sobota, 7. 12. ob 20.00
POZDRAV IZ SESTRSKIH REPUBLIK

Mentalitet
Jugoslavija, 2001, 5'
Režija: Stefan Orlandić Stojanovski
Nagrada za najboljši debitantski film na 49. festivalu jugoslovanskega dokumentarnega in kratkometražnega filma v Beogradu 2002

Gay Pride 2002 Zagreb
Hrvaška, 2002, 5'
Režija: Iva Kraljević in Oliver Sertić
Kamera: Valentina Matijević, Tomislav Fiket, Hrvoje Mahić, Iva Kraljević
Produkcija: Fade in & Što gledaš?

Mi drugačni, vi enakopravni
Slovenija, 2002, 8'
Ljubljana, 6.julij 2002, Parada ponosa
Scenarij: Miran Šolinc
Kamera in montaža: Matjaž Kenda
Producentka: Alenka Hribar

Dokumentarni trojček iz bivših sestrskih republik Srbije, Hrvaške in Slovenije nam predstavlja politično gejevsko in lezbično gibanje, tako rekoč “homoseksualnost na ulici”, kot je nekoč Nataša Velikonja poimenovala teoretski sklop v reviji ČKZ. Videli bomo kratke dokumentarne posnetke s Parad ponosa lezbijk in gejev v Beogradu, Zagrebu in Ljubljani. Grobo pretrgani in krvavi prvi beograjski Pride iz leta 2001 nam bo predstavil dokumentarni film Mentalitet režiserja Stefana Orlandića Stojanovskega, dokumentarne posnetke strogo zavarovane prve parade v Zagrebu leta 2002 so zmontirali sodelavci zagrebškega net.kulturnega kluba Mama, video posnetke z druge ljubljanske parade pa sodelavci kluba Tiffany. Zakaj srbski skrajneži homoseksualce zmerjajo z ustaši, zakaj hrvaški nacionalisti in navijači na paradi tulijo "Idite u Srbiju!", in kaj (če sploh) o Paradi ponosa v Ljubljani pravijo Slovenci in Slovenke?

GREETINGS FROM SISTERLY REPUBLICS

Documentary trio from former sisterly republics of Serbia, Croatia and Slovenia introduces political and out gay and lesbian movement. We will be watching shots of Prides in Belgrade (2001), Zagreb (2002), and Ljubljana (2002). The Belgrade Pride of 2001, violently interrupted by nationalist groups, was filmed by Stefan Orlandić Stojanovski and titled Mentality. What mentality are we talking about and whose political enemies are homosexuals in former Yugoslavia?

L. I. E.
drama, ZDA, 2001, 94'
Režija: Michael Cuesta
Glavne vloge: Paul Frankin Dano, Brian Cox, Billy Kay

Petnajstletni Howie se ziblje na mostu čez cesto Long Island Expressway (L. I. E.), ki je realna in simbolna ločnica med bleščečimi lučmi bogataške četrti Big Apple in slepimi ulicami revnega predmestja in hkrati kraj, kjer je umrla njegova mati. Po materini smrti se začne družiti s skupino mladostnikov, med katerimi je tudi mladi “fant za najem” Gary. S svojim očetom, ki kot predstavnik belih ovratnikov še sam zabrede v težave zaradi poslovnih goljufij, sicer pa je preokupiran z novo ljubico, ne najde stika. Howie je tako vse bolj zdolgočasen in zagrenjen od nenehnega hrepenenja po ljubezni. Nazadnje si tudi sam nakoplje težave zaradi kriminala, pri čemer se spoprijatelji z upokojenim marincem Big Johnom, ki velja za prijetnega soseda, njegova slabost pa so mladi fantje. In v zameno za svoje prijateljstvo in pokroviteljstvo od mladega Howieja seveda pričakuje protiusluge.

Cuestov prvenec je resda film o mladostnikih in o njihovem težavnem odraščanju, vendar kot pretresljiva študija osamljenosti in večplastnosti moške seksualnosti preseneča in izziva, s čimer krepko preseže zgodbe v tem žanru.

After death of his mother, 15-year-old Howie starts hanging out with a group of young guys, amongst them the rent boy Gary. With his mother dead and disinterested father, his fragile young heart, mind and body are up for grabs and Big John looks like the man to take them. Howie is befriended by retired marine Big John, who expects services in exchange for friendship. L. I. E. is a startling study of loneliness and the complexity of male sexuality.