http://start.at/sgs/

Gej Slovenija: Akcije: Referendum

 

Če slučajno še kdo ne ve - 17.06., dan po Bush/Putin vrhu v Sloveniji, smo Slovenci imeli referendum o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo oz za sprejetje novele zakona, po kateri naj bi bile do zdravljenja neplodnosti upravičene tudi ženske brez partnerja (nasprotnega spola) ter možnost oploditve tudi zdravih žensk.

Referendumsko vprašanje se je glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo (EPA 1318-II), sprejet v Državnem zboru dne 19.04.2001?"

Po neuradnih podatkih je bila udeležba na referendumu 35,6 odstotna, velika večina (72,39 %) je glasovala PROTI, dobra četrtina (26,36 %) pa ZA. Tako je zakon, ki je sicer že bil sprejet v državnem zboru, padel v vodo in iz te moke zaenkrat še ne bo kruha.

OK, OK. Referendum ni akcija gej ali lezbične narave, če pa bi referendum za oploditev samskih zdravih žensk uspel, se bi vrata (sicer počasi) lažje odpirala tudi lezbijkam. Proces integracije je sicer počasen, vendar so takšni zakoni osnova za pravice, ki nam pripadajo - tudi ob istospolni usmeritvi. Ker veliko ljudi o referendumu v bistvu še sedaj ne ve točno za kaj je sploh šlo (vsi seveda mislimo da vemo vse), je tu nekaj glavnih točk, ki bi jih bilo dobro vedeti:
- do umetne oploditve bi bile upravičene LE kandidatke, za katere bi komisija ocenila, da so do oploditve upravičene
- po svetu večinoma zakoni NE razlikujejo med samskimi ženskami in pari pri umetnih oploditvah (morda imajo pari le PREDNOST)
- na oploditev čaka prbl 400 parov in 10 samskih žensk
- pravica otroka med drugim je tudi ta, da se RODI
- s sprejetjem zakona izbira spola, barve oči itd NE bi bila mogoča
- referendum JE bil veljaven kljub dokaj slabi udeležbi
- referendum sicer NI logičen, saj se na njem o pravicah posameznikov (tudi otrok) ne bi smelo glasovati - zakon naj bi ščitil VSE (ne le tiste, s katerimi se na referendumu odloči)


(Sicer slika iz Ljubljanskega Pride-a)

 

Viri in povezave:
http://www.svobodna.si

 

Nove strani
Splošne informacije | Kaj dogaja | Znane osebnosti | Spolnost | Tiskane zadeve | Filmi
Zasebni  stiki | Klepetalnica | Knjiga  gostov
O SGS | Feedback | Povezave
ENGLISH