NOMIJEVA PESEM (THE NOMI SONG)
Nemčija, 2004, dokumentarni, slov. pod., 96 min, 35mm

Scenarij in režija: Andrew Horn
Glavne vloge: Klaus Nomi, Ann Magnuson, Gabriele Lafari, David MacDermot, Page Wood, Tony Frere, Man Parrish, Kristian Hoffman, David Bowie
Fotografija: Mark Daniels
Montaža: Anne Even
Produkcija: CV Films – Cameo Film – ZDF / Arte

Klaus Nomi, nemški pevec z »resno« glasbeno izobrazbo, ki se je preselil v New York, je pel kot operna diva, na nastopih in tudi zasebno pa je bil videti kot vesoljec. S svojim bizarnim videzom in vnosom opere v pop glasbo je postal ena najbolj bizarnih, a tudi kultnih figur newyorške underground scene osemdesetih. Značilne in nepozabne so njegove interpretacije pesmi »Samson and Delilah« (Saint-Saëns), »I Feel Love« (hit Done Summer), »The Twist« (Chubby Checker) ali »Ding Dong« (pesem iz filma Čarovnik iz Oza). Nad njegovim petjem in imidžem se je poleg drugih navdušil tudi David Bowie in Nomi je pozneje zanj oblikoval kostume. Tako se je vztrajno vzpenjal po lestvici popularnosti, saj se je kot popolna video zvezda pojavil v pravem času in na pravem mestu: v času preboja video klipov in MTV-ja, ki sta bistveno spremenila podobo in tržne zakone glasbene industrije. Toda komaj se je dodobra prebil na newyorško in tudi na druge evropske novovalovske scene, je zbolel za aidsom in leta 1983 umrl kot eden prvih znanih ljudi, ki jih je pokončala ta bolezen. Režiser Andrew Horn je želel ovekovečiti samosvoje Nomijevo delo in življenje, da se ga ne bi spominjali le po tragični smrti. Tako spremljamo kariero Klausa Spenderja vse od njegovega rojstva leta 1944 v nemški pokrajini Bavarski, odlomke iz njegovih začetnih in že bolj zvezdniških nastopov, intervjuje z njegovimi sorodniki/cami, prijatelji/cami, nekdanjo učiteljico petja in z drugimi.

Nagrada Teddy za najboljši dokumentarec, Berlinale 2004!

Klaus Nomi was a cult singer of the 80s New Wave underground scene. He was a countertenor who made pop music sound like opera. His image was so awe-inspiring that at his first gigs the audience started going crazy even before he ever opened his mouth. AS MTV and video clip was about to change the music industry forever it seemed that Nomi, the perfect video star, was at the right place at the right time. But his rise to stardom tragically ended when he instead became one of the first prominent aids victims.