Lezbijka v stiski
Priročnik za reševanje neprijetnih situacij

Doslej smo se že ukvarjale s pravili zapeljevanja in avanturizma. Natrosili smo vam veliko nasvetov in namigov o tem, kakšne vrste lezbijk hodijo po svetu, in kako jim pristopiti (in katerih se izogibati). Vendar - vsaj po vaših pismih sodeč - osvajanje in štrikanje nekako obvladate. Bolj pa vas muči, kako se obnašati v nekaterih situacijah, ki so še posebej nerodne. Ja, dolgo sem premišljevala in naposled prišla do sklepa, da se ravno lezbijke najdemo v zelo čudnih družabnih situacijah. Tukaj nikakor ne mislim problemov, ki se pojavijo v heteroseksualnem okolju - zvečine imamo vsaj tukaj dostojanstvo in trdo kožo. Torej se s coming-outom in podobnimi začetnimi travmami ne bomo ukvarjale.

V pričujočem besedilu bomo govorile predvsem o neugodju, ki ga izkusimo zato, da bi lahko bile s tistimi, s katerimi se najbolje počutimo - z lezbijkami seveda. Kakšne so neprijetne lezbične situacije in kako jih rešujemo? Če se še tako trudimo živeti umirjeno in se na kilometre izogibamo težavam ... ne pomaga prav dosti, kajti drama nas slej ko prej lopne po glavi. Bolje se je pripraviti prej!

Preden se lotimo konkretnih primerov, naj vam zaupam dve temeljni vodili za reševanje neprijetnih situacij. Do tega spoznanja sem prišla preko veliko življenjskih napak in poskusov. Prvič, poskušajte obdržati smisel za humor - vsaj ščepec. Drugič, v vsaki situaciji ohranite stil, bodite dame (ali gospodje) - še tako divje dejanje je mogoče izpeljati s stilom. Če vam bo to uspelo, vam bo na koncu lažje, ostali bodo manj neprijetni spomini.

Zdaj pa sledijo razvpiti in najpogostejši primeri neprijetnih lezbičnih situacij. (Govorimo sarno o lezbijkah, vendar sem prepričana, da se zelo podobne reči dogajajo tudi bratom gejem.) Za vsak neprijeten položaj sta navedeni dve rešitvi oziroma dva možna izida: prva reakcija je tista butasta, ki si je nikakor ne želimo dopustiti, druga pa je tista bolj elegantna, manj travmatična in "pravilnejša".

Primer številka 1

Ste v nekem klubu. Pojavi se vaša zadnja bivša, ki je še niste prebolele/preživele. S sabo ima seveda novo punco. Stare, butaste rešitve:

(Opomba: nekatere naredijo vse tri napake hkrati in v istem večeru!)

Nova, boljša rešitev:

Kaj, hudiča, sploh rinete tja, kjer lahko srečate bivšo?! Raje ostanite doma, pojdite v kino ali pa na kakšen drug plac. Res je lezbičnih placov premalo, pa tudi ne boste mogle spoznati kakšne druge, če se boste zaprle med štiri stene. No, ja, niste še povsem zrele za iskanje naslednje velike ljubezni. Avanture pa si je včasih bolje privoščiti kje drugje - ne tam, kjer vas vsi poznajo. Če vam bo to kaj pomagalo pri pozabljanju - če ne, je drama lahko samo še večja ...

Okej, ve ste torej že v klubu in zdaj vas je treba nekako rešiti. Najbrž ste v svoji neumnosti mislile, da ste se že tako razvile, da se lahko spoprimete z vašim gorjem. (Mimogrede - če se spravljate v tvegano situacijo, ni v tem prav nič "razvitega"!) Torej, vi ste tam in ona je tam. Kaj zdaj? Še vedno lahko odidete. Nihče vas ne drži. Ali pa stopite na povsem drug konec kluba in se obdate s prijatelji(cami). Prijatelji bodo razumeli, da ste v stiski in vam bodo priskočili na pomoč. Vendar zdaj ni trenutek za razprave in nakladanje o tem, kako ste prizadete - to lahko počnete kadarkoli, samo ne takrat in ne tam, lepo prosim. V tistem trenutku je najbolje vse zavreči: nič vas ne briga, vse zanikajte, zmenite se s sabo, da se ne boste prepustile čustvom, dokler ne boste na varnem. Ona za vas ne obstaja. Morda imate še posebno smolo, in sicer: vaša bivša bi se na vsak način rada pogovarjala z vami ali vam pristopila. Ne nasedajte na te finte! Mislite samo nase - ve zdaj njene bližine prav nič ne potrebujete. Ne pustite se ji posrkati. Lahko ji direktno poveste, da zdaj pogovor ne pride v poštev in da ji boste že same sporočile ali pokazale, kdaj in kje se boste hotele pogovarjati. Omenite, da ste precej zasedene, tam nekje do leta 2000.

Model, ki je vreden vsega prezira, pa je bedna "zmagovalka". Torej vse tiste, ki ste vaši bivši zlomile srce in imate zdaj novo punco in veselo življenje - kako lepo za vas! Zdaj pa dvignite vaše srečne riti in spokajte drugam za nekaj časa; ne naslajajte se in pustite vaši bivši vsaj nekaj duševnega miru.

Primer številka 2

Vaša punca hoče, da kar naprej preživljata čas z njenimi prijatelji, ravno s tistimi, ki vam grejo strašno na živce.

Stara, običajna rešitev:

Trudite se ustreči (berite: mučite se) in zato preživljate dolge ure z ljudmi, ki jih ne marate, vse za to, da bi ustregle vaši dragi. Več časa boste zapravile z njenimi prijatelji, ki jih ne prenesete, več zamere in jeze se bo nabralo. Enkrat boste preveč popustljive, drugič pa preveč trmoglave. Kmalu se boste začele s partnerko spuščati v neumne prepire in se očrnile v očeh njenih prijateljev. Tega pa res ne rabite.

Nova, boljša rešitev:

Povejte partnerki, da spoštujete njeno željo po druženju, osebno pa vam je ljubše, če ste čim manj zraven. To seveda ne pomeni, da jih ne sme več videti ali da se jim ve ne boste nikoli pridružile. Zmenita se za manj skupinskih aktivnosti, počitnice raje preživljajta v dvoje, ali pa počnite kaj drugega v času, ko je ona s svojo družbo. Saj smo vendar odrasli ljudje, a ne? Bojim se, da je ta rešitev poenostavljena. Vaša prijateljica bo najbrž hotela natančno vedeti, kaj vas moti pri njenih prijateljih. Samo amaterka bi padla v to past! Nikar ne hitite razlagati, da se vam zdijo neumni, primitivni ali dolgočasni, Pravi odgovor je tak: "Nič narobe s tvojimi prijatelji ali z mano. Imamo pač drugačne interese in drugačne poglede. Veliko mi je do tebe in nočem težav v najini zvezi."

Mogoče vam bo vrnila z napadom na vaše prijatelje. Mirno ji povejte, da nihče ni popoln in da torej ni nič narobe, če ima vsaka nekaj prijateljev samo zase.

Primer številka 3

Srečate žensko, ki vam zbuja slabo vest. No, po domače povedano, nekoč ste jo zajebale.

Rešitev, stara kot mati zemlja:

Lahko se ji izognete, čim jo vidite. Zbežite na vrat na nos. Delate se, da je ne vidite. Stečete na drugo stran ceste in živite tako, da se nenehno ozirate čez ramo, pripravljene na umik. Ja, drdge moje, to lahko traja leta in leta.

Preprosta rešitev:

Opravičite se ji. Ja, prav ste prebrale; recite, da vam je žal, ker ste se obnašale kot koze (ali še kaj hujšega). Storite to čimprej, siter bo prepozno in se bosta obe navadili na to (sovražno) situacijo. Mogoče ne bo sprejela opravičila, mogoče vas bo zmerjala. Pa nič hudega. Prvič: navsezadnje ste si to zaslužile. Drugič: po opravičilu vam bo odleglo. Tretjič: ne boste preživele življenja kot Salman Rushdie.

Primer številka 4

Vaša najboljša frendica hodi s punco, ki se vam zdi totalen idiot.

Nedopustna rešitev:

Seveda vas srbi jezik. A tukaj ni pogajanj - prav nobene pravice nimate, da bi vtikale svoj nos v njene ljubezni. Nič ne boste dosegle, če ji boste naštevale napake njene drage - pa če so še tako grozne in še tako resnične. Prijateljica vas pač ne bo poslušala. Zelo verjetno je, da se bo še bolj navezala na svojo ljubezen in vse manj na vas. Gotovo bo partnerki povedala, kakšno je vaše cenjeno mnenje o njej.

No, če je pa toliko naivna, da bo res hotela vaše mnenje o njeni ljubezni, smete kaj reči, če le znate biti taktne. A nikoli ne obsojajte, navrzite samo, da vas kakšna stvar pri njeni dragi "malce skrbi". Če bo vaša frendica sama izrazila kakšne dvome, bodite povsem dobra poslušalka in kvečjemu prikimajte, sicer bo nazadnje mislila (in to celo verjela), da ji vsiljujete slabo mnenje o njeni partnerki.

Primer številka 5

Vaša prijateljica ali ljubica nima pojma o lezbištvu. Čisto nič ne ve. Ko sta skupaj v  lezbični ali gejevski družbi, non-stop blebeta neumnosti in neslanosti. Najraje bi ji zaprle usta, če bi le vedele, kako. Včasih vam kar para živce. No, če ve izgubite živce,  ona ne bo zato nič hitreje v devetdesetih.  Mislim, da preprosto ni pametnega ali previdnega načina, kako nekomu povedati, da se mora izobraziti. Mogoče ji lahko podtaknete Lesbo ali Revolver - a ne pričakujte čudežev ...
 

Želim vam veliko neugodnih situacij, saj jih zdaj znate reševati. Če pa ste se kdaj znašle v še bolj neprijetnih položajih, no, to bi pa res rada vedela.

CVETA L. HAMER

REVOLVER, revija za kulturna in politična vprašanja (revija s homoerotičnim nabojem). ISSN 1318-2668. Založnik: šKUC, Kersnikova 4, Ljubljana. Odgovorni urednik: Brane Mozetič. Sourednica: Suzana Tratnik. Naslov uredništva: Revolver, Kersnikova 4, 1000 Ljubljana.
© Revolver, 1997. Vse pravice pridržane. Ponatis celote ali posameznih delov revije je dovoljen samo s pismenim privoljenjem založnika.
Objava piscev, fotografov, modelov, reklamerjev ali drugih oseb in organizacij ne izpričuje njihove seksualne usmerjenosti.