http://start.at/sgs/

Gej Slovenija: Tisk: Časopisni članki

??.??.????

Stopiti iz omare

Razkritje, eden najpomembnejših trenutkov v življenju mladih gejev in lezbijk, se zgodi takrat, ko zberejo dovolj poguma, da drugim jasno in glasno povedo, da so istospolno usmerjeni. Najtežje je povedati staršem, naprej je vse lažje.

"Ja, mami, res je. Res sem homoseksualec."

Kako prekleto dolga je ta beseda, ko jo je treba izgovoriti. A se splača. To je "razkritje" ali "coming out" oziroma "coming out of the closet", kot rečejo v homoseksualni angleščini. Eden najpomembnejših trenutkov v življenju mladih gejev in lezbijk se zgodi takrat, ko zberejo dovolj poguma, da drugim jasno in glasno povedo, da so istospolno usmerjeni. Tako "stopijo iz omare" ("coming out of the closet" namreč dobesedno pomeni stopiti iz omare), v kateri so se pred tem skrivali, živeli dvojno življenje, se sami sebi smilili in predvsem porabili ogromno energije, da bi ustregli pričakovanjem mame in očeta in sosede Tončke.

Seveda pa si mora dejstvo najprej priznati vsak sam.

"Dolgo sem sam sebi tajil, da sem gej, štiri leta sem se boril proti temu," pravi 22-letni Tadej, študent angleščine iz Ljubljane, eden od pobudnikov in ustanoviteljev skupine Legebitra, ki združuje istospolno usmerjene mlade in tiste, ki mislijo, da bi to lahko bili. "Potem, ko mi je postalo jasno, sem se začel vključevati v gejevsko sceno. V drugih okoljih dejstva, da sem gej, sicer nisem skrival, prav na veliki zvon pa tega tudi nisem obešal. Če me je kdo naravnost vprašal, sem mu povedal."

"Ko si človek enkrat prizna, da je homoseksualec, se spomni, da je že v osnovni šoli raje gledal za fanti kot za dekleti," pravi 18-letni Matej, maturant ene ljubljanskih srednjih šol. "V drugem letniku mi je bilo dokončno jasno. Stik s sceno sem najprej poiskal preko interneta, tam se lahko pogovarjaš z ljudmi, ki so enako usmerjeni, pri tem pa jim ni treba gledati v oči, lahko brez sramu vprašaš karkoli. Takrat sem tudi najboljšim prijateljem povedal, da sem gej."

Manca, 19-letna študentka ekonomije, ki je po prvem letniku spoznala, da to ni pravo zanjo in se namerava prepisati na študij jezikov, pa trdi, da je že od nekdaj vedela, da je lezbijka in se temu sploh ni upirala. Prvič se je razkrila že pri petnajstih, najboljši prijateljici. "Ne vem, kakšne razloge sem imela, da sem ji povedala. Pravzaprav jih sploh nisem imela, zdelo se mi je trapasto, da bi se morala pretvarjati in si izmišljevati razne fante, kar sem počela do takrat in na kar nisem preveč ponosna."

Najtežje je povedati staršem

Težje pa je zbrati pogum in povedati staršem, so mladi skoraj enotnega mnenja. "Nameraval sem povedati staršem, pa nekako nikoli nisem našel pravega trenutka," pravi Tadej. "Potem pa je pred dvema letoma zgodilo, da je mama našla eno od mojih pisem. Kar nekaj hudih ur je bilo sprva, a zdaj je že zdavnaj spet vse redu. Še vedno me ima za svojega."

Podobno nakljucje je pri iskanju pravega trenutka za pogovor z starši pomagalo tudi Mateju. "Imam srečo, da so moji starši zelo odprti. Čeprav verjamem, da zanje ni bilo lahko, smo se takrat celo uro pogovarjali. Sta pa oče in mati vztrajala, da moram k psihiatru. Pravzaprav smo šli skupaj in zdravnik jima je potrdil, da homoseksualnost ni nobena deviacija. Mislim pa, da je vsaj mama že prej slutila, da sem gej, a si tega ni hotela priznati."

Starši se bojijo, da bi izvedeli nekaj, česar nocejo vedeti, pravijo mladi. In jih hkrati opravičujejo: "Premalo vedo o tem, nikoli se niso srečali s tem."

Manca je mami sama povedala, da je lezbijka. V zadnjem letniku srednje šole je bila. "En teden je bilo pri nas doma čisto tiho. Mama ni izustila niti glasu. Potem pa sva se le zaceli pogovarjati, čeprav sem videla, da ji je zelo težko. Zdaj pa skoraj ne govoriva več o tem. Mama se je postavila na stališče: 'Si, kar si, vem, kaj si, ampak o tem nocem govoriti.' Nikoli me ne vpraša, kam grem in s kom, če me prijateljica poklice po telefonu, reče le: 'Spet tisti tvoji.' Jaz pa bi rada, da bi mamo zanimalo, kako živim in kaj počnem. Oče pa ne ve, da sem lezbijka."

Ko enkrat poveš doma, je potem vse lažje, se strinjajo. Povedati staršem, tega jih je bilo najbolj strah. Izkušnje številnih, ki so se razkrili, pa kažejo, da se najbolj črni scenariji skoraj nikoli ne uresničijo. Starši seveda ne prekipevajo od navdušenja, ker se njihovi otroci ne bodo noro zaljubili (v osebo nasprotnega spola, seveda), se poročili, imeli otroke in srečno živeli do konca svojih dni. Toda po začetnem šoku skoraj vsi svojega otroka sprejmejo takšnega, kot je, saj je še vedno njihov sin oziroma njihova hči.

"Pa saj se ti nic ne pozna!"

Tudi s prijatelji in vrstniki vecina istospolno usmerjenih mladih nima negativnih izkušenj. "Morda imam srečo, da moje prijatelje to zanima, da se želijo pogovarjati," pravi Manca. "Ko sem se razkrivala prijateljem, sem zmeraj pazila, da sem to storila takrat, ko smo imeli dovolj časa za pogovor. Nekateri so seveda preseneceni. 'Pa saj se ti nič ne pozna,' mi rečejo. Nekateri pa me skušajo prepričati, da bo minilo."

"Vcasih sem kar malo izzival," pravi Matej. "Ko smo na primer s sošolci listali pornografske revije in so vsi vzdihovali: 'Poglej, kakšna mačka,' sem jaz rekel: 'Pa kakšen tip!' Potem so me vprašali, ali sem gej. 'Sem,' sem rekel. Pa ni bilo kakšnih strašnih odzivov. Nekateri so mi čestitali za pogum, da si upam povedat. Le eden je rekel, da me ne razume in da z mano noče več imeti opravka."

Tudi Tadejevim prijateljem se dejstvo, da je gej, ne zdi nic posebnega. "Pravzaprav mi je bilo všec, ko mi je eden od kolegov rekel, da naj si nič ne domišljam, da nisem zato nič bolj pomemben."

O tem, kaj govorijo za njihovimi hrbti, pa seveda lahko le ugibajo. "Bala sem se, kaj bodo govorili o meni, zato raje kar takoj vsakemu sama povem, da sem lezbijka," pravi Manca. Tudi vsi, s katerimi se druži Matej, vedo za njegovo usmeritev. Tadeju je bolj vseeno. "Naj govorijo, kar hočejo. Če jih kaj zanima, naj vprašajo, sicer pa je to njihov problem."

"Bomo dobili žig za uho, ali kaj?"

Njim samim je torej povsem jasno, kako in kaj. Njihovim staršem in prijateljem povečini tudi. Kako pa se obnašajo med neznanci, v množici ljudi, si upajo svojega istospolnega prijateljico ali prijateljico objeti in poljubiti kar sredi ceste?

"Nimam zadržkov in nikoli nisem imel težav zaradi tega," pravi Tadej, ki je biseksualen. "Sicer pa je vse odvisno od razpoloženja. Tudi če grem s punco po cesti, je ponavadi ne držim za roko, ker pač raje hodim sam. Če pa mi je do tega, pa bom tudi fanta v naročju nesel po ulici."

Tudi Manca odkrito izkazuje ljubezen svoji prijateljici. "Razen na krajih, kjer se mi to res ne zdi primerno, v cerkvi, na primer. Pa v našem naselju, ker pač oče ne ve."

Matej o tem ne razmišlja. "Naj se ljudje sprijaznijo s tem. Kazanje čustev v javnosti je bolj odvisno od tega, za kakšno razmerje gre. Res pa je, da je večina starejših gejev bolj zadržanih, zaprtih, kar je verjetno posledica odnosa družbe. Sem pa zadnjič videl starejši par, cez 30 sta jih imela in sta se držala za roke na cesti. Kar malce presenečen sem bil."

O prihodnosti razmišljajo kot vsi mladi. "Najprej moramo končati šolo oziroma študij, to je najpomembneje," pravijo. O tem, da bi se z nekom ustalili, si ustvarili dom, večina pri teh letih še ne razmišlja. Se pa nekoč bodo, zagotovo. Tudi poročili bi se, če bi bilo mogoce. Poroka se jim zdi pomembna, morda celo bolj kot heteroseksualnim mladim parom, ki pogosto pravijo, da poročni list ne spremeni nicesar. "Če sta dva porocena, se za svojo zvezo bolj potrudita," so prepričani Manca, Matej in Tadej.

Prav bi bilo, da bi imeli tudi homoseksualci možnost poročiti se, menijo. Nova slovenska zakonodaja, ki je še v postopku, naj bi omogočila nekakšno registracijo istospolnih skupnosti. "To ni nič, pravijo. Drugi se gredo poročit, mi pa naj bi se šli registrirat." Kako naj bi bilo to videti v praksi, ne vedo. "Nam bodo dali žig za uho, ali kaj," se sprašuje Manca.

Zvezdana Bercko Wudler

Viri in povezave:
http://www.vecer.com/7d/

Pomembno obvestilo: Strani SGS so prenovljene; nov URL te strani:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=7

 

Nove strani
Splošne informacije | Kaj dogaja | Znane osebnosti | Spolnost | Tiskane zadeve | Filmi
Zasebni  stiki | Klepetalnica | Knjiga  gostov
O SGS | Feedback | Povezave
ENGLISH