četrtek, 5. 12. ob 22.00

POT REVOLUCIONARKE (OUT: THE MAKING OF A REVOLUTIONARY)
dokumentarec, ZDA, 2000, video, 60'
Režija: Sonja DeVries in Rhonda Collins

Laura Whitehorn je odraščala v ameriški judovski družini, ki se je v McCarthyjevem obdobju navduševala nad socialističnimi idejami. Tako je tudi sama zelo resno in dobesedno razumela Nürnberško pogodbo, ki je državljanke in državljane spodbujala k akciji, češ naj se uprejo vladi, o kateri sodijo, da ravna krivično in kruto. Lezbijka, aktivistka in revolucionarka je za nastavitev bombe v ameriški Capitol Building leta 1983 dobila in tudi odslužila štirinajst let zapora. Toda kazen je ni zlomila, saj je svoje globoko politično prepričanje in uporništvo le še utrdila - samoumevne svoboščine odraslosti je zamenjala za boj za lastna revolucionarna prepričanja. Med svojo življenjsko zavezanostjo radikalnemu boju za feministične zahteve in za državljanske pravice je spoznavala, da levica lezbijk zvečine ne sprejema z odprtimi rokami.

Režiserki Rhonda Collins in Sonja DeVries (Gay Cuba, 1995) sta naredili zelo pretresljiv dokumentarec, ki združuje individualno pot revolucionarke z oblikami kolektivnega boja proti rasizmu, kapitalizmu, homofobiji in seksizmu v Združenih državah Amerike v 20. stoletju.

OUT: The Making of a Revolutionary is a story of activist, revolutionary and out lesbian Laura Whitehorn. 14 years imprisonment for planting a bomb in the U.S. Capitol Building in 1983 only solidified this former political prisoner’s deeply held views. Throughout her commitment to the radical freedom struggles of feminism an civil rights, she found that the Left was not always a welcoming place for an out lesbian.