http://start.at/sgs/

Gej Slovenija: Tisk: Časopisni članki

25.08.2000

Transseksualka Salome

Brez seksa in orgazma ni življenja

Rada se "igra" z ljudmi. Ne gre do konca, a moškemu da namig, da pa mu bom morebiti nekoč pustila dlje

Salome. Preprosto, umetniško ime. Ni težko povezati, da gre za osebo, ki se ukvarja s šoubiznisom. Toda Salome ni običajen človek, moški, ženska. Je transseksualec, ki si je kot prvi v Sloveniji umetno povečal prsi in tudi največjim domljivcem dokazal, da ne gre za njega, temveč njo.

Po operaciji, ki jo je opravil znani hrvaški kirurg, je Salome pod drobnogledom medijev, kot še nikoli poprej. Zato ni nič čudnega, da jo predstavljamo tudi vam, bralcem Hopla.

– Kako naj vas sploh naslavljam, kot moškega ali žensko?
"To me skorajda vsi najprej vprašajo – kot žensko, seveda. Seveda se tudi sama kdaj zmotim, ko ne razmišljam."

– Počasi izpolnjujete svoje želje. Silikonske prsi so bile prve na seznamu.
"Sicer ne načrtujem spremembe spola, kajti v tem primeru ne bi več doživljala orgazma in pri seksu ne bi bilo užitka. Življenja brez seksa in orgazma pa si ne predstavljam. Ne želim pa si biti nesrečna, kot so mnogi. Morebiti si bom spremenila le še nos in ustnice, a pri tem bo tudi ostalo."

– Kaj pa, če bi dobili partnerja, ki bi se v vas zaljubil kot v žensko in bi spremembo spola pričakoval?
"To mu ne bi dovolila, saj ga lahko zadovoljim tudi na druge načine (smeh)."

– A vendarle naj bi si prihodnje leto znova povečali prsi, za še eno številko.
"Sedaj imam trojko, kožo pa moram širiti korak za korakom, saj lahko popoka in dobim strije. Verjetno si jih bom za številko in pol še povečala."

– Mnenja Slovencev glede plastičnih operacij so zelo deljena. Kakšno je vaše, potem ko ste se odločili za ta korak?
"Za silikonske prsi sem se takoj odločila in me operacije ni bilo strah. Proti so tisti, ki se nasploh bojijo operacij in ljudje, ki zanje nimajo denarja. Tisti, ki denar imajo, se za lepotne operacije pogosto odločajo. Vsakdo ima o različnih stvareh svoje mnenje, ki ga spoštujem."

– Ste pa bili pri izbiri kirurga verjetno pazljivi. No, izbrali ste enega boljših, dr. Glumičića.
"Najboljšega. Tudi v Sloveniji sem bila pri zdravnikih, ki pa bi mi naredili grde prsi, za nameček razpokane, s strijami. Glumičić je poseg opravil nad mišico, v Sloveniji bi ga pod mišico. Ko bi migala z rokami, se bi silikon prav tako premikal in bi bilo grdo za videti. Tako pa so prsi takšne, kot bi bile moja in jih imam že od pubertete."

– Kako dolgo pa je trajalo celotno okrevanje?
"Dobro uro je trajala operacija in zbudila sem se z novimi 'joški'."

– In cena posega, če ni skrivnost? "4500 nemških mark."

– V Sloveniji ste edini, ki ste pogumni in se radi pokažete pred televizijsko kamero. Vaši podobno usmerjeni kolegi se raje skrivajo.
"Nekaj jih je, ki bi tudi javno nastopali, a vidijo, da tovrstno življenje je ni lahko. Meni je bilo v nekdanji Jugoslaviji na začetku veliko vrat zaprtih. No, bila sem vztrajna, nanje trkala in so se mi počasi odpirala. Sem pa v vsem prva - kot prva imam tudi silikonske prsi. Rada sem prva."

– Kaj pa je na operacijo porekel vaš partner?
"Trenutno partnerja nimam, sem sama. Če bi ga imela, bi bil verjetno zadovoljen."

– Svojevrstna nadloga so gotovo tudi dlake. Z britjem se ne pride daleč.
"Nadlogo bom rešila s pomočjo laserja. Gre za trajno odstranitev in eno skrb manj."

– Kdaj pa ste se prvič začeli zavedati, da je v vas veliko ženske?
"V otroštvu. Sprva sem ženstvenost seveda kazala na skrivaj, a sem se hitro odločila, da bom delala, kar mi paše, da se bom počutila zadovoljna in srečna. Čutila sem, da lahko javno živim, se ukvarjam z šoubiznisom. To so bile moje sanje od malih nog in sedaj jih uresničujem. Naredila sem veliko za travestitsko sceno pri nas in lahko so mi hvaležni."

– Kakšni pa so bili prvi odzivi? Kritik gotovo ni manjkalo.
"Nikoli nisem posvečala pozornosti ljudem, ki me ne marajo in so za mano vpili. Vsem seveda ne morem biti všeč, kot tudi vsi niso meni. Več je tistih ljudi, ki me zagovarjajo in hvalijo. So pa mnogi, ki spremenijo svoje mnenje. Človeku je zato vedno potrebno pustiti čas. Veliko je takšnih z negativnimi izkušnjami iz mladosti, s kakšno homoseksualno osebo in vse mečejo v isti koš. To ni prav. Ko me spoznajo, mnogi spremenijo mnenje. Resda morebiti izgledam nekoliko napihnjeno na prvi pogled, a sem komunikativna in simpatična in znam zabavati ljudi."

– Pa ste kdaj imeli normalen ljubezenski odnos med moškim in žensko?
"Imela sem ga štiri leta, a ni delovalo dobro zaradi ljubosumja. Kjerkoli sva se pojavila, vsi so leteli okoli mene. Pritiski name so bili preveliki, zato sem se odločila za samsko življenje."

– In koliko let ste tedaj imeli?
"Ne bom povedala (smeh). Bilo bi preveč." – Septembra bosta organizirali velik šou, na katerem boste razgalili svoje prsi. "Ljudje pri nas nimajo možnosti, da bi videli transseksualca, kot v tujini, kjer je v vsakem mestu vsaj eden bar, kjer delajo operirani in pokažejo svoje telo. Sama seveda ne grem do konca. Toples je erotičen, seksi in ni pretiran. Toples bom plesala po različnih zabavah. Tega v Sloveniji še ni in občinstvo to rabi. Sicer pa so moški sramežljivi tako dolgo, dokler se ga ne napijejo."

– So pa gotovo občutki po operaciji odlični in zadovoljstvo veliko.
"Ko sem se pogledala v ogledalo, sem bila malce šokirana. Lepe so. Sprva sem mislila, da so mi prenizko, a nizko. Prej sem jih nosila previsoko. Moška publika je zelo sramežljiva, boji se navezati stik. Ženski del občinstva pa se je po operaciji obrnil proti meni. Očitno me imajo za konkurentko. Ne vem pa zakaj."

– A se kaj udeležujete različnih shodov, podobno usmerjenih, ki jih je po Evropi veliko?
"Ne hodim na te shode, saj sem raje med normalnimi ljudmi, ki so heteroseksualci. Z njimi se zelo dobro razumem."

– Kljub temu, da vas Slovenci dobro poznamo, pa se vam kakšen večer gotovo pripeti, da vas moški začne osvajati, kot žensko, seveda.
"To se zgodi. A človeku hitro povem, zakaj se grem. Toda tudi ko zvedo, jim je vseeno. Še posebej sedaj, ko imam prsi."

– In kako daleč jih spustite? "Rada se igram z ljudmi. Ne grem do konca. Je pa res, da moškemu dam namig, da pa mu bom morebiti nekoč pustila dlje. Zato so ljudje, ko me vidijo, veseli. Občinstva bom zato imela zmeraj veliko, a dala ne bom nobenemu. Mnogi bi pri meni radi poskušali kot z moškim, toda v meni ni več moškega. Sem ženska."

– Kaj pa sicer Salome počne v zasebnem življenju, s čim se preživlja?
"Imam gostinsko šolo, po poklicu sem natakarica, sedaj pa živim od šoubiznisa. Če mi v Sloveniji ne bo šlo dobro od rok, se bom odpravila v Evropo, kjer mi dela ne bo zmanjkalo. Kmalu bom videla, kako smo Slovenci zaprt narod. Odpira pa se tudi Hrvaška, kjer se bo tudi meni odprla pot za delo. Rada bi Hrvatom pokazala, da imajo dobre transseksualce."

– Kakšna pa je transseksualna scena v državah nekdanje Jugoslavije?
"Sama sem Hrvatica, doma z Raba. Bila sem prva in edina. Ustavila sem se v Sloveniji, v Evropo tedaj nisem upala, kar mi je žal. Vprašanje, kdaj bo Evropa dejansko ootrkala tudi na vrata Slovenije. No, v ljudeh je na bo še dolgo."

– In v Slovenijo vas je privabil...
"Klub K4, ki je bil v nekdanji Jugoslaviji prvi klub gayev s tovrstnim programom."

– Ličenje imate v malem prstu 10, če ne celo 15 ali več let (Salome sem poskušal sprovocirati, da bi mi izdala svoja leta - neuspešno).
"Prosim!? (smeh) Kaj me želiš narediti za tako staro. Ne bom ti izdala svojih let. Salome sem pa že deset let. In ne 15, 20, 30 ali več."

– Lahko mladim ženskah izdate kakšen lepotilni recept? "Zmeraj poudarjam, da imam vsaka ženska v sebi nekaj lepega, kar mora poudariti. Moški so takšni da jih je potrebno vleči za nos. In ženska vselej potegne za nos, ko se obleče seksi in izzivalno. Žal si tega marsikatera v Sloveniji ne upa. Ženska je narejena, da je lepa in tako se mora tudi oblačiti. Dekolte je zelo pomemben. In če še zamaha dvakrat, vsak tip pade na tla."

Viri in povezave:
http://www.dnevnik.si

Pomembno obvestilo: Strani SGS so prenovljene; nov URL te strani:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=27

 

Nove strani
Splošne informacije | Kaj dogaja | Znane osebnosti | Spolnost | Tiskane zadeve | Filmi
Zasebni  stiki | Klepetalnica | Knjiga  gostov
O SGS | Feedback | Povezave
ENGLISH