Dobrodošli na SGS
DIH
Iskanje
  Registracija | Prijava Slovensko  ·  SGS  ·  English  
 Kazalo
· Glavna stran
· Teme
· Galerije slik
· E-kartice
· Citati
· Kont@kt
· Iskanje
· Povezave

 Online
Trenutno je 49 obiskovalec in 0 članov online.

Ste neregistrirani obiskovalec. Lahko se registrirate brezplačno tukaj

 Languages
Izberite jezik:

English English.infected English.infected2016 Slovenian Slovenian.infected Slovenian.infected2016

Homofobija je obraz nevednosti
27.06.2003 Gareth
Splošne informacije - General Info Za večino Slovencev je družina še vedno osnovna celica družbe. To radi ponavljajo vsi, tudi politiki. Zanje je sestavljena iz matere, očeta in otrok. Enostarševske skupnosti težko sprejemajo, o istospolnih partnerstvih neradi razmišljajo. Zakaj torej še vedno nastaja odpor do istosponih zvez, partnerstev, posvojitev. Očitno je, da sta si javnost in politika predolgo zatiskala oči pred dejstvom, da je v Sloveniji, kot v vsaki družbi, homoseksualnost prisotna. Homoseksualci njen del, del narave in življenja. Homofobija je pri nas očitna in je posledica neznanja, nevednosti, predsodkov. V šoli se nekoč o tem nihče ni pogovarjal, zdaj se to vendarle spreminja. Civilno družbene skupine poskušajo prodreti v šolski prostor, a nemalokrat naletijo na težave.

V šoli se nekoč o tem nihče ni pogovarjal, zdaj se to vendarle spreminja. Civilno družbene skupine poskušajo prodreti v šolski prostor, a nemalokrat naletijo na težave. Pred leti, denimo, je na eni izmed ljubljanskih srednjih šol ravnatelj, tudi na pritisk staršev, pri izbirnih vsebinah prepovedal predavanja o homoseksualnosti. Zdelo se mu je odveč, da bi o tem razlagal homoseksualec. To je zmotilo tudi starše. Po ustavi se takšnih vsebin ne da prepovedati. V 14. členu jasno piše, da smo vsi enaki pred zakonom, kakršna koli diskriminacija ni dovoljena. Lahko, da je imel  ravnatelj predsodke do homoseksualcev ali pa se je zbal odziva staršev. Predsodki so žal močno zakoreninjeni v človeku. Dejstva ne pomagajo, čustva so pomembnejša. Marsikaj pa bi lahko spremenila uradna politika. Tam, kjer je politika naredila korak naprej - torej v skandinavskih državah, v Grenlandiji, Islandiji, Nemčiji, Nizozemskem, Franciji, Belgiji, Španiji, Kanadi in v nekaterih drugih državah, kjer so istospolne zveze dovoljene - je predsodkov manj. Tam se istospolnost ne obravnava kot problem, še manj kot bolezen ali deviantnost.

Ne dolgo nazaj, v Jugoslaviji, pa tudi drugod po svetu, je bila homoseksualnost nedovoljena oblika vedenja in življenja. Ponekod so homoseksualce celo preganjali. V Sloveniji so ljudje še danes miselno in čustveno ne pripravljeni sprejeti homoseksualce. Slovenci pretirano gojimo tradicionalne vrednote, denimo o družini, ki je prava in kakovostna le z materjo in očetom. Nenazadnje se je to pokazalo pri referendumu o umetni oploditvi z biomedicinsko pomočjo. Poslanec Pavel Rupar se je zaskrbljeno spraševal, kaj bi se lahko zgodilo dečku, ki bi ga rodila lezbijka. Takšna in  podobna vprašanja so odraz nepoznavanja čustvovanja nekaterih ljudi, nepoznavanja medsebojnih odnosov, pomanjkanja izobraževanja, ne spoštovanja različnosti. Tudi zato, ker se o tem premalo govori, piše in razpravlja v javnosti. Ljudem moramo dopustiti in jim dovoliti, da si uredijo svoje življenje, ne glede na to ali so hetero ali homoseksualci. Nedopustno je še, da se o človekovih pravicah odloča na referendumu. Tako lahko večina ogroža vse manjšine. Ljudje so nekritično verjeli zdravnikom, obšli pa mnenja psihologov, sociologov in pedagogov.

Ko bomo razrešili vprašanje homofobije, nam bo vseeno tudi, vsaj moralo bi nam biti, ali so naši otroci geji ali lezbijke. Sprejeti jih moramo takšne in drugačne. Ljudje lažje sprejmemo, da ženska dobi otroka tako rekoč za točilnim pultom. Ne nazadnje vsaka ženska, če tako hoče, lahko po internetu naroči spermo in zanosi. Če ima denar se lahko umetno oplodi.

Sprejetje zakona o istospolnih zvezah bo omililo homofobijo v državi. Ljudje se bodo ovedli in bodo strpnejši do homoseksualcev. Če bo kdo iz lokala hotel vreči človeka, ker je gej ali lezbijka bo kaznovan. Cilj je z zakonodajo omogočiti in dopustit ljudem, da si izberejo način sobivanja. Odločali se bodo lahko tudi med zunajzakonsko skupnostjo in pogodbo o partnerstvu, jasno pa je, da bodo nekatere pravne posledice drugačne od tistih, ki jih imajo ljudje v sedanji zakonski zvezi.

Kot kaže večina staršev laže sprejme, da se njihov otrok drogira ali popiva, pa čeprav gre za samomorilske oblike vedenja. Nerazumljivo je, da starši odklonijo otroka, če je homoseksualec. Pritisk družbe je očitno premočan. Starši v veliki večini premalo vedo o svojih otrocih in njihov potrebah, še manj o homoseksualnosti. V Sloveniji imamo visoko stopnjo samomorilnosti, verjetno tudi zato, ker ljudje ne morejo ali nočejo razumeti drugačnega od sebe.


 
 Ocena članka
Povprečna ocena: 3.66
Št. glasov:: 36


Vzemite si prosim trenutek in ocenite članek:

odlično
zelo dobro
dobro
povprečno
slabo Opcije

 Natisni  Natisni

 Pošlji  Pošlji


Glavna stran  ·  Teme  ·  Vaš račun  ·  Predlagaj objavo