sobota, 7. 12. ob 22.00

A. K. A.
drama, Velika Britanija, 2002, Beta, 120'
Režija: Duncan Roy
Glavne vloge: Matthew Leitch, Lindsey Coulson, Diana Quick

Zgodba A. K. A. je postavljena v London osemdesetih let, ko je politično kraljevala “železna lady” Margaret Thatcher. Deana, sramežljivega fanta iz delavskega razreda, vrže iz hiše lastni oče, ki ga je nekoč tudi spolno zlorabljal. Dean zapusti rodni Romford in se odpravi na svoj maščevalni in avanturistični pohod. V začetku mu je v oporo samo starejši gej, ki ga je srečal v parku. V Londonu se predstavi kot znanec Lady Gryffoyn, čeprav je bila njegova mati v resnici “le” njena natakarica, ne pa aristokratska prijateljica Gryffoynove. Kljub lažem in nenehnim prevaram (in seveda prav zaradi njih) se mu posreči preboj v londonsko visoko in zlagano družbo umetnikov, aristokratov in povzpetnikov. Ko pozneje začne živeti v Parizu - na drogah, dolgovih in s prodajanjem seksa - ga dohiti problematična preteklost.

Filmska pripoved, ki je tudi ostra, neposredna in inteligentna kritika hipokrizije in britanske razredne družbe, je na velikem platnu razdeljena na tri ločena prizorišča, ki referirajo na Pigmaliona in Nadarjenega gospoda Ripleyja.

Working class boy Dean is thrown out of his home by his father, who has also sexually abused him. But with the assistance of aristocratic Lady Gryffoyn, Dean succeeds as part of the London jet set. Later in Paris, living on drugs and sex-for-pay, Dean’s past catches up with him. A. K. A. is also a stark portrait of the British class system. A bold and intelligent feature that will have you hooked from beginning to end.