nedelja, 1. 12. ob 20.00
SESTRE
slavnostna otvoritev

POZDRAV IZ SESTRSKIH REPUBLIK

Mentalitet
Jugoslavija, 2001, 5'
Režija: Stefan Orlandić Stojanovski
Nagrada za najboljši debitantski film na 49. festivalu jugoslovanskega dokumentarnega in kratkometražnega filma v Beogradu 2002

Gay Pride 2002 Zagreb
Hrvaška, 2002, 5'
Režija: Iva Kraljević in Oliver Sertić
Kamera: Valentina Matijević, Tomislav Fiket, Hrvoje Mahić, Iva Kraljević
Produkcija: Fade in & Što gledaš?

Mi drugačni, vi enakopravni
Slovenija, 2002, 8'
Ljubljana, 6.julij 2002, Parada ponosa
Scenarij: Miran Šolinc
Kamera in montaža: Matjaž Kenda
Producentka: Alenka Hribar

Dokumentarni trojček iz bivših sestrskih republik Srbije, Hrvaške in Slovenije nam predstavlja politično gejevsko in lezbično gibanje, tako rekoč “homoseksualnost na ulici”, kot je nekoč Nataša Velikonja poimenovala teoretski sklop v reviji ČKZ. Videli bomo kratke dokumentarne posnetke s Parad ponosa lezbijk in gejev v Beogradu, Zagrebu in Ljubljani. Grobo pretrgani in krvavi prvi beograjski Pride iz leta 2001 nam bo predstavil dokumentarni film Mentalitet režiserja Stefana Orlandića Stojanovskega, dokumentarne posnetke strogo zavarovane prve parade v Zagrebu leta 2002 so zmontirali sodelavci zagrebškega net.kulturnega kluba Mama, video posnetke z druge ljubljanske parade pa sodelavci kluba Tiffany. Zakaj srbski skrajneži homoseksualce zmerjajo z ustaši, zakaj hrvaški nacionalisti in navijači na paradi tulijo "Idite u Srbiju!", in kaj (če sploh) o Paradi ponosa v Ljubljani pravijo Slovenci in Slovenke?

GREETINGS FROM SISTERLY REPUBLICS

Documentary trio from former sisterly republics of Serbia, Croatia and Slovenia introduces political and out gay and lesbian movement. We will be watching shots of Prides in Belgrade (2001), Zagreb (2002), and Ljubljana (2002). The Belgrade Pride of 2001, violently interrupted by nationalist groups, was filmed by Stefan Orlandić Stojanovski and titled Mentality. What mentality are we talking about and whose political enemies are homosexuals in former Yugoslavia?

VARUH MEJE
avanturistično-psihološki triler, Slovenija, 2001, 35mm, 100'
Režija: Maja Weiss
Scenarij: Zoran Hočevar, Brock Norman Brock, Maja Weiss
Fotografija: Bojan Kastelic
Montaža: Peter Braatz
Zvok: Hanna Preuss, Harry Rag, Marjan Cimperman
Glasba: Stewart Dunlop
Igrajo: Iva Kranjc, Pia Zemljič, Tanja Potočnik, Jonas Žnidaršič
Produkcija: Bela film, s pomočjo Filmskega sklada RS, v koprodukciji s Taris film, Nemčija, v sodelovanju z ZDF Das kleine Fernsehspiel/ARTE in TV Slovenija

Tri študentke, Alja, Žana in Simona, se med počitnicami odpravijo na avanturistično potovanje. Kljub novicam o serijskem morilcu se s kanuji spustijo po reki Kolpi. Potovanje se začne kot avantura v naravo, v kateri dekleta srečajo skrivnostnega in zloveščega ribiča, zatavajo na hrvaško stran, kjer naletijo na gejevski par, in se po vseh peripetijah znajdejo na belokranjski veselici, kjer jih nadlegujejo domači fantje, proti nenaravnosti in homoseksualnosti pa po mikrofonu hrumi konservativni lokalni politik. Zunanji pripetljaji hkrati sprožijo napeto in nepričakovano čustveno dinamiko med samimi dekleti. Simona vse bolj popušča nevarni želji po skrivnostnem ribiču, Alja in Žana se intimno zbližujeta...

Maja Weiss v svojem prvencu raziskuje politične in psihološke meje. Reka Kolpa, po kateri se spustijo tri junakinje, ne predstavlja le geografske meje med Slovenijo in Hrvaško, ampak postane tudi psihološko področje trčenj in prepletanj znanega in neznanega.

Nagrada Manfred Salzgeber za najbolj inovativen evropski film na Berlinskem filmskem festivalu 2002. Nagrada za najboljši filmski prvenec na San Francisco International Lesbian & Gay film Festival 2002.

Guardian of the Frontier is Maja Weiss’ first feature film. In it, Weiss explores the political and psychological boundaries encountered by three young women on a summer canoe trip down the river Kolpa. Alja, Žana and Simona’s adventure suddenly takes a violent twist, leaving their lives altered forever. A love affair develops between two of the girls. They all cross boundaries and challenge their own ideas of what is permissible and what is forbbiden.