http://start.at/sgs/

Gej Slovenija: Tisk: Časopisni članki

10.06.2000

Spolna usmerjenost javno in zasebno

Svetovni shod homoseksualcev v Rimu bo, a z omejitvami - Priznanje italijanskega kmetijskega ministra je v Italiji spodbudilo živahno polemiko

Julijski svetovni shod homoseksualcev in lezbijk World Gay Pride bo potekal redno, vendar z omejitvami. Dogovor so organizatorji, voditelji rimskega krožka Mario Mieli, dosegli z rimsko policijsko prefekturo in županstvom. V bistvu je cilj sprejetih omejitev preprečiti kakršnokoli žalitev verskih čustev Rimljanov in stik parade homoseksualcev in lezbijk s fašistično manifestacijo, ki bo sočasno potekala v mestnem središču, lučaj od Kvirinala in trga Venezia, kjer bi se morala parada prvotno končati.

Parada bo tako 8. julija šla od Pavlovih vrat do starorimskega Circusa maxima, ne pa okoli Koloseja, kot so prvotno mislili, da bi s simbolom mučeništva prvih kristjanogv opozorili na dejstvo, da homoseksualce preganja vsaj sto držav v svetu in v marsikateri tvegajo tudi smrtno kazen. Med parado, ki jo bo spremljala policija, bodo veljale določene prepovedi, ki so jih na sestanku na Kapitolu strnili v pravem "dekalogu": demonstranti ne smejo biti nagi ni preoblečeni v duhovnike ali nune; ne smejo se približati cerkvam, sploh se ne smejo oddaljiti od sprevoda; prepovedani so spolni akti v javnosti; prav tako so prepovedana gesla, ki bi kakorkoli žalila verska čustva Rimljanov.

Kaj pa bo dovoljeno? Homoseksualci in lezbijke se lahko v paradi objemajo in poljubljajo, smejo peti in plesati. Prav tako lahko skandirajo ali nosijo polemična gesla, le da niso žaljiva, sicer jih bo policija sproti odstranjevala. Organizatorji so sprejeli tudi zahtevo, naj preselijo modni defile za travestite izpred cerkve Matere božje iz Loreta. Nič ni zalegla ugotovitev, da so isti defile priredili tam že pet let zapovrstjo.

Spor o World Gay pridu se seveda ni polegel, vendar prehaja v drugačne tone. Ministrica za enakopravnost, komunistka Katja Bellillo, je že sporočila, da se bo sprevoda osebno udeležila v znak solidarnosti, čeprav ji je premier Giuliano Amato prepovedal sponzorstvo konference Amnesty International o preganjanju homoseksualcev in lezbijk. Katja Bellillo je vsekakor obljubila, da bo parlamentu poslala v odobritev zakon, ki priznava "dejanske družinske skupnosti", ki pa ne zadevajo samo homoseksualcev in lezbijk, temveč tudi skupnosti socialno ogroženih, kot je na primer dedek z osirotelim vnukom in podobno. "Družba naj zaščiti družinske skupnosti, ki temeljijo na vzajemnosti in spoštovanju. Kaj se dogaja v postelji, je stvar zasebnosti, v katero se država ne sme vtikati," je pribila ministrica.

Javnost je medtem vznemiril minister za kmetijstvo Alfonso Pecoraro Scanio, ki pripada stranki Zelenih. Povedal je, da je do 30. leta starosti imel zgolj heteroseksualne odnose, pozneje pa je odkril, da "spolnost ni enosmerna", in jo zato doživlja "sproščeno tudi biseksualno", čeprav še vedno sanja, da se bo poročil z žensko in imel otroke. Pohvalo za tako priznanje mu je javno izrekel poslanec prenovljenih komunistov Nicky Vendola, ki ni nikoli skrival svojih homoseksualnih teženj. Po njegovem je v parlamentu in celo v sami vladi več homoseksualcev, ki pa si ne upajo na dan, zato jih je pozval, naj sledijo zgledu ministra za kmetijstvo. Italija, pravi Vendola, bo tako "bolj evropska", saj ni skrivnost, da je finska predsednica lezbijka in da je v britanski vladi več ministrov homoseksualcev. Naj torej tudi Italija neha razkazovati lažni mačizem.

Poziv Nickyja Vendole je ministrica Katja Bellillo zavrnila: "Spolnost je nekaj privatnega. Sama sem heteroseksualka, vendar to briga moje partnerje, ne pa javnosti. Strinjam pa se, da je sramežljivo skrivanje svojih teženj včasih škodljivo, posebno še, če vzbuja pri kom psihološke travme in občutek krivde."

Stojan Spetič

Viri in povezave:
http://www.czp-vecer.si

Pomembno obvestilo: Strani SGS so prenovljene; nov URL te strani:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=21

 

Nove strani
Splošne informacije | Kaj dogaja | Znane osebnosti | Spolnost | Tiskane zadeve | Filmi
Zasebni  stiki | Klepetalnica | Knjiga  gostov
O SGS | Feedback | Povezave
ENGLISH