24. festival lezbičnega in gejevskega filma | 24th Ljubljana Lesbian and Gay Film Festival

Claudette,

izumiteljica lastnega spola

Fascinanten, očarljiv in na trenutke šokanten dokumentarec Claudette sega vse od intimne življenjske izpovedi 69-letne/ga Clauda/Claudette, ki rojen/a kot hermafrodit živi življenje ženske, pa tudi moškega in je sama v praksi iznašla tretji spol, ki pa je družbeno determinirano pogosto zožen na žensko ali moškega, saj je spolna bipolarnost ena osnovnih socialnih delitev. Claudette ni transvestitka, kot rada sama poudari, ni moški, ki bi se preoblačil v žensko, temveč transseksualka. Za nameček poleg svojega spola, ki ga družba noče videti, opravlja še nevidni poklic prostitutke.

Subtilna, nevsiljiva kamera režiserke Sylvie Cachin ji sledi po nočnih ulicah, ko odzvanjajo petke prodajalk ljubezni, po barih, v katerih se zabavajo prostitutke, po novinarskih konferencah, kjer se odvija bitka za njihove socialne pravice. Claudette je tudi družbena aktivistka. In potem se vračamo nazaj, k starim črno-belim fotografijam z afriške obale, kjer je preživela svoje otroštvo, brezskrben, blag čas ob svojih starših ter zapeljive izkušnje z ljubimko in poznejšo zvodnico. Intimno pripoved o doživljanju lastne spolnosti – ljubezenskem življenju ženske, ki je pozneje velik del življenja preživela kot moški, poročena z žensko, v katero se je zaljubila na prvi pogled – prekinjajo prizori iz sedanjosti: nastopi na odru, ulične akcije, snemanje filma, pa tudi posnetki iz zasebnega življenja: od kolesarskih užitkov do plavanja v dvoje.

Film vznemirja na več ravneh in z vprašanji, ki jih zastavlja, spodkopava ne le tradicionalne krščanske, židovske, konservativne vrednote, temveč postavlja na glavo tudi osebno razmišljanje gledalca/ke o lastnem spolu, seksualnih željah in obnašanju. Še tisti del seksualnosti, ki se zdi samoumevno določen z biološkim spolom, je s tem filmom postavljen pod vprašaj, kot tudi vse, kar spremlja spolno delitev: vzorci obnašanja, razporejanje moči.

Je Claudette res izumila svoj spol ali pa le celo življenje uspešno prehaja iz moškega v žensko? Kako to, da je njeno življenje moškega varno, ustaljeno, urejeno, kot ženska pa vsakič znova polno neprijetnih soočenj, bolečih izkušenj, ekscesnih užitkov? Zakaj moški vedno znova prihajajo k njej po povsem ženske seksualne usluge, čeprav so poleg nje na voljo 100% ženske?

Jana Putrle Srdić