Dobrodošli na SGS
DIH
Iskanje
  Registracija | Prijava Slovensko  ·  SGS  ·  English  
 Kazalo
· Glavna stran
· Teme
· Galerije slik
· E-kartice
· Citati
· Kont@kt
· Iskanje
· Povezave

 Online
Trenutno je 854 obiskovalec in 0 članov online.

Ste neregistrirani obiskovalec. Lahko se registrirate brezplačno tukaj

 Languages
Izberite jezik:

English English.infected English.infected2016 Slovenian Slovenian.infected Slovenian.infected2016

Svetovna parada ponosa v Jeruzalemu
19.01.2005 andrej
Svet - World Sveto mesto Jeruzalem bo od 18. do 28. avgusta 2005 gostilo 2. svetovno parado ponosa (Jerusalem World Pride). Tisoči iz vsega sveta bodo v Jeruzalemu praznovali parado ponosa pod sloganom Ljubezen brez meja (Love without Borders).

Jerusalem WorldPride 2005 organizira JOH - Jerusalem Open House pod licenco organizacije InterPride, in v sodelovanju z drugimi jeruzalemskimi in mednarodnimi organizacijami.

Prva svetovna parada ponosa je bila organizirana v Rimu v Italiji leta 2000, in je pritegnila četrt milijona obiskovalcev in obiskovalk. Organizatorji parade 2005 pričakujejo, da bodo med 10-dnevnim dogodkom zlahka presegli to število.

Gejevske in lezbične parade ponosa (ponekod znane tudi kot prajdi, pride parades, CSD - Christopher Street Day ali Mardi Grass) Jeruzalemu niso tujke. Leta 2002 se je tam odvila prva parada ponosa, in vsako leto jo je obiskalo na stotine ljudi. Parada se je vsakič izkazala kot uspešen in miren dogodek.

Parada WorldPride (WP) je načrtovana kot 10-dnevni festival, ki se razteza med dvema vikendoma, od 18. do 28 avgusta 2005. Nekaj izmed dogodkov/datumov:
- Otvoritev: 18. avgust
- WP parada: 25. avgust
- Akademska konferenca "Spolnost, vera in država" (Sexuality, Religion, and the Nation State) (Hebrejska Univerza in program LGBT študij na Univerzi v Yaleu)
- LGBT filmski festival (Jeruzalem Cinematheque)
- Dan človekovih pravic (Human rights day) (z Amnesty International - AI)
- Medverska LGBT duhovniška konferenca
- Verski obredi
- Gledališke predstave (Gledališče Chan, Laboratory and Hazira Habein-Tchumit)
- Razstave (več umetnostnih galerij)
- LGBT zabave (več lokacij)
- Tel-Aviv beach party: 26. avgust (Občina Tel-Aviv)
- Posebna predstava: balet New York Theatre
- Zaključek: 28. avgust

Potovalne informacije
Organizatorji želijo parado čimbolj približati širši publiki, zato so z agencijo Isram Inc. – eno izmed največjih, najbolj znanih in profesionalnih izraelskih ponudnikov turističnih storitev predvsem za področje Evrope in Severne Amerike v Izrael. V Isramu bodo ponudili turistične pakete s široko vrsto namestitve in trajanja potovanja. Za dodatne informacije se obrnite na organizatorje (glej kontaktne podatke spodaj). Za Slovenijo se lahko obrnete tudi na DIH društvo, kjer so že začeli pogajanja za odhode iz Slovenije.

Varnost
Čeprav Jeruzalem ni najbolj varno mesto na svetu, so se tu zgodile že tri parade ponosa, katere je obiskalo tisoče obiskovalcev. Življenje za 650.000 Jeruzalemčanov se kljub dolgoletnim konfliktom razlikuje od medijskih podob. Turizem se vrača v Izrael in mnogi kulturni dogodki, konference in mednarodni shodi se v Jeruzalemu in v Izraelu redno odvijajo. Organizatorji tesno sodelujejo s policijo in tako želijo zagotoviti potrebno varnost dogodka. Za dodatne informacije jih lahko tudi kontaktirate.

Več informacij je na voljo na strani http://www.worldpride.net v angleškem, arabskem, hebrejskem, francoskem, nemškem, italijanskem, španskem, portugalskem in ruskem jeziku. Organizatorjem lahko tudi pišete na info@worldpride.net.

Čisto na kratko
Svetovna parad ponosa v Jeruzalemu – Ljubezen brez meja: 18.-28.08. 2005
Deset dni svetovljanskih praznovanj in dogodkov: shodi, LGBT filmski festival, znanstvena konferenca, parada, zabave, kulturne prireditve
WP = velika mednarodna demonstracija dostojanstva, ponosa in praznovanje brisanja meja!

Jerusalem WorldPride

Viri in povezave:
http://www.worldpride.net
http://www.gay.org.il/joh/eng/home_eng.htm
http://www.gaymiddleeast.com/country/israel/
http://www.goisrael.com
http://www.jerusalem.muni.il
http://www.odci.gov/cia/publications/factbook/geos/is.html


 
 Ocena članka
Povprečna ocena: 3.83
Št. glasov:: 12


Vzemite si prosim trenutek in ocenite članek:

odlično
zelo dobro
dobro
povprečno
slabo Opcije

 Natisni  Natisni

 Pošlji  Pošlji


Glavna stran  ·  Teme  ·  Vaš račun  ·  Predlagaj objavo