http://start.at/sgs/

Gej Slovenija: Tisk: Časopisni članki

24.07.2000; št.30/00

Prav, ampak koliko slovenskih homoseksualcev bi korakalo po ljubljanskih ulicah, če bi organizirali gay pride? Ne več kot 5.

Boj za ponos

Ali smo v Sloveniji sposobni organizirati Gay World Pride?

Deset dni po uspešni invaziji gejev na Rim so tudi slovenski predstavniki civilnih družb spregovorili o katoliški morali oziroma papeževi obsodbi rimskega Gay World Prida. Na ljubljanski okrogli mizi, ki se je zgodila na fakulteti za podiplomski študij ISH, nismo vsaj glede odnosa cerkve do homoseksualnosti slišali nič novega. Papeževe reakcije so bile pričakovane in v neki odprti družbi celo pozitivne, saj združujejo napredne pozitivne sile, kar se je v primeru rimske manifestacije tudi pokazalo. Seveda so si razpravljavci postavili kar nekaj vprašanj. Predvsem kaj je narobe v slovenski civilni družbi, da se ne zna uspešno zapostaviti takšnim trendom? Kaj je v Sloveniji narobe, da se ne zgodi nič podobnega kot v Rimu? Zakaj nihče ne reagira, ampak civilna družba, kot npr. ob parlamentarni razpravi o zakonu o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo, spi? Brane Mozetič meni, da je v Sloveniji pač stvar malce drugačna kot v državah EU, saj Slovenija, vsaj kar se tiče civilnih družb in podobnih alternativnih združenj, ni ne odprta ali prevetrena. "Menim, da se v zadnjih desetih letih ni nič spremenilo na boljše, kvečjemu je šlo vse skupaj malce nazaj. Veliko bivših alternativcev se je zadovoljilo z drobtinami, ki jim jih je dala oblast. Preostanek civilne družbe je pač stagniral, ker ni dobil drobtin," pravi Mozetič.

V uvodni razpravi je padla zanimiva teza, da ima pač papež povsem isti status kot geji, ki so manifestirali po Rimu. Homoseksualci so namreč okoli Koloseja manifestirali svoje telo, svoj koncept telesa, kar počne tudi papež. Oblečen v belo, trdi teza, tudi on predvsem razkazuje svoje telo v njegovem seksualnem pomenu. Celibat je namreč tudi seksualna izbira.

Ameriška bitka

Prav, ampak koliko slovenskih homoseksualcev bi korakalo npr. po ljubljanskih ulicah, če bi organizirali gay pride? Po mnenju večine razpravljavcev ne več kot 5.

London, Belin, Rim, New York, San Francisco je le nekaj mest, v katerih so v zadnjih tednih potekale manifestacije s kolektivnim fenomenom, imenovanim Gay Pride. To so dogodki, ki oznanjajo identiteto homoseksualne skupnosti, ki se vse pogosteje pojavljajo povsod tam, kjer ne poznajo smrtne kazni kot v islamskih državah ali pa takojšnjega zapora kot na Kitajskem. Vzemimo npr. Malezijo. Teoretično gre za demokratično družbo, v kateri se vlade volijo na demokratičnih volitvah. V tej državi je eden od dveh najmočnejših političnih mož dal aretirati in obsoditi svojega političnega tekmeca, bivšega podpredsednika vlade, celo iz iste stranke, in ga uničil ne le kot političnega tekmeca, ampak kot osebo z obsodbo, da je homoseksualec. Vse to se dogaja v bogati državi, ki ima pomembno vlogo v mednarodni skupnosti.

Vse te manifestacije, ki se odvijajo v Evropi ali ZDA, imajo politično ozadje. Ne nazadnje je na letošnjem newyorškem pridu v prvi vrsti korakala kandidatka za senatorko Hillary Clinton. Gejevski sprevodi so nasledek dogajanj v ameriški družbi, v katerih se je v ostrih spopadih različnih kultur izluščilo načelo, da ima vsaka skupnost pravico nastopati v javnosti. Vse te skupine se zavezujejo k vzajemnemu spoštovanju iste pravice. Ko so se npr. črnci v ameriških getih odločili, da se bodo imenovali black, črni in ne črnci, je neameriška kultura, mediji, šole, skratka vsakdanje ameriško življenje, posvojila nov izraz in starega celo izbrisala iz slovarjev. Ni šlo za dobrohotno koncesijo, temveč za točko ravnovesja, ki jo je ameriška družba dosegla v času dolgoletnih konfliktov in medsebojnega obračunavanja. Gre za sožitje, vzajemno priznavanje za mir.

Tako imenovane svobodne izbire so se prebile v ospredje ameriške družbe konec šestdesetih in so vsevprek prevzele vse kulturne in politične opcije. Te življenjske filozofije ni mogoče enačiti s to ali ono politično opcijo, stranko ali etnično manjšino.

Brazda je bila narejena: v družbi se pojavljaj tako, kot sam želiš, ne pa tako, kot to drugi od tebe zahtevajo. Nov pristop so uveljavile gejevske in feministične skupnosti, resda v najbolj tolerantni družbi, ki je terjala zmago v dolgem nizu tudi krvavih bitk. Ameriški geji so si kot simbol izbrali upor transseksualcev pred lokalom Stonewall Inn na Christopher Streetu v New Yorku.

Le nekaj let pozneje se je zgodil uboj župana San Francisca in člana njegove občinske vlade Harveyja Milka. Mlad in podjeten župan, sicer katolik in družinski oče, se je odločil, da mora biti homoseksualna skupnost v San Franciscu zastopana v mestnem svetu. Izbral si je Harveyja Milka, izobraženega karizmatičnega homoseksualnega leaderja, in mu zaupal vodenje mestne socialne družbe. Župana in njegovega sodelavca je ubil možakar, ki je bil globoko prepričan, da mora San Francisco ubraniti zla Sodome in Gomore, tik pred zasedanjem mestne vlade. To je bilo v sedemdesetih letih.

Pred nekaj meseci pa se je v Nashvillu zgodil brutalen umor ameriškega vojaka. Ubili so ga njegovi vojaški kolegi, ki niso prenesli tega, kar so po naključju odkrili. Menda najboljši iz njihove skupine je bil homoseksualec. Vojaki so namreč nekega dne vstopili v gejevski bar z namenom, da ga razsujejo in da obiskovalce bara mimogrede prebutajo. Tam so srečali svojega sotrpina, ki so ga ubili še isti večer. Oficirji so na začetku govorili le o prepiru, ki se je nerodno končal. Na srečo je stvar v svoje roke vzel zasebni detektiv in stvari v kratkem prišel do dna. Po raziskanem dogodku je predsednik Clinton dovolil objavo raziskave, ki jo je opravil Pentagon, v kateri je več kot 100.000 ameriških vojakov zatrdilo, da so bili priča vsaj enemu primeru preganjanja vojaka zaradi suma homoseksualnosti.

Iz zmag nad zlim se je rodila tradicija gejevskega ponosa in zabav lastnega samooznanjanja. Skratka, ima skupne korenine kot bitka za ponos narodnostno različnih imigrantskih valov. Najprej so se borili za državljanske pravice, nato za civilne pravice in na koncu za svobodno izbiro. Sosledica valov se je vzajemno krepila. Vse skupaj sestavljajo zgodbo o ameriških svoboščin. Nekaj stane, vendar na koncu se uresniči.

Slovenski boj

Kar se tiče gejevske populacije, vlada v Sloveniji molk. Morda pa bi le morali malce dvigniti svoj glas in ne bi bilo treba čakati, da skini prebutajo kakšnega slovenskega homoseksualca. Parada okoli ljubljanske stolnice bi bila nedvomno primerna manifestacija.

Še posebno, ker se v slovenskem prostoru zdi, da ima cerkev do homoseksualcev precej čuden odnos. Denimo v cerkvenih medijih se prebere vse sorte.V eni izmed zadnjih številk tednika Družina se je dežurna psihologinja ali kar koli že je, Petra, lotila hudo nadležne bolezni - homoseksualnosti. Bralcu, ki je sicer sam ugotovil, da bi večino homoseksualcev le težko ločili od navadnih ljudi, in ga je zanimalo le, kako cerkev gleda na homoseksualce, je Petra zagotovo tudi za svetovno medicinsko in filozofsko stroko postregla s senzacionalno informacijo. Homoseksualnost je bolezen, ki se da celo pozdraviti.

Seveda je prvi pogoj za to, da si tisti, ki ga ta težava zadeva, sam želi spremembe. Petra sicer opozarja, da celo strokovnjaki soglašajo, da je tudi ob pacientovi želji napredek zelo težaven. Našla pa je ameriško avtorico Leanno Payne, ki menda na zanimiv način povezuje pot ozdravljenja, kjer upošteva vsa psihološka spoznanja in pot spreobrnjenja, na kateri se človek sreča s Kristusom, ki mu omogoči sprejeti svojo moškost oz. ženskost in tako pripelje do ozdravljenja. Sama je ugotovila, da skoraj praviloma odkrije pri homoseksualcih enako osnovno težavo - to, da so se v nekem trenutku odrezali od svoje identitete. Podobno kot Michael Jackson, ki si je nekega dne zaželel postati bel in mu to kljub stotim plastičnim operacijam ni uspelo. Če bi iskreno molil, bi se menda nekega jutra brez večjih težav zbudil bele polti. Seveda, da človek zboli za homoseksualnostjo, mora biti nekdo kriv. Običajno so to starši. To se seveda zgodi, če ima otrok občutek, da ga starši niso sprejeli in da ga niso potrdili v njegovi moškosti oz. ženskosti. Pri oblikovanju spolne identitete ima namreč oče pomembnejšo vlogo kot mati, ker je oče tisti, ki otroka potrdi v njej in v tem, koliko je vreden. Skratka, otroci vdov in samohranilk so že po definiciji bolni oziroma homoseksualni. Zanimivo pa je, da cerkev nasprotuje, da bi lahko moška posvojila otroka, saj bi očetoma zagotovo uspelo oblikovati njegovo pravo spolno identiteto. A, ne - to bi bilo preveč zapleteno.

Ste v dvomih? Nedvomno ste gej

Zaupne besede, to je ogledalo slovenske duše. Travme alkoholizma, akne, prvi poljubi, dolgočasni partnerji, neuslišane ljubezni. Vedno isto. Toda odkar v Oni svetuje tudi priznani seksolog Marijan Košiček, je vse drugače. Tisti roza stolpec na levi strani strani je postal kotiček homoseksualnosti. Nasveti za geje. Ne, še bolje - odgovori na temeljno človekovo vprašanje: ali sem gej. Torej kratko kazalo znakov, ki vas lahko privedejo v homoseksualnost.

1. Problem: Njen 39-letni partner ni sposoben kazati čustev in je v spolnosti pasiven, ne čuti bolečine, ker naj bi v sebi nosil vrsto blokad, saj sta se njegova starša ločila, ko je imel 15 let. Ali potrebuje terapijo?
Košiček: Njegov problem je ginekofobija, strah pred žensko, ki je lahko posledica blokad iz otroštva, lahko pa je tudi tako, da je po ustroju svoje spolnosti ni popolnoma heteroseksualen. Nedvomno potrebuje terapevta.
Rezime: Prvi znak homoseksualnosti je čustvene neizrazitost.

2. Problem: Prijateljici imata enako težavo: ne moreta biti s fantom na "tisti" način, gnusijo se jima intimnosti z moškim, že poljubček na usta. Ali sta normalni?
Košiček: Vsekakor potrebujeta pomoč strokovnjaka, da bi ugotovil vajino spolno naravo in vama svetoval, kako naj ravnata v ljubezenskem življenju.
Rezime: Nedvomni znak homoseksualnosti je gnus.

3. Problem: Njen 23-letni fant si je spolno ne želi tako močno, je pasiven, moledovati mora za spolne odnose, potem kar leži pod njo. Kupuje pornografske revije in masturbira. Kako ženska zadovolji moškega analno?
Košiček: Fant je mlad moški, zato je njegova spolna sla nedvomno močna, a je bolj usmerjena k moškim. Je ambiseksualna oseba, homoseksualni nagon je pri njem očitno močnejši od heteroseksualnega. Verjetno si domišljate, da bi ga lahko spolno vzburili, če bi ga dražili analno. Verjetno se ne bi upiral, vendar ne bi postal podjetnejši v odnosu z vami, ker si želi intimen stik z moškim, ne z žensko. Poiščite si pravega moškega!
Rezime: Znak homoseksualnosti je pasivnost, masturbacija in želja po analnih spolnih odnosih, kar pomeni, da tak moški ni pravi moški.

4. Problem: Že osem let se sestaja z moškim, ki je dober prijatelj, rad se crklja, kadar pride situacija do vrelišča, postane histeričen.
Košiček: Prijatelj je homoseksualen. Pričakuje materinsko ljubezen, ve, da ne more biti z žensko. Fantu naj ne omenijo homoseksualnosti, ker bi ga s tem gotovo prizadeli.
Rezime: Znak homoseksualnosti je želja po nežnosti in materinski ljubezni in, bog ne daj, želja po prijateljstvu z žensko.

5. Problem: Njen fant med seksom hoče, da govori o drugih moških, vzburja ga pripoved o občevanju z drugimi. Včasih se pretvarja, da se ljubijo v troje ali da je z njo drug moški, on pa opazuje.
Košiček: Moški je latenten homoseksualec, ki lahko svojo pravo spolno naravnanost izživi le v fantaziji. Za to ni kriv in proti temu ne more nič narediti.
Rezime: Znak homoseksualnosti je artikulacija seksualnih fantazij.

6. Problem: Stara je 19 let in spolne odnose je imela trikrat. Zaljubi se v moške, kadar pa se samozadovoljuje, misli na skupinski seks ali žensko. Strah jo je, da je lezbijka, in upa, da bo nekoč normalno poročena.
Košiček: Ne obupajte, lahko boste normalno živeli tudi z moškimi.
Rezime: Šesti znak homoseksualnosti je želja po poroki.

Če pri sebi ugotovite vsaj enega izmed simptomov, razmislite o svoji homoseksualnosti.

Anton Hrvatin , Mateja Hrastar

Viri in povezave:
http://www.mladina.si

Pomembno obvestilo: Strani SGS so prenovljene; nov URL te strani:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=24

 

Nove strani
Splošne informacije | Kaj dogaja | Znane osebnosti | Spolnost | Tiskane zadeve | Filmi
Zasebni  stiki | Klepetalnica | Knjiga  gostov
O SGS | Feedback | Povezave
ENGLISH