BENCIN (BENZINA)
Italija, 2001, igrani, angl. pod., 90 min, 35mm

Scenarij: Monica Stambrini, Anne Riita Ciccone, Elena Stancanelli
Režija: Monica Stambrini
Glavne vloge: Regina Orioli, Maya Sansa, Mariella Valentini, Luigi Maria Burruano, Chiara Conti, Marco Quaglia, Pietro Ragusa
Montaža: Paola Freddi
Fotografija: Fabio Cianchetti
Produkcija: Galliano Juso

Bencin je nežna in strašljiva kriminalka, drama in ljubezenska zgodba o dveh dekletih, starih malo več kot dvajset let. Vročekrvna temnolasa avtomehaničarka Stella in živčna svetlolaska Eleonora oziroma Lenni, ki dela pri njej na bencinski črpalki, se zaljubita. Socialne razlike med njima ju ne motijo, težave prinese šele Lennijina poudarjeno snobovska mati, ki močno nasprotuje lezbični romanci svoje hčere. Neke noči se zgodi nesreča, morda celo zločin, ko Stella reagira v trenutku in pred dekletoma je nenadoma materino truplo … Ljubimki spoznata, da morata zapustiti srečno oazo bencinske črpalke in pobegniti, če želita ostati skupaj. Znajdeta se na odisejadi, ki nas bo mestoma spominjala na Thelmo in Louise. Med brezupnim begom z materinim truplom v prtljažniku ju preganja še trojica nepridipravov, ki sta ji med begom s črpalke po nesreči popraskali avto. Med vožnjo po širni in neprijazni italijanski pokrajini avtocest, bencinskih črpalk in zanikrnih obcestnih klubov se mora Lenni spoprijemati z duhom svoje matere, ki ji kar naprej šepeta v uho. Nekateri posnetki spominjajo na ameriške road-movieje, nizkoproračunske hollywoodske kriminalke, vendar ne gre pozabiti, da je Bencin zlasti neodvisni, avtorski film in prvi celovečerec v Ameriki rojene režiserke Monice Stambrini.

Gasoline is about fiery, dark-haired Stella, an intense auto mechanic, and nervous, blonde Eleonora (aka Lenni) who are young and in love, and are from opposite ends of the social spectrum. They operate a gas station peacefully, until Lenni's mother appears and voices her disapproval of their lesbian romance. When Stella takes action in the heat of the moment, the young women end up with a corpse on their hands. The lovers realize they must flee in order to stay together.