DEKLETA V UNIFORMI (MÄDCHEN IN UNIFORM)
Nemčija,1931, igrani, slov. pod., ČB, 84 min, 35mm

Scenarij: F. D. Andam in Christa Winsloe po dramski predlogi Winsloejeve Gestern und Heute
Režija: Leontine Sagan
Glavne vloge: Dorothea Wieck, Ellen Schwannecke, Hertha Thiele, Emilia Unda, Hedwig Schlichter
Glasba: Hansen Milde-Meissner
Zvok: Karl Brodmerker
Fotografija: Reimar Kuntze, Franz Weihmayr
Produkcija: Deutsche Film-Gemeinschaft

Nemški film Dekleta v uniformii je eden prvih zvočnih filmov, ki eksplicitno prikazuje žensko homoseksualnost. Manuela je živahna, a tudi občutljiva najstnica, ki jo po materini smrti pošljejo v dekliški internat za hčere nemških častnikov pred prvo svetovno vojno. Pruska ravnateljica gospodična von Nordeck upravlja šolo s trdo roko, v prepričanju, da bosta disciplina in lakota utrdili značaj deklet. Zato ne preseneča, da se Manuela, podobno kot vsa druga dekleta, strastno zaljubi v Elizabeth, mlado učiteljico von Bernburg, ki verjame, da je za razmerje med učiteljico in učenkami najpomembneje, da dekleta vidijo v učiteljici zaupno prijateljico. Toda preplet čustvenega in institucionalnega pritiska skorajda pripelje v tragedijo. Manuela naredi »napako«, saj svoje ljubezni do učiteljice ne more skrivati, še več, oznani jo na šolski zabavi vpričo gostov in učenk. Kako bo ravnateljica disciplinirala uporno Manuelo in kako se bodo na njene avtoritarne odločitve odzvale učenke in sama gospodična von Bernburg?

Ozračje pruske avtoritarnosti, ki obdaja dogajanje v šoli, je tako odlično prikazano, da je bil film razumljen kot napad na nemški militarizem, v času tretjega rajha pa ga je Goebbels prepovedal. Šele pozneje se je vse več pozornosti posvečalo tudi diskretni, vendar prepričljivi obravnavi lezbištva, tako da je postal pomemben za zgodovino lezbičnega filma. Leta 1957 so v Nemčiji posneli novo verzijo filma, z istim naslovom, a z opaznim vplivom Hollywooda.

Central to the film, set in boarding school for the daughters of German officers prior to the First World War, is the relationship between a young student and a teacher. Interwoven emotional and institutional pressures result in near tragedy. The atmosphere of the Prussian authoritarianism in the school is expertly evoked and the film has long been seen as an attack on German militarism. More recently, however, attention has been given to its delicate yet forceful treatment of lesbianism.