OČI IN ATI (DADDY AND PAPA)
ZDA, 2002, dokumentarni, 57 min, DVD

Scenarij in režija: Johnny Symons
Glavne vloge: Johnny Symons, William Rogers, Zachary, Kelly Wallace, Fanny Ballantine-Himberg, Philip Himberg, Jim Ballantine, Oscar Williams, Doug Houghton
Montaža: Kim Roberts
Fotografija: Gail Huddleson, Johnny Symons, Andy Abrahams Wilson

Oči in ati je dokumentarec, v katerem Johnny Symons raziskuje osebne, kulturne in politične posledice koraka tistih gejev, ki so postali očetje in tako sprejeli odločitev, ki je tradicionalna in hkrati revolucionarna. Spoznali bomo štiri različne tipe gejevskih staršev in družin, v katerih se ravno tako odpirajo številne kritične teme, ki vplivajo na »zasebno« družinsko življenje: dvoumen položaj rasno mešanih družin v Ameriki, čudežnost in negotovost nadomestnega materinstva in posvojitev, posledice poroke in ločitve v gejevski skupnosti in zakonski položaj gejevskega starševstva. Gejevski očetje se morajo spoprijeti s številnimi vprašanji in izzivi. Nasprotujejo jim konservativci, ki v njih vidijo čisto nasprotje družinskim vrednotam, pa tudi povprečni Američani in Američanke, ki verjamejo, da je mati nepogrešljiva za otrokov razvoj. Zahteve odgovornega starševstva so nemalokrat tudi v nasprotju s težko izbojevano neodvisnostjo in seksualno svobodo gejevske kulture. Zakonite ovire nikakor niso zanemarljive – zdaj sta se Floridi, ki prepoveduje gejevsko posvojitev, pridružili še državi Utah in Misisipi. Z intervjuji, novimi in arhivskimi posnetki, s fotografijami in tudi z lastno izkušnjo gejevskega očeta je režiser Symons ustvaril izjemen pogled na ta razmeroma nov fenomen. Njegov dokumentarec razkriva boje, izzive in zmage gejevskih očetov in njihovih otrok tako v šolah kot na sodiščih – in tako pomaga osvetliti novo obliko družine.

Dobitnik številnih ameriških nagrad za najboljši dokumentarec!

Through the stories of four different families, the docummentary delves into some of the particular challenges facing gay men who decide to become dads. From surrogacy, foster care, and interracial adoption, to the complexities of gay marriage and divorce, to the battle for full legal status as parents, Daddy & Papa presents a revealing look at some of the gay fathers who are breaking new ground in the ever-changing landscape of the American family.