24. festival lezbičnega in gejevskega filma | 24th Ljubljana Lesbian and Gay Film Festival

Claudette

dokumentarni, Švica, 2008, Beta, 65', slov. pod.
Scenarij: Sabine Anderegg, Sylvie Cachin
Režija in zvok: Sylvie Cachin
Fotografija: Sabine Anderegg, Sylvie Cachin, Museng Fischer
Montaža: Daniel Gibel, Sylvie Cachin
Glasba: Groupe Gitan, Tango de boedo
Produkcija: Luna Film

Izjemen portret devetinšestdesetletne interseksualke (hermafrodita, torej rojene z moškimi in ženskimi spolnimi organi) Claude/tte, ki je svoje otroštvo v Maroku preživela kot fant, dokler je pri štirinajstih letih o seksu in prostituciji ni poučila starejša ženska. Ko se je Claude/tte pri enaindvajsetih s starši vrnila v Švico, je spet zaživela kot moški, se poročila z žensko in vzgojila dva otroka. Delala je kot uspešen arhitekt, a po finančnem polomu se je vrnila k prostituciji in z imenom Claudette spet prevzela svojo žensko plat. Sicer še vedno živi s svojo ženo, v prostem času pa predava o seksualnosti in se bori za pravice seksualnih delavk.

Claudette is an enthusiastic 60-something who is a prostitute and proud of it. Born a hermaphrodite, married and the granddad of a happy family, she lives her ambivalent life with panache. At an age when she should be hanging up her garter, Claudette embarks on a public campaign to defend the rights of prostitutes, risking discovery of the truth about her occupation by her own family and friends.
This multifaceted portrait offers food for thought on the nature of gender identity, sexuality, love and individual freedom.

Po projekciji pogovor z ustvarjalkama filma: z režiserko Sylvie Cachin in s Claudette!