Dobrodošli na SGS
Stop discrimination
Iskanje
  Registracija | Prijava Slovensko  ·  SGS  ·  English  
 Kazalo
· Glavna stran
· Teme
· Galerije slik
· E-kartice
· Citati
· Kont@kt
· Iskanje
· Povezave

 Online
Trenutno je 60 obiskovalec in 0 članov online.

Ste neregistrirani obiskovalec. Lahko se registrirate brezplačno tukaj

 Languages
Izberite jezik:

English English.infected English.infected2016 Slovenian Slovenian.infected Slovenian.infected2016

Zlate Firence
27.09.2003 soly
Splošne informacije - General Info V času renesanes so Firence dobile sloves, da so prežete s "sodomijo". Nemška beseda "florenzer" je npr. označevala sodomita, v letu 1376 pa je papež Gregor XI pisal o firenčanski sodomiji.

Ena izmed Da Vinchijevih risbMichelangelov DavidZa homoseksualne in biseksualne moške je bila vladavina Medičejcev večinoma strpna in razsvetljena. Kaže, da so bile medičejske Firence eno redkih dokumentiranih obdobij v zgodovini, ko so imeli moški resnično možnost naravnega izražanja svoje homoseksualne spolnosti. Med drugim je to v umetnosti spremljalo oživljanje moške golote.

Renesančne Firence prav tako predstavljajo zgodovinski čas in prostor velikih homoseksualnih in biseksualnih umetnikov: med drugimi Botticelli, Cellini, Donatello, Michelangelo, Raphael, Leonardo da Vinci. Vrsta najbližjih prijateljev in tovarišev Lorenza Medicija je imela homoerotična nagnjenja in tudi Machiavellijev sin Lodovico je bil sodomit.

Allessandro Botticelli Raphael Michelangelo Buonarotti Leonardo Da Vinci

Po eni strani so Firenčani podpirali heteroseksualnost, po drugi strani pa so ljubosumna družinska zaščita deklet, nenobičajno visoka starost za poroko in veliko število moških, ki so vse življenje ostali samski, sprostili homoerotičnost. Kot kaže je bilo homoseksualno obnašanje moških v Firencah iz 15. stoletja povezano z različnimi stopnjami življenjskega ciklusa. Večina mlajših, "pasivnih" partnerjev je bila starih med štirinajst in osemnajst let, velika večina starejših, "aktivnih" partnerjev pa je bila med dvajsetim in štiridesetim. Seks je bil še vedno pokazatelj odnosov moči in fantje, ki "so se pustili sodomizirati", so bili degradirani na položaj uglednih žensk.

"Kaznovanje sodomita"Toda kesanje zaradi sodomitskega ugleda, opotekanje zaradi populacijskega upada v času črne smrti in pritisk homofobične duhovščine je mestno vlado leta 1432 pripeljal do vzpostavitve sodne porote, ki se je imenovala "Urad teme", izključno za iskanje in raziskovanje obremenilnih dokazov za sodomijo.

Firence so bile v tem času mesto, ki je štelo 40.000 do 60.000 ljudi, in ocenjuje se, da je bilo v naslednjih sedemdesetih letih obstoja Urada noči 17.000 do 20.000 moških obtoženih zaradi zločina zaradi "sodomije". To predstavlja 40 ali celo več kot 50% moške populacije skozi dve generaciji. Zavedati se moramo, da je bilo število 17.000 moških pridobljeno na osnovi priglasitev (in mi ne vemo koliko od teh je bilo upravičenih), po drugi strani pa so se mnogi sodni zapiski o zločinih do danes že izgubili.

Girolamo SavonarolaPo smrti razsvetljenega Lorenza Veličastnega je Savonarola, krščanski fundamentalist in homofob uvedel republikansko "Božjo Diktaturo" (1494-1498). Savonarola je uvedel uspešen mladinski program, katerega namen je bil spremeniti vedenje in moralo tisočev mladih fantov in adolescentov. Reformirane fante je uporabil za varuhe novega moralnega reda, podobno kot so kasneje v nacistični Nemčiji uporabili Hitlerjugend. Savonaroline najstniške trume so po mestu širile strah in teror. Mladeniške tolpe so skrbele za red po ulicah in tavernah. Zaradi terorja nad sodomiti so prestrašeni meščani in umetniki bežali iz mesta. Obrt, trgovina in gospodarstvo so pričeli upadati. Pred izgubo oblasti je Savanarola ukazal javno izpostavljanje za prvo obtožbo zoper sodomijo, postavitev na sramotilni steber za drugo obtožbo in sežig na grmadi za tretjo.

Sežig Savonarole na grmadiToda leta 1497 so mladi moški iz vrst patricijev, imenovani Compagnacci, ki so bili brez dvoma vpleteni v sodomijo, med Savonarolinim obhajanjem praznika Vnebovzetja povzročili "divje nemire" znotraj katedrale, da bi protestirali proti njegovemu puritanskemu nazadovanju. Mladeniči so po mestnih ulicah in trgih zasmehovali in nadlegovali pridigarjeve privržence. Nazadnje je bil leta 1498 tudi sam Savonarola obtožen sodomije in je bil pogubljen na Piazzi, umrl je na grmadi, od roke nekega sodomita.

Nekaj let kasneje, 31. avgusta 1512, je skupina mladih aristokratov izvedla prvo demonstracijo za pravice gejev, saj je vdrla v mestni svet, prisilila visoke sodne uradnike k odstopu ter zahtevala od sveta, da tistim, ki so bili izgnani ali vrženi iz uradov, prekliče vse obsodbe.
 

Viri in povezave:
http://www.users.wineasy.se/hattom/Florence.html
http://www.indegayforum.org/articles/varnell58.html
http://www.findarticles.com/cf_0/m0293/454_113/53706889/p1/article.jhtml?term=florence+oregon
http://etext.lib.virginia.edu/journals/EH/EH39/rev39.html
http://www.aaronsgayinfo.com/timeline/time1200.html
http://www.geocities.com/gueroperro/Chron-44.htm


 
 Ocena članka
Povprečna ocena: 3.93
Št. glasov:: 15


Vzemite si prosim trenutek in ocenite članek:

odlično
zelo dobro
dobro
povprečno
slabo Opcije

 Natisni  Natisni

 Pošlji  Pošlji


Glavna stran  ·  Teme  ·  Vaš račun  ·  Predlagaj objavo