Črn konec rožnatih subkultur
Datum: 26.11.1999
Tiskane zadeve - Printed Manner


Roza disko v klubu K4 so to sezono namesto vsako nedeljo organizirali samo dvakrat - K4, nekoč dom vseh "drugačnih", je okrnil enega svojih najbolj znanih večerov, nedeljski Roza disko
ŠKUC opozarja, da zaprtje edinega takega kluba pogubno vpliva na določene družbene skupine

LJUBLJANA, 26. – Letošnjo jesen so privrženci gejevskih, lezbičnih, biseksualnih in transseksualnih subkultur doživeli ledeno mrzel tuš. Po desetih letih delovanja so namreč v klubu K4 s septembrom nedeljski Roza disko okrnili, tako da ga zdaj prirejajo le še enkrat mesečno.

Na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOU) pravijo, da so se tako odločili zaradi izgub, ki jih ima Roza disko že dve leti, na društvu ŠKUC pa so mnenja, da bistvo teh večerov nikoli ni bil dobiček.

Zapletati se je začelo že februarja, ko je ŠKUC po devetih letih izgubil svoje pristojnosti pri organizaciji nedeljskih večerov. Enoletne pogodbe, ki je bila prejšnja leta po besedah Tatjane Greif iz ŠKUC zgolj formalnost, namreč letos s ŠOU niso podpisali. Za to krivijo drug drugega, dejstvo pa je, da so s tem nedeljski večeri prešli v organizacijo ŠOU. "ŠKUC smo že dolgo časa opozarjali na izgubo in stalno upadanje obiska nedeljskih večerov, vendar niso ukrepali. Pričakovali so, da bodo po mili volji lahko organizirali program, ŠOU pa naj bi jim kril izgubo. Tako pač ne gre," je poudarila organizatorica kulturnih dejavnosti pri ŠOU Alenka Urbanc.

Tako zdaj Roza disko, ki je med drugim najstarejši svoje vrste v vzhodni Evropi, deluje le še enkrat mesečno. V tej sezoni so ga pripravili dvakrat, preostale nedelje pa deluje le kavarna z D.J. s prostim vstopom. "Roza večera sta bila precej bolje obiskana kot v prejšnjem konceptu in sta prinesla dobiček, pa tudi v kavarno pride vsakokrat vsaj kakih 50 do 80 ljudi," je povedala Alenka Urbanc.

Na ŠKUC so zaradi redukcije Roza diska ogorčeni, saj menijo, da s tem trpijo interesi najmanj desetih odstotkov študentske populacije. "Zdaj, ko so v bistvu ukinili Roza disko – delovanje enkrat mesečno je namreč, kot grozijo na ŠOU, le pogojno – je Ljubljana ostala brez svojega edinega kluba za istospolno usmerjene. S tem smo padli na raven Tirane in Bukarešte, ki sta poleg Ljubljane edini evropski prestolnici brez takih klubov," je opozorila Tatjana Greif.

Ljubljanski geji in lezbijke so sicer nekaj časa lahko zahajali v Propagando, vendar so pred kratkim tudi tam ukinili tovrstne večere. Na Metelkovi delujeta še gejevski klub Tiffany in lezbični klub Monokel, vendar sta izrazito interna. "S tem, ko so tako močno okrnili Roza disko in so gejevske, lezbične, biseksualne in transseksualne subkulture izgubile svoj življenjski in interesni prostor, obstaja velika nevarnost, da bodo te subkulture iz Ljubljane preprosto izginile. Poleg tega daje profitna politika ŠOU veliko misliti tudi o dejanski toleranci in sprejemanju drugačnosti v naši družbi," je poudarila Tatjana Greif. Po njenem namreč ŠOU ne bi smel gledati zgolj na dobiček, ampak predvsem podpirati vse oblike kulture zaradi nje same. Pojavljajo pa se tudi namigovanja, da razlog za okrnitev roza večerov ni izguba, ampak precej konservativno nastrojena študentska vlada. "Tudi če gre dejansko za politične pritiske, se jim ŠOU ne bi smel podrediti. Taki pritiski so bili tudi v preteklosti, pa so se jim je vedno uspelo upreti." Tatjana Greif je še poudarila, da ima K4 izgubo tudi ob drugih večerih, celo ob sobotah, pa jih zato še niso ukinili.

Na ŠOU te namige ostro zanikajo, saj zatrjujejo, da bodo roza večere spet razširili na vsako nedeljo, če bo ŠKUC našel dovolj sponzorjev in tako pokril izgubo. "Zaradi istih razlogov smo na primer ukinili tudi ponedeljkove večere, ki so zdaj brezplačni potopisni večeri, vendar jih tistim, ki uspejo najti sponzorje, še vedno oddamo za koncerte. Tako bomo ravnali tudi ob nedeljah. Če bo ŠKUC sam ali s sponzorji kril izgubo, bomo Roza disko na novo obudili," je zatrdila Alenka Urbanc.

Katja Goljevšček

Viri in povezave:
http://www.dnevnik.siURL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=16