LESBO in KEKEC na delavnicah o etičnem in profesionalnem odnosu do novinarstva v Ankaranu (11.-13.4.1997)

Letos smo v projekt "Enakopravno sodelovanje gejev in lezbijk v slovenski družbi", ki ga omogoča program Phare and Tacis, vključili tudi delavnice za sodelavce revije Lesbo in biltena Kekec. To profesionalno druženje je potekalo v Ankaranu, 11.1 3.4.1997, v prijetnem in prijaznem hotelu Adria Convent.

Tokrat je odhod iz Ljubljane potekal brez večjih zapletov, tako da smo prispeli pravočasno in zasedli polovico Ankarana.

V hotelu je prav tako bila tudi skupina vrstnikov, ki so se izobraževali o aidsu.

Po večerji smo se malo bolje spoznali in se domenili za potek delavnic naslednjega dne. Razdelili smo liste, na katerih je bil začrtan program za naslednja dva dni. Ko bi vi videli tiste zgrožene obraze, ko so zagledali, kaj jih čaka ob 7:45 zjutraj!!

Jutranja telovadba namreč; in kaj se je zgodilo? Nič. Vodja jutranje aerobike je bil/a tisti/a, ki je celotno stvar prespal/a. Seveda so se "obilnega" zajtrka udeležili prav vsi. Naslednja stvar, ki se je ni dalo izpeljati, je bila jutranja vizita. Najbolj razmetana soba naj bi dobila nagrado, vendar so bile sobe tako "umetno" in "nasilno" razmetane, da se je bilo nemogoče odločiti za tisto pravo. Res, nekatere so bile grozne.

Prva delavnica (Grupna dinamika) je uspela, kljub veliki tremi predavatelja, in je zvenela še bolj zanimivo in poučno. Ugotovili smo da je veliko stvari, ki jih lahko počnemo "grupno". Osnove novinarskega pisanja smo izpeljali kar na prostem in uživali predvsem na soncu (nekatere se je bolj prijelo sonce, kot osnove), ampak kljub temu je delavnica komu odprla nova obzorja. Sledilo je težko pričakovano kosilo (če se temu lahko reče kosilo - predjed???). Tretja delavnica (Nastopanje gejev in lezbijk v javnosti) je bila najbolj "plodna", vse potrebne podatke smo dobili kar na papirju in tudi debata je zvenela prav zanimivo in poučno.

Zaradi pomanjkanja časa so odpadle "družabne igrice", žal; malo smo se odpočili v naših sobanah in "firbčno" odhiteli na večerjo. Sledil je "joint" party, ki je nekatere odnesel daleč proč. Kasneje so se "rejverji" popeljali do Izole, "jointarji" smo vztrajali na "pištolah", dokler nas ni vse to popeljalo do postelj. V nedeljo zjutraj bi moral biti nagrajen najbolj "trzajoč/a rejver/ka", vendar so tako prebrisano smuknili v postelje, da nam je ušel vsak njihov trzaj (pa tudi mi nismo bili sposobni ujeti vseh teh začaranih "grimas in "trzov"). Vsekakor je bil nedeljski zajtrk najmanj obiskan in tudi vizita je, logično, odpadla. Nedeljsko delavnico o kreativnem pisanju smo izvedli kar pred hotelom, seveda brez "rejverjev" in nekaterih, ki jih je "joint" odnesel direktno v Ljubljano. Po zadnji delavnici smo stvar profesionalno zaključili in povezali ter podelili pridnim predavateljem skromne nagrade.

Za konec smo svoje rahlo utrujene želodčke nahranili, se s težkim srcem poslovili in odpeljali proti rodnem domačemu kraju. Zaključek: miren, topel in zanimiv vikend smo preživeli, mogoče imenu hotela primerno - Convent ???

MAVRA
 

REVOLVER, revija za kulturna in politična vprašanja (revija s homoerotičnim nabojem). ISSN 1318-2668. Založnik: ŠKUC, Kersnikova 4, Ljubljana. Odgovorni urednik: Brane Mozetič. Sourednica: Suzana Tratnik. Naslov uredništva: Revolver, Kersnikova 4, 1000 Ljubljana.
© Revolver, 1997. Vse pravice pridržane. Ponatis celote ali posameznih delov revije je dovoljen samo s pismenim privoljenjem založnika.
Objava piscev, fotografov, modelov, reklamerjev ali drugih oseb in organizacij ne izpričuje njihove seksualne usmerjenosti.