – brez 121. člena – in vsem zapornikom, ki so bili na njegovi podlagi obsojeni, je podeljena amnestija. Danes je rusko gejevsko življenje v procesu normalizacije. Kapitalizem je prinesel pravcat gej-biznis: bare, diskoteke, savne, celo potovalne agencije. Medtem ko je življenje za geje na periferiji sicer še zmeraj težko, se v mestih oblikujejo že t.i. gejevske skupnosti.

Viri in povezave:
http://community.middlebury.edu/~moss/RGC2.html


 
 Ocena članka
Povprečna ocena: 4.90
Št. glasov:: 11


Vzemite si prosim trenutek in ocenite članek:

odlično
zelo dobro
dobro
povprečno
slabo Opcije

 Natisni  Natisni

 Pošlji  Pošlji


Glavna stran  ·  Teme  ·  Vaš račun  ·  Predlagaj objavo