28. festival lezbičnega in gejevskega filma / 28th Ljubljana Lesbian and Gay Film Festival
Urnik
Program
Spremljevalne prireditve
Festivalski katalog
Galerija
Organizacija

Ljubljana, Kinoteka

sobota, 24. 11.

20:00

Janez
Janez
dokumentarni, Slovenija, 2012, 12’, dvd, ang. pod.
Scenarij in režija: Andrea Celija in Urša Kastelic
Fotografija in montaža: Urša Kastelic
Produkcija: Projekt ART-SOC, koordinacija Ekvilib Inštitut v okviru programa Globalna sofa
Janez je kratek dokumentarni film o ljubezni, brezpogojnem sprejemanju in podpiranju znotraj družine ter o kljubovanju homofobičnemu okolju v Sloveniji.
Janez is a short documentary about unconditional love, acceptance and support in the family, and resisting homophobic environment in Slovenia.
Nagrada za najboljši slovenski kratki film z glbt-tematiko!
Lezbotaktika
Lezbotaktika
Dyketactics
eksperimentalni, ZDA, 1974, 4’, 16mm
Scenarij, režija, fotografija in montaža: Barbara Hammer
Barbara Hammer je filmska ikona, poznana kot prva lezbijka, ki je posnela film o lezbični seksualnosti, Lezbotaktiko, ki obenem velja za prvi lezbični eksperimentalni film.
Barbara Hammer is an iconic filmmaker, known for being the first lesbian to make a film depicting lesbian sexuality, Dyketactics, which is the first lesbian experimental film.
Zgubljeni v raju
Zgubljeni v raju
Hot boy noi loan / Lost in Paradise
melodrama, Vietnam, 2011, 97', 35mm, ang. in slov. pod.
Scenarij: Manh Hai Luong in Ngoc Dang Vu
Režija: Ngoc Dang Vu
Glavne vloge: Manh Hai Luong, Vinh Khoa Ho, Linh Son,
Phuong Thanh, Hieu Hien
Fotografija: Nam Nguyen
Montaža: Khanh Ly
Zvok: Traithep Wongpaiboon
Glasba: Minh Thu
Produkcija: BHD, Vietnam Studio
Enaidvajsetletni Khoi je zaradi homoseksualnosti moral zapustiti rodno vas in oditi v velemesto Hošiminh, kjer si obeta službo, ljubezen in svobodno življenje. Po naključju spozna simpatičnega Donga, ki ga povabi, naj stanuje z njim in z njegovim prijateljem Lamom. Toda fanta mu nastavita past, ga oropata in pobegneta iz najetega stanovanja. Obubožani Khoi je tako primoran stopiti na težko pot preživetja na surovih mestnih ulicah, kjer ponovno sreča gejevskega prostituta Lama, pot pa mu prekrižata še duševno prizadeti Cuoi in prostitutka. Prvi vietnamski gejevski film je navdušil kritike in gledalce doma in po svetu!
Khoi, a naive twenty-year-old, travels to Ho Chi Minh City from the countryside to begin a new life. He befriends Dong who offers to share his and Lam’s apartment. Khoi accepts this seemingly generous offer but Dong and Lam run off with all his cash and belongings. And Khoi winds up on the street as a prostitute. The story depicts the intersection of the daily lives of a gay couple, a mentally disabled man, and a female prostitute.

nedelja, 25. 11.

17:45

Poljubi me
Poljubi me
Kyss mig / With Every Heartbeat
drama, Švedska, 2011, 107', 35mm, ang. in slov. pod.
Scenarij in režija: Alexandra-Therese Keining
Glavne vloge: Ruth Vega Fernandez, Liv Mjönes, Krister Henriksson, Lena Endre,
Joakim Nätterqvist, Josefine Tengblad
Fotografija: Ragna Jorming
Montaža: Lars Gustafson, Malin Lindström
Glasba: Marc Collin
Produkcija: Lebox Produktion, Sveriges Television, Film i Skåne idr.
Mia in Frida se prvič srečata na zabavi in se zaljubita na prvi pogled. Nič posebnega, če ne bi šlo za zaročno zabavo njunih staršev – Mijin oče Lasse je namreč zasnubil Fridino mamo. Toda obeta se še ena poroka, saj Mia prav ob tej priložnosti naznani zaroko s Timom, s katerim je v razmerju že sedem let, ne da bi kdaj pomislila na ljubezen z žensko. Obe se bosta morali spopasti s strastjo in z močnimi čustvi, ki ne bodo obrnili na glavo le njunih življenj, ampak bodo pošteno pretresli tudi vse njune družinske odnose.
Mia and Frida, both in their thirties, meet each other for the first time at their parents engagement party. Mia’s father Lasse is about to get married to Frida’s mother Elisabeth which will make Mia and Frida stepsisters. Mia has not visited her father in years and arrives with her boyfriend Tim with whom she is about to get married. As Mia and Frida get to know one another, strong emotions begin to stir between them.

20:00

Ne ne umazane TV
Ne ne umazane TV
No No Nooky T.V.
eksperimentalni, ZDA, 1986, 12’, 16mm, slov. pod.
Režija: Barbara Hammer
Duhovit film primerja ženski pogled na žensko seksualnost in moški način dojemanja podob o ženskah in seksualnosti. Avtorica računalniški jezik sopostavlja ob vsakdanji pogovorni jezik o seksu in tako poskuša raziskati vpliv tehnologije na seksualnost in čustva.
A witty and stunning film about how women view their sexuality versus the way male images of women and sex are perceived. The impact of technology on sexuality and emotion and the sensual self is explored through computer language juxtaposed with everyday colloquial language of sex.
Zgodba o Claude Cahun in Marcel Moore
Zgodba o Claude Cahun in Marcel Moore
Lover Other: The Story of Claude Cahun and Marcel Moore
dokumentarni, ZDA, 2006, 55’, Beta SP PAL, slov. pod.
Režija: Barbara Hammer
Nadrealistični umetnici iz pariških dvajsetih let, Claude Cahun in Marcel Moore, sta bili lezbijki in polsestri, ki sta se poigravali s spolom, vse življenje skupaj ustvarjali in se kot Judinji junaško upirali nacizmu. Ko so nacisti med drugo svetovno vojno zasedli otok Jersey, so ju slednjič zajeli, obsodili na smrt, s sodbe ne izvršili. Hammer v filmu združuje fotografije, odlomke »najdenega scenarija Claude Cahun« in intervjuje s prebivalci otoka Jersey, ki so »sestri« poznali.
1920's Surrealist artists Claude Cahun and Marcel Moore come to life in this hybrid documentary. Lesbians and step-sisters, the gender-bending artists lived and worked together all their lives. Heroic resisters to the Nazis occupying Jersey Isle during WWII, they were captured and sentenced to death.
Generacije
Generacije
Generations
eksperimentalno-dokumentarni, ZDA, 2010, 30’, 16mm, slov. pod.
Režija: Barbara Hammer, Gina Carducci
Kratki film o mentorstvu in nadaljevanju tradicije eksperimentalnega filmskega ustvarjanja z osebnim pristopom. Sedemdesetletna Barbara Hammer predaja filmsko kamero mladi queerovski filmarki Gini Carducci, ki je stara trideset let. Režiserki ločeno montirata sliko in zvok ter slednjič združita svoja filma na sredini ter tako zaključita pravi generacijski in eksperimentalni eksperiment.
Generations is a film about mentoring and passing on the tradition of personal experimental filmmaking. Barbara Hammer, 70 years old, hands the camera to Gina Carducci, a young queer filmmaker. Editing completely separately both picture and sound, the filmmakers join their films in the middle when they’ve finished making a true generational and experimental experiment.
Nagrada Teddy za najboljši kratki film, Berlinale 2011!

22:00

Prora
Prora
igrani, Švica, 2012, 23', DigiBeta, ang. in slov. pod.
Scenarij in režija: Stéphane Riethauser
Glavne vloge: Tom Gramenz, Swen Gippa
Fotografija: Marcus Winterbauer
Montaža: Barbara Toennieshen, BFS, Véronique Rotelli
Zvok: Carlos Ibañez Diaz
Glasba: David Perrenoud, Benoît Mayer
Produkcija: Lambda Prod – Stéphane Riethauser, Swiss Radio Television RTS idr.
Prora (latinsko ime za ladijski kljun) na Baltiškem morju je nekdanje nacistično letovišče in opuščeni komunistični vojaški kompleks. Najstnika Jan in Matthieu se odpravita na raziskovanje labirintov, v katerih pa se morata soočiti tudi z odkrivanjem svoje seksualnosti in identitete, kar pa ogrozi njuno prijateljstvo.
Prora, on the Baltic Sea. Mysterious, endless. In this deserted former Nazi holiday camp and communist military complex, teenagers Jan and Matthieu embark on an adventure that confronts their identities and puts their friendship at risk.
Dobitnik številnih nagrad za kratke filme!
Zeleno zeleno
Zeleno zeleno
Verde verde / Green-Green
drama, Kuba, 2012, 76’, blu-ray, ang. in slov. pod.
Scenarij in režija: Enrique Pineda Barnet
Glavne vloge: Héctor Noas, Carlos Miguel Caballero, Farah Maria
Fotografija: Raul Rodríguez Cabrera
Montaža: Pedro Suárez
Zvok: Osmany Olivare
Glasba: Juan Piñera
Produkcija: ICAIAC, Malas Compañías S. A., Programa Ibermedia, Artex
Osemdesetletni filmski veteran Enrique Pineda Barnet je posnel prvi kubanski gejevski film po slavnem Jagode in čokolada (1994). To je pravi fassbinderski pastel o mačizmu, strahu in zahrbtnih razsežnostih spolnosti, postavljen v Havano. Usodna privlačnost pripelje izzivalnega mladeniča Carlosa v stanovanje zapeljivega Alfreda, zdravnika v mornarici, toda igra njunega osvajanja je zapletena, dvoumna in nevarna. V napetem in klavstrofobičnem ozračju, ki nenehno spominja na barvitost in intenzivnost sanj, moška telesa kričijo, medtem ko čutnost prežema vsako besedo, pa naj bo še tako nasilna.
The first gay-themed film produced in Cuba by the Institute of Cinema since Strawberry & Chocolate in 1993. The theme, however, is the same as in Guttiérerez and Tabìo’s film: homophobia, machismo and fear. The fatal attraction between Alfredo, a doctor in the merchant navy, and handsome Carlos starts in a rundown Havana bar and ends at the sailor’s house. But Alfredo’s flirting and seducing of Carlos immediately turns into something complicated, ambiguous, dangerous.

ponedeljek, 26. 11.

18:00

Foucaultova soba
Foucaultova soba
Foucault’s Room
igrano-dokumentarni, Poljska/Nemčija, 2011, 19’, dvd, ang.
Scenarij: po kratki zgodbi Wyjasnienie avtorja Tadeusza Pióra
Režija: Renaud Marville
Glavne vloge: Arkadiusz Janiczek, Dean Kowalski, Pawel Wasiak
Fotografija: Steven Scott
Montaža: Steven Scott, Renaud Marville
Glasba: Kuba Stankiewicz
Produkcija: Films of Tomorrow
Scenarij je nastal po kratki zgodbi poljskega pisatelja Wyjasnienie (Pojasnitev) Tadeusza Pióra in temelji na resničnih dogodkih iz leta 1958, ko je Michel Foucault pol leta gostoval na varšavski univerzi. Ker je veljal za »sumljivega tujca«, je tajna policija uporabila t. i. seksualne informatorje, ki so poročali o intimnem druženju s slavnim francoskim filozofom.
Foucault's Room is based on true events surroundingthe famous French philospher's stay at the University of Warsaw in 1958, in the then People's Republic of Poland. During these six months he was a »suspicious foreigner«, under intense scrutiny by the secret police, which used »sexual informers« to their ends.
Kralj stripov
Kralj stripov
Koenig des Comics / King of Comics
dokumentarni, Nemčija, 2012, 80’, DigiBeta, ang. pod.
Scenarij in režija: Rosa von Praunheim
Nastopajo: Ralf König, Hella von Sinnen, Ralf Morgenstern, Joachim Król, Rene Krumenacher, Olaf Gabriel
Fotografija: Wilfried Kaute, Dennis Pauls, Michael Nopens, Stephan Kümin, Oliver Sechting
Montaža: Michael Shephard, Rosa von Praunheim
Glasba: Andreas Wolter
Produkcija: Rosa von Praunheim Filmproduktion
Ralf König, izjemno uspešen nemški gejevski avtor stripov, se v svojih delih, s katerimi je prepričal tudi heteroseksualno usmerjeno občinstvo, duhovito poigrava s queerovskimi klišeji. Zaslovel je s stripom iThe Most Desired Man (Najbolj zaželeni moški), po katerem je bil leta 1994 posnet film. V dokumentarnem portretu, ki ga je posnel velikan nemškega gejevskega filma Rosa von Praunheim, Ralfa Königa spoznamo kot nepretencioznega in skromnega umetnika z izjemnim darom za opazovanje. Ne preseneča, da je njegov strip zaznamoval več generacij.
Ralf König, one of the most successful German cartoonists, became famous with his comic book The Most Desired Man that was made into a film in 1994, starring Til Schweiger. Wittily playing with queer clichés, he also reaches a wide heterosexual audience. In King of Comic Rosa von Praunheim portrays an unpretentious and modest man that with his brilliant observation skills has been leaving his mark on generations.

20:00

Jaz in moja spolna identiteta
Jaz in moja spolna identiteta
Me, My Self, My Gender
dokumentarni, Indija, 2012, 24’, dvd, ang. pod.
Režija: K. G. Vasuki in Maya Jaideep
Fotografija: Siddu, Dharmendra Rao
Montaža: Anand Ani
Glasba: Studio Music
Produkcija: Infact Films
Dokumentarec o moških, ki seksajo z moškimi, je zasnovan na raziskavi o spolno in seksualno raznoliki skupnosti v indijski državi Karnataki, ki se bojuje tako za pravico do drugačne spolne identitete kakor za pravice seksualnih delavcev in okuženih z virusom HIV. Njihova podoba, marsikdaj prepletena z indijsko tradicijo spreminjanja spolov, je hkrati antiteza zahodnega koncepta (homo)seksualnih in spolnih identitet.
This film is the first ever documentary on men having sex with men (MSM) in Karnataka, India. The case study based documentary is a benchmark analyses on the lives of MSM, based on research done by the University of Manitoba, Canada. It is a joint production of Ashodaya Samithi and University of Manitoba.
Ljubek moški Ljubek moški
Ljubek moški
Lovely Man
drama, Indonezija, 2011, 76’, DigiBeta, ang. in slov. pod.
Scenarij in režija: Teddy Soeriaatmadja
Glavne vloge: Donny Damara, Raihaanun, Yayu Aw Unru, Luddy Saputro, John Guntar, Ari Syarif, Asrul Dahlan, Lani Sonda
Fotografija: Ical Tanjung
Montaža: W Ichwanduardono
Zvok: Abdul Malik, Khikmawan Santosa
Glasba: Bobby Surjadi
Produkcija: Karuna Pictures
Devetnajstletna Kahaja je odraščala z materjo, ki jo je v vasi v osrčju otoka Jave vzgajala v skladu s strogimi muslimanskimi vrednotami. Ko dekle zaide v težave, jih ne more zaupati svoji materi, zato se odpravi v Džakarto, da bi poiskala očeta, ki je odšel, ko je imela štiri leta. S seboj ima samo njegovo fotografijo in naslov, ki ga je izmaknila materi. Ko pride v razsuto stanovanjsko hišo, ji neka ženska pove, kje bo našla očeta. Ko ga najde, šokirana ugotovi, kako naivna so bila njena pričakovanja, kajti tudi sam oče bi potreboval pomoč in zaščito.
The story is about a simple Muslim girl Cahaya, 19, arriving at the big city of Jakarta to find her long lost father. All she brought with her was a picture of him and and address which she managed to steal from her mother. Set over the course of an eventful night, this very well-performed examination of the fundamental importance of parent-child relationships impressively mixes tough talk with tender emotion.

22:00

Niz kratkih filmov Barbare Hammer iz sedemdesetih let, ki obravnavajo radikalno lezbično razkritje, so navdihovali performansi iz obdobja svobodne ljubezni, drugi val feminizma in umetniška scena zahodne ameriške obale.
Menstruacija
Menses
ZDA, 1974, 4’, 16mm
Humoren in satiričen preobrat patriarhalnih predpostavk in tabujev o funkcioniranju ženskega telesa.
Humorous, even satirical overturnings of patriarchal expectations and taboos concerning female body.
Superlezba
Superdyke
ZDA, 1975, 20’, 16mm
Komedija o skupini amazonk, ki zavzamejo družbene institucije, preden se odpravijo na oddih na podeželje. Superlezba je tista, ki ženske popelje na ulice, Barbara pa oboroži vojaški oddelek vaginalnih bojevnic z amazonskimi ščiti, da bi strmoglavile San Francisco.
A comedy about a troop of shield-bearing Amazons who take over city institutions before relaxing in the country. »Superdyke« takes women into the streets when Barbara arms of a platoon of vagina warriors with Amazon shields in an attempt to overthrow San Francisco.
Ženske, ki jih ljubim
Women I Love
ZDA, 1976, 25’, 16mm
Lezbična razmerja, predstavljena v različicah naravnega okolja. V slogu barvitih podob, značilnih za umetniški slog Judy Chicago, vsaka ljubimka dobi svojo primerjavo v barviti cvetlici, sadežu ali zelenjavi, ki se lupi oziroma razpira.
A series of lesbian relationships is depicted by natural environments. In the style of Judy Chicago's central core imagery, each lover is compared with a colorful flower, or a fruit or vegetable peeling open from its core in animated pixilation.
Večkratni orgazem
Multiple Orgasm
ZDA, 1976, 6’, 16mm, nemi
Ali smo sploh kdaj videle/i ženski orgazem? Film, ki orgazem ponazarja s štirimi vaginalnimi in štirimi obraznimi krči, je nem zato, da bi občinstvo lahko slišalo svoj dih.
Did we ever see what our orgasms looked like? Picturing 4 vaginal and 4 facial contractions, this film was purposefully made silent so that the audience could hear themselves breath.
Dvojna zaščita
Dvojna zaščita
Double Strength
ZDA, 1978, 16’, 16mm
Film primerja razne stopnje ljubezenskega razmerja in ponuja abstraktne poglede na dobrobiti dolgotrajnega ljubezenskega odnosa med ženskama, medtem ko je njuna komunikacija v procesu minevanja.
The film parallels the different stages of the relationship, offering abstract views on the rewards of a longterm love while the actual communication between the two women is in process of breaking down.
Najino potovanje
Najino potovanje
Our trip
ZDA, 1980, 4’, 16mm
V tem komičnem »travelogu« potovanje v Ande dokumentira kolaž posnetih fotografij, ki hkrati upodablja kolaž potovalnih in osebnih izkušenj. Podobno kot v drugih filmih se režiserka poigrava z jezikovnimi nivoji in funkcijami.
Our Trip paints a comic travelogue of a camping and hiking trip to the Andes. It draws on conventions of the slide show and, like other Hammer films, plays with levels and functions of language.
Po projekciji pogovor z režiserko Barbaro Hammer!

torek, 27. 11.

18:00

Umreti pokončno
Umreti pokončno
Morir de pie / Die Standing Up
dokumentarni, Mehika, 2011, 74', DigiBeta, ang. in slov. pod.
Scenarij: Jacaranda Correa, Rodolfo Santa María, Martha Orozco
Režija: Jacaranda Correa
Fotografija: Dariela Ludlow
Montaža: Rodolfo Santa María
Zvok: Galileo Galaz, Bernat Fortiana
Glasba: Taniel Morales
Produkcija: Martha Orozco za Martfilms, Mexican Film Institute
Irina Layevska je bila v 80-ih še sin mehiških staršev in komunističnih aktivistov, tako fizično kot ideološko zelo podoben Cheju Guevari in tudi sam vodja solidarnostne kampanje za kubansko revolucijo. Že od nekdaj so ga pestile zdravstvene težave, zaradi katerih je med drugim tudi na vozičku. Po poroki z Nelido Reyes začne odkrivati svoj ženski jaz, zato se odloči za spremembo spola. Čeprav je Irina zdaj še slepa, se njen osebni in politični boj proti diskriminaciji in predsodkom nadaljuje. Zgodba o pogumu in ljubezni onkraj spolnih dihotomij.
Back in the 1980s, Irina Layevska was still the son of Mexican communist activists. With a strong physical and ideological resemblance of Che Guevara, she became a leader of solidarity campaigns for the Cuban Revolution. After having lived for years with her partner Nelida, she discovers the woman inside her and decides to change her gender. Since her early youth, Irina suffered from a serious disease but her personal battle against discrimination and prejudice continues. A story of courage and love that knows no gender.

20:00

Ga. Stvar
Ga. Stvar
Ms Thing
komedija, Kanada, 2010, 7’, dvd, ang.
Scenarij: Mette Bach
Režija: Karen X. Tulchinsky
Glavne vloge: Melanie Bray, Buster Cherry, Sid Holman
Fotografija: Dianne Whelan
Montaža: Jenypher Fisher
Zvok: Ian D. Jones
Glasba: Andrea Hector
Produkcija: Passionate Warrior Productions
Čustveno nestanovitna urbana lezbijka vedno išče ljubezen na povsem napačnih krajih, dokler je ne odkrije v nenavadnem paketu, čigar vsebina revolucionizira lezbično intimo po vsem svetu.
An emotionally volatile urban lesbian is looking for love in all the wrong places until she finds it in an unusual package. The craze is revolutionizing lesbians across the world.
Margarita Margarita
Margarita
drama/komedija, Kanada, 2012, 90', blu-ray, slov. pod.
Scenarij: Laurie Colbert in Margaret Webb
Režija: Dominique Cardona in Laurie Colbert
Glavne vloge: Nicola Correia-Damude, Patrick McKenna, Claire Lautier, Maya Ritter, Christine Horne, Marco Grazzini
Fotografija: D. Gregor Hagey
Montaža: Phyllis Housen
Glasba: Germaine Franco
Produkcija: Dykon Films, Rechna Varma Productions, Telefilm Canada
Japijevski par Ben and Gail se nenadoma znajde na robu bankrota. V njuno varčevalno shemo sodi tudi odpoved dela Margariti, mehiški varuški in dotlej nepogrešljivi deklici za vse, zaposleni na črno, zaradi česar ji zdaj zaradi neurejenega statusa v Kanadi grozi izgon v Mehiko. Rešila bi jo lahko le še poroka, ki pa ji njena svobodomiselna kanadska partnerka nikoli ni bila naklonjena. Ko se Margarita vse bolj nagiba k temu, da bi se vrnila v Mehiko in doma poskusila znova, je nenadoma tarča večkratnih poročnih ponudb, s katerimi jo poskušajo rešiti pred deportacijo.
When illegal Mexican nanny Margarita is fired by her cashstrapped yuppie employers, it sets in motion a chain of events that leaves her torn between loyalties and the law. Desperately in love, but feeling rejected by her commitment-phobic girlfriend, Margarita becomes resigned to starting a new life back home in Mexico. Suddenly, it seems like everyone wants to save Margarita – everyone, that is, except the one person who can actually save her.
Nagrada občinstva za najboljši celovečerni film na Women's International Film Festival France, 2012, in Inside Out Toronto, 2012!

22:00

Prehodi
Prehodi
Transitions
dokumentarni, Kanada, 2012, 12’, dvd, ang.
Scenarij, režija, fotografija, zvok in produkcija: Genady Gavleshov
Montaža: Blanca Marcela López
Dokumentarni portret posameznika, ki je našel pogum in svoje življenje dvakrat radikalno spremenil. Da bi zaživel svoj pravi jaz, je prehodil pot od poročenega duhovnika do gejevskega ateista, slednjič pa je podprl tudi preobrazbo lastnega transspolnega sina.
A person finds courage to change his life in two fundamental ways: honoring his true self as he transitions from married priest to openly gay atheist, and respecting the transition of his transgender son.
Brez besed Brez besed Brez besed
Brez besed
Wu Yan / Speechless
romantični triler, Hong Kong/Kitajska, 2012, 92’, blu-ray, ang. in slov. pod.
Scenarij: Lu Yulai in Simon Chung
Režija: Simon Chung
Glavne vloge: Pierre-Matthieu Vital, Gao Qilun, Yu Yung Yung, Jiang Jian, Si Tu Yu Ting
Fotografija: Chan Chi Lap
Montaža: Roddy Law
Zvok in glasba: Sebastian Seidel
Produkcija: Heart Production Company
Na rečni obali v malem mestu na kitajskem jugu policisti najdejo golega, zgubljenega Zahodnjaka, ki ne govori in bržkone tudi ničesar ne razume. Policisti ga predajo zdravnikom v splošni bolnici, in ker še vedno noče govoriti, ga od tam nameravajo poslati v umobolnico. Pred zloveščo hospitalizacijo ga reši sočutni bolničar Jiang in ga skrije v vasi svojega strica. Po naključju odkrije ključ do Zahodnjakove skrivnostne preteklosti, zaradi katere je izgubil dar govora. Napeta in pretresljiva zgodba nas prepriča, da ljubezen preglasi vse besede.
In a remote part of southern China, a mysterious Westerner appears on a riverbank, completely naked. Taken to the local police station and afterwards to the hospital, he refuses to speak. When the hospital’s orderly, Jiang, learns that the Westerner is about to be transferred to a mental asylum, he decides to rescue him and takes him to his uncle’s village. There, he accidentally discovers a secret that provides a key to the mysterious stranger’s past…

sreda, 28. 11.

18:00

Ti in jaz
Ti in jaz
Du & Ich / You & Me
igrani, Švica, 2011, 22', DigiBeta, ang. in slov. pod.
Scenarij in režija: Esen Isik
Glavne vloge: Lucy Betulius, Nalin Akman, Ersoy Yildirim, Nina Hesse, Eric Rohner, Latife Dagan
Fotografija: Gabriel Sandru
Montaža: Kaya Inan
Zvok: Bernhard Zitz
Glasba: Marcel Vaid
Produkcija: maximage GmbH Filmproduktion
Petnajstletni prijateljici živita v isti soseščini, vendar v kulturno zelo različnih svetovih. Za svoje prijateljstvo se bojujeta, tudi proti volji svojih staršev. Subtilna najstniška drama govori o hrepenenju po ljubezni in opozarja na pomen strpnosti v večkulturnem okolju.
You & Me is the story of two 15 years old girls, who live in the same neighbourhood but in culturally different worlds. Against the will of their parents they fight for their friendship. This is not only a touching teenager drama, but also a film about longing for love and a plea for more tolerance.
Razmerja. 25 let lezbične sekcije ŠKUC-LL , Ljubljana Razmerja. 25 let lezbične sekcije ŠKUC-LL , Ljubljana
Razmerja. 25 let lezbične sekcije ŠKUC-LL , Ljubljana
Relations. 25 years of the lesbian group ŠKUC-LL, Ljubljana
dokumentarni, Slovenija, 2012, 82', Beta, ang. pod.
Avtorice: Marina Gržinić, Aina Šmid in Zvonka T Simčič
Koncept : Marina Gržinić
Nastopajo: LGBTQ-skupnost, Ajgul Hakimova, Aldo Ivančić, Barbara Rajgelj, Bogdan Lešnik, Danijela Almesberger, Guy Hocquenghem, Kristina Hočevar, Lepa Mlađenović, Marina Gržinić, Mojca Dobnikar, Nada Vodušek, Nataša Sukič, Nataša Velikonja, Nela Pamuković, Nina Hudej, Petra Hrovatin, Sanja Juras, Simona Jerala, Slon in Sadež, Suzana Tratnik, Tatjana Greif, Toni Marošević, Urška Sterle
Glavna kamera: Zvonka T Simčič
Snemanje na lokacijah: Urška Djukić, Goran Lazin, Valerija Zabret
Montaža: Marina Gržinić, Aina Šmid, Zvonka T Simčič
Zvok: Zvonka T Simčič
Produkcija: Zavod CCC, Ljubljana
Dokumentarni video film je nastal ob 25. obletnici lezbične sekcije ŠKUC-LL Ljubljana (1987-2012) in predstavlja različne procese marginalizacije in boja lezbične scene ter lgbtqskupnosti za pravice in vidnost, a tudi neverjetno moč lezbičnega gibanja, njegov umetniški in kulturni potencial, kritični diskurz in emancipacijske politike. Film kontekstualizira in opredeli tudi lezbično gibanje v nekdanji Jugoslaviji, lgbtqskupnost ter feministične in lgbtq-pozicije v kontekstu politike, ekonomije, kulture, umetnosti in pravno-institucionalnega ustroja.
This documentary video film is about the 25th anniversary of the lesbian group ŠKUC-LL (1987-2012) and about the lesbian movement in former Yugoslavia. It is a project that visualizes, and defines the context for the movement and of the LGBTQ community within and with relation to politics, economics, culture, arts and legal institutional structures. The video film includes analysis of the movement in the EU after 2004, when Slovenia became a member of the EU.
S predstavitvijo ustvarjalk filma.

20:00

Pretep
Pretep
Bashment
drama, VB, 2010, 110’, DigiBeta, slov. pod.
Scenarij in režija: Rikki Beadle-Blair
Glavne vloge: Ludvig Bonin, Donovan Christian-Cary, Nathan Clough, Jennifer Daley
Fotografija: Ian Howes
Montaža: Ed Swabey
Zvok: Jake Whitelee
Produkcija: Team Angelica
JJ je beli reper, ki se prebija na urbani glasbeni sceni v Londonu. Toda na reggae tekmovanju, ki se ga udeleži, nasilneži surovo pretepejo njegovega fanta Orlanda, za kar dobijo presenetljivo zmerno kazen. A ko se ta bliža izteku, poskuša njihov javni branilec s pomočjo žrtev, katerih življenje so obsojenci močno pretresli, raziskati vzroke nasilnega dejanja. Film se poglablja v kontroverzne vidike reggaeja in posledice homofobičnih besedil. Režiral ga je britanski režiser in aktivist Rikki Beadle-Blair (FIT), ki je bil v preteklosti že dvakrat gost našega festivala.
JJ, a white, gay rapper is making his way in the underground urban music scene. He’s got the skills, the rhymes, and the drive. But he may run into a few hurdles on his reach for greatness; he’s white, he’s from the sticks, and he’s gay. JJ’s resolved to come out onstage at the Urban Slam Finals, bringing his boyfriend Orlando along as moral support. But while JJ is onstage, the frustrated Illmanics take out their rage on Orlando.

22:00

Laurina zabava Laurina zabava
Laurina zabava
Lauras party
igrani, Švica, 2009, 20', 35mm, ang. in slov. pod.
Scenarij in režija: Simon Jaquemet
Glavne vloge: Joëlle Witschi, Bruno Cathomas, Davis Kummli, Christian Samuel Weber
Fotografija: Gabriel Sandru, Carlotta Holy-Steinemann
Montaža: Simon Jaquemet, Claudio Cea
Zvok in glasba: Simon Jaquemet, Darko Linder
Produkcija: Graber Filme GmbH
Laura bo praznovala šestnajsti rojstni dan, za katerega si najbolj želi, da bi ga preživela doma s svojimi prijatelji in prijateljicami. Toda njeni obeti se izjalovijo, kajti doma je kaos. Njen oče počiva po prekrokani noči in se ne misli nikamor premakniti, za nameček pa si je domov pripeljal še novega ljubimca.
Laura is going to be 16 in a day’s time. She wants nothing more than the house to herself to party the night through with her friends. But her domestic life turned into chaos! Her single- parent father has himself had a hard night’s drinking behind him, and to top it all has dragged his new lover back home with him.
Taprav dec
Taprav dec
Stud Life
drama, VB, 2012, 80’, DigiBeta, slov. pod.
Scenarij in režija: Campbell X
Glavne vloge: T’Nia Miller, Kyle Treslove, Robyn Kerr, Simon Savory
Fotografija: Barbara Nicholls
Montaža: Michele Hickson
Zvok: David Sohanpal
Glasba: Jessica Lauren
Produkcija: New Lime Republic Ltd
Temnopolta lezbijka JJ in belopolti gej Seb sta najboljša prijatelja in tudi sodelavca, ki skupaj delata kot fotografa na porokah. Ko se »žrebec« JJ po dolgem času resno zaljubi v očarljivo in skrivnostno domino Elle, je njeno prijateljstvo s Sebom na preizkušnji. JJ je v precepu med prijateljem in ljubico, ki ji le razkrije svoj nenavaden poklic. Campbell X je posnela urbani, queerovsko-gverilski prvenec, ki mu je blizu črnska kultura in odločno zavrača glbt-mainstreamovsko držo, vsekakor pa prinaša veder in duhovit pogled na temnejšo stran londonskih ulic.
JJ is a Black Lesbian, she’s also a ‘Stud’. Together with her best friend, Seb, a white gay pretty boy, they work as wedding photographers. JJ and Seb are both looking for love but in the wrong places. When JJ falls in love with the beautiful diva Elle, she suddenly has to chose between her hot new lover and her best mate. London-set Stud Life is a sexy, young, cool, and gay British urban romance that pays homage to Spike Lee’s She Gotta Have It.

četrtek, 29. 11.

17:45

Življenje ni pesem s Havajev
Življenje ni pesem s Havajev
Nije ti život pjesma Havaja / Family Meals
dokumentarni, Hrvaška, 2011, 50', DigiBeta, ang. pod.
Režija: Dana Budisavljević
Fotografija: Ana Opalić, Tamara Cesarec, Eva Kraljević
Montaža: Marko Ferković, Dana Budisavljević
Zvok: Dubravka Premar, Gordan Fučkar
Glasba: Christian Biegai
Produkcija: Hulahop Ltd.
Dokumentarni film režiserke Dane Budisavljević je v resnici osebna zgodba. Zelo preprosta zgodba o tem, da je lezbijka. Od trenutka, ko je to priznala sebi, do trenutka, ko je to lahko povedala prijateljem, pa do dneva, ko se je izpovedala družini, in slednjič do trenutka, ko je to prikazala skozi družinska kosila v dokumentarnem filmu. Vsak korak je trajal približno 5 let. Zdaj jih ustvarjalka filma šteje 35, njena bitka pa je trajala 20 let. Pravi ji: »Luštna osebna vojna.«
Family Meals is a very personal story. I knew I would have to say to the film audience one day but I wasn’t sure how. Actually the story is simple. I am gay. From the moment I felt it to the moment I could admit it to myself, then to the moment I could tell my friends, then to the moment I told my parents and finally to the moment I said it through a film, each step took about 5 years. So I’m 35, and the battle is 20 years long. A cute personal war.
Nagrada Docu Rough Cut Boutique na Sarajevo Film Festival 2011 in nagrada občinstva na ZagrebDox 2012!
Da, smo
Da, smo
Yes we are
dokumentarni, Poljska/Nemčija, 2011, 69’, dvd, ang. pod.
Režija, produkcija in montaža: Magda Wystub
Nastopajo: Anna Laszuk, Roma Ciesla, Viola, Megi, Yga Kostrzewa, Agata Teutsch, Monika Serkowska, Jenni, Asia Pinkshot, Agnieszka Weseli, Magda Szewciow
Fotografija in koprodukcija: Katrina Schaffer
To je prvi dokumentarni film o življenju in organiziranosti poljskih lezbijk. Kakšne so strategije preživetja drugačnih žensk v heteronormativni in homofobični družbi, kjer se skorajda ne pomisli, da poleg gejev obstajajo tudi lezbijke? Kako mačehovska je do njih Poljska Kaczynskijev, katolištva in papeža? Občutki in razmišljanja intervjuvank omogočajo globlji pogled v politično ozračje in boje v sodobni poljski družbi, ki se hitro spreminja. Dokumentarec predstavlja pogosto prikrito in neznano lezbično subkulturo, ki se začenja odločno prebijati na površje in krepiti svojo družbeno in politično pozicijo.
Catholicism, Kaczynski and Homophobia. These are the most common themes associated with the word “Poland«. If you then start to talk about homophobia in Poland, you usually talk about gay men. This film offers a new perspective. It is the first documentary which focuses on lesbians and women in Poland who don't fit within the heteronormative matrix. This documentary reveals an often hidden subculture as it emerges to the surface.

20:00

Prehajanje
Prehajanje
Passing
igrani, Kanada, 2010, 5’, dvd
Scenarij, režija in montaža: Kai Egener
Glavne vloge: Leichin Sinha
Fotografija: Nick Benidt
Glasba: Athens Boys Choir
Kaj storiti, če ne najdeš besed, s katerimi bi se ubranil pred vsiljivimi pogledi in opazkami? V skorajda nemem Egenerjevem filmu se sramežljiva, spolno nedoločena in fluidna ženska upira diskriminaciji na svoj tihi način.
What do you do when you can’t find the words to fight back? In this almost short silent, a shy, gender-bending woman resists discrimination in her own quiet way.
Teksas Severnega morja Teksas Severnega morja Teksas Severnega morja Teksas Severnega morja Teksas Severnega morja
Teksas Severnega morja
Noorzdee Texas / North Sea Texas
drama, Belgija, 2011, 94’, DigiBeta, ang. in slov. pod.
Scenarij: Bavo Defurne in Yves Verbraeken
Režija: Bavo Defurne
Glavne vloge: Jelle Florizoone, Eva Van Der Gucht, Mathias Vergels, Nina Maria Kortekaas, Katelijne Damen
Fotografija: Anton Mertens, SBC
Montaža: Els Voorspoels
Zvok: Johan Somers
Glasba: Adriano Cominotto
Produkcija: An Indeed Films Production
Pim živi s svojo samsko materjo, nekdanjo misico, v majhnem mestecu na belgijski obali, kjer se ne zgodi prav veliko, razen tega, da dobita zanimivega podnajemnika Zoltana, ki oba očara. Introvertirani deček si popestri vsakdan z risanjem in s fantaziranjem o izmišljenih življenjih, svoje porajajoče se želje pa si teši z zbiranjem »izposojenih« predmetov drugih ljudi, ki jih hrani v škatli za čevlje. A lepi prijatelj Gino, v katerega se zaljubi, je seveda prevelik za skrivno škatlo, saj krepko preseže Pimovo domišljijo. A kot je to že običajno, tudi njegovi prvi veliki ljubezni ne kaže najbolje.
Pim lives with his ex-beauty queen, single mother in a small town on the Belgian coast. An introverted boy, Pim brightens up his life with his drawing and dreaming up fantasy lives. He expresses his emerging desires through a secret collection of “borrowed« objects that he keeps in a shoebox. With teenage years comes sexual awareness and he now draws and dreams of Gino, the older boy next door, his motorcycling hero. But this first love seems likely to end in disappointment.
Nagrada za prvenec na festivalu v Montréalu in številne druge nagrade!

22:00

Skrivna leta
Skrivna leta
Eltitkolt èvek / Secret Years
dokumentarni, Madžarska, 2009, 90’, Beta, ang. in slov. pod.
Režija: Mariá Takács
Nastopajo: Mária Bán, Csilla Biró, Ilona Gál, Agáta Gordon
Fotografija: Klára Trencsényl
Montaža: Éva Palotai HSE
Zvok: Jozsef Pótári, Péter Almásy
Produkcija: Fórum Film Alapitvány
Madžarske lezbijke, stare med 45 in 70 let, reflektirajo svoje izkušnje iz komunističnega obdobja. Mnoge se še zelo dobro spominjajo politične represije iz 60-ih in 70-ih let, ko so morale skrivati svojo identiteto oziroma so se lahko sestajale le v skrivnih klubih ali na piknikih. Pred kamero pogumno spregovorijo o tem, kako so preživele to težko obdobje. Tovrstne izkušnje je v romanu Kozja šminka (Škuc-Lambda, 2012) pretresljivo povzela tudi madžarska pisateljica Agáta Gordon.
In Secret Years, Hungarian lesbians reflect on their experiences living through the years of Communism. Ranging in age from 45 to 70 years old, these women vividly remember the repression of the 1960s and 70s, when they were forced to hide their true identities and could only “be themselves« at secret clubs and picnics. In this powerful documentary, these courageous women proudly reminisce at the methods used to get through some of the toughest times of their lives.
Po projekciji pogovor z režiserko Mario Takács in s prozaistko Agáto Gordon!

petek, 30. 11.

18:00

Skozi inkedKennyjev objektiv
Skozi inkedKennyjev objektiv
Through the lens of inkedKenny
Kanada/Nemčija, 2012, 17’, dvd, ang.
Scenarij in režija: Denize Galiao in Marie Elisa Scheidt
Nastopajo: inkedKenny, Cameron Klemm, Davis Prado, Eric Desbiens, Mike Dunn
Fotografija: Jérôme Hof
Montaža: Volker Gütlein
Zvok: Olivier Léger
Glasba: Esoul&Machine
Produkcija: HFF München, INIS Montréal
inkedKenny je fetišistični fotograf, ki s svojim objektivom ovekoveča gejevsko medvedjo subkulturo v Montréalu. Kar se nam na prvi pogled zdi le kot gojenje kulta telesa, se pokaže za izjemni pogled rasno mešanega, HIV-pozitivnega in samosvojega umetniškega fotografa.
inkedKenny is a fetish photographer and shapes the universe of the homosexual bear community of Montreal. What appears at first glance to be a pure body cult is a source of strength in an extraordinary fate.
Brüno
Brüno
črna komedija, ZDA, 2009, 81', 35mm, slov. pod.
Scenarij: Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Dan Mazer
Režija: Larry Charles
Glavne vloge: Sacha Baron Cohen, Gustaf Hammarsten, Clifford Bañagale
Fotografija: Anthony Hardwick, Wolfgang Held
Montaža: Jonathan Scott Corn, Scott M. Davids idr.
Glasba: Erran Baron Cohen
Produkcija: Universal Pictures, Media Rights Capital, Four by Two
Odtrgani Sacha Baron Cohen je izjemen, nepozabno nesramen, nekorekten, a hkrati drzen in kritičen tudi v vlogi gejevskega »fashionista«, avstrijskega modnega strokovnjaka, ki ga še najbolj zanimajo moda, denar in mladi fantje. Brüno s svojim imidžem in pojavom vedno povzroči zgražanje in zmedo, zato se odloči, seveda na svoj skrajno predrzen način, preizkusiti še druge medijske osebnosti in aktualne družbene pojave, pri čemer mu ne morejo do živega niti homofobi. Skrajno neprimerna in žaljiva, a tudi brihtna komedija v kvazidokumentarnem slogu!
Oscar nominee and Golden Globe winner Sacha Baron Cohen brings you the comedy that has started more conversations, generated more controversy and dared to go further than ever before! As Brüno travels the world in search of fame, everyone he encounters – celebrities, politicians, Hasidic Jews, terrorists and cage fighters – becomes a stepping-stone to stardom, with hilarious results! So prepare yourself for nonstop laughs in the film Peter Travers of Rolling Stone says should be »Numero uno on your funny-time list!«

20:00

Stanovanje št. 4
Stanovanje št. 4
Apartment Nr. 4
igrani, Slovenija, 2012, 10’,dvd
Scenarij, režija in zvok: Simona Jerala, Daphne van den Blink in Rui Esperança
Glavna vloga: Urška Mežič
Fotografija in montaža: Rui Esperança
Glasba: Jannick Shou
Produkcija: Luksuz Produkcija
Sedemnajstletna Urška se seli v stanovanje, v katerem je kot otrok živela skupaj z babico. Njeno občutenje preteklosti je podano skozi lirične posnetke prizorov, ki govorijo sami zase.
Urška (17) is moving into apartment where she lived with grandmother during her childhood. Her feelings related to the past are shown through lyrical shoots of spaces that speak for themselves.
Soodvisna lezbična vesoljka išče sebi podobno Soodvisna lezbična vesoljka išče sebi podobno Soodvisna lezbična vesoljka išče sebi podobno
Soodvisna lezbična vesoljka išče sebi podobno
Codependent Lesbian Space Alien Seeks Same
ZF komedija, ZDA, 2011, 76', DigiBeta, slov. pod.
Scenarij in režija: Madeleine Olnek
Glavne vloge: Lisa Haas, Susan Ziegler, Jackie Monahan, Cynthia Kaplan, Dennis Davis
Fotografija: Nat Bouman
Montaža: Curtis Grout
Zvok: Allan Gus
Glasba: Clay Drinko
Produkcija: Codependent Lesbian Space Alien Seeks Same LLC
Na Zemljo pošljejo tri lezbične vesoljke, da bi se tako znebile romantičnih občutij, ki domnevno zastrupljajo njihov rodni planet Zots. Ker naj bi jim na Zemlji, še posebej na njujorški sceni lezbičnih zmenkarij, zagotovo zlomili srca, se bodo lahko kmalu vrnile domov. Vesoljki Zylar in Barr se nesrečno zaljubita druga v drugo, Zoinx pa se zbliža z ljubečo Zemljanko Jane in nič ne kaže, da bi se tako kmalu »razstrupila« ljubezni. Pravzprav je njihova nekoliko komična misija zdaj resno ogrožena. Na sledi pa so jim tudi vladni agenti oziroma »možje v črnem« …
Codependent Lesbian Space Alien Seeks Same follows the adventures of three lesbian space aliens on the planet Earth, and the story of the romance between Jane, a shy greeting card store employee, and Zoinx, the woman Jane does not realize is from outer-space. Meanwhile, two government agents, or ‘Men In Black, ‘ are closely tracking Jane and the aliens while harboring their own secrets.

22:00

Moj brat hudič
Moj brat hudič
My Brother the Devil
drama, VB, 2012, 111’, DigiBeta, slov. pod.
Scenarij in režija: Sally El Hosaini
Glavne vloge: Saïd Taghmaoui, James Floyd, Fady Elsayed, Aymen Hamdouchi, Ashley Thomas, Anthony Welsh
Fotografija: David Raedeker
Montaža: Iain Kitching
Zvok: Jovan Ajder
Glasba: Stuart Earl
Produkcija: Wild Horses Film Company, Rooks Nest Entertainment Production
Brata Mo in Rašid živita v tradicionalni egiptovski muslimanski družini v Londonu. A na drugi strani vrat njihove hiše je popolnoma drug svet – ulice Hackneyja. Mo občuduje svojega starejšega brata Rašida, ki preprodaja drogo, in si želi biti njemu podoben. Toda Rašid, karizmatični vodja okoliške tolpe, se želi slednjič odrešiti nepoštenih poslov in z izkupičkom plačati šolnino za svojega brata, da bi tako vsaj on bolje živel. Kljub temu se Mo počasi pogreza v kriminalno podzemlje, ko pa odkrije še Rašidovo skrivno razmerje, ga premagajo versko obarvani predsodki, ki resno ogrozijo njuno vez.
Mo is a young boy growing up in a traditional Egyptian household. The impressionable Mo idolizes his handsome older brother Rashid and wants to follow is his footsteps. However, Rashid, a charismatic and shrewd member of a local gang, wants a different life for his little brother and deals drugs hoping to put Mo through college. One eventful summer, Rashid’s sexual awakening forces Mo to confront his own fears and phobias and threatens to tear the brothers apart.
Dobitnik nagrad na Sundance festivalu, v San Franciscu in v Los Angelesu!
Pogovor o islamu in homoseksualnosti: Marjana Harcet, Andrej Zavrl, Brane Mozetič

sobota, 1. 12.

17:45

Kako preživeti kugo
Kako preživeti kugo
How to Survive A Plague
dokumentarni, ZDA, 2012, 115', dvd, slov. pod.
Režija: David France
Nastopajo: Peter Staley, Garance Franke-Ruta, Mark Harrington, Spencer Cox, Larry Kramer, Bill Bahlman
Fotografija: Derek Wiesehahn
Montaža: T. Woody Richman, Tyler H. Walk
Zvok: Lora Hirschberg
Glasba: Stuart Bogie, Luke O'Malley
Produkcija: Howard Gertler, David France
Leta 1987 je minilo že šest temačnih in brezupnih let od izbruha epidemije aidsa in hkratne ignorance ameriške vlade, ki med aids krizo dolgo časa ni ukrepala. Takrat pa se iznenada organizirajo in nastopijo z izjemno odmevnimi, včasih dramatičnimi akcijami zvečine HIV-pozitivni aktivisti skupine ACT UP v njujorškem predelu Greenwich Village. Njihove večletne politične aktivnosti, ki so jih skrbno in redno snemali in arhivirali sami aktivisti, slednjič le obrodijo sadove.
In the dark days of 1987, the country was six years into the AIDS epidemic, a crisis that was still largely being ignored both by government officials and health organizations—until the sudden emergence of the activist group ACT UP in Greenwich Village, largely made up of HIV-positive participants who refused to die without a fight. Emboldened by the power of rebellion, they took on the challenges that public officials had ignored, raising awareness of the disease through a series of dramatic protests.

20:00

Atomi Atomi
Atomi
Atomes / Atoms
igrani, Belgija, 2012, 18’, dvd, ang. pod.
Scenarij in režija: Arnaud Dufeys
Glavni vlogi: Vincent Lecuyer, Benoit Cosaert
Fotografija: Lucien Keller
Montaža: Nicolas Bier
Zvok in glasba: Timothee de Backer
Produkcija: Media Diffusion
Vsakdanjo rutino štiriintridesetletnega vzgojitelja Huga, ki poučuje v internatu, iztiri izzivalno vedenje najstnika Julesa. Poveže pa ju še kaj več kot zgolj šolska lekcija o atomih.
Hugo, 34, educator at the boarding school, finds his daily life disrupted by Jules, a provocative teenager.
Let My People Go! Let My People Go! Let My People Go!
Let My People Go!
romantična komedija, Francija, 2011, 96', DigiBeta, slov. pod.
Scenarij: Christophe Honoré, Mikael Buch
Režija: Mikael Buch
Glavne vloge: Nicolas Maury, Carmen Maura, Jean-François Stévenin, Amira Casar
Fotografija: Céline Bozon
Montaža: Simon Jacquet
Zvok: Benoît Hillebrant
Glasba: Éric Neveux
Produkcija: Les Films Pelléas, France 2 Cinéma, Jouror Productions, idr.
Ruben je nekoliko afektirani francoski gej, ki živi v idiličnem svetu z ljubimcem Teemujem na Finskem, kjer je tudi zaposlen kot poštar. Po nesporazumu z dostavo pošiljke, v kateri je veliko denarja, se Ruben in Teemu spreta. Ruben odide in v času judovskega praznika obišče svojo disfunkcionalno družino v Parizu. Tam pa nanj že prežijo ključne, a nič manj zabavne preizkušnje. Režiserju je uspelo združiti stereotipe judovske in gejevske kulture z nadvse humornim izidom. Barvita in sladko sprevržena filmska pravljica!
A Nordic gay couple seeks reconciliation after their fantasia existence implodes in this kitschy romantic comedy fusing Jewish and gay cultures. Nebbishy Ruben lives with his pretty, blond boyfriend while delivering mail in small town Finland. A money parcel mix-up ends in a lover’s quarrel, sending a tearful Ruben back to Paris and his devout but dysfunctional Jewish family. Milking laughs from every madcap situation, Let My People Go! is a deliciously perverse fairytale.

22:00

Tišina
Tišina
Silencios / Silences
igrani, Španija, 2011, 5’, dvd
Scenarij, režija, fotografija in montaža: Javier Sanz
Glavni vlogi: Saras Gil, Jeanne Morell
Zvok in glasba: Albert Ribas Suarez
Produkcija: Huerfanos
Ljubimki se po prepiru razideta. Žalost zaradi ločitve je v tem subtilnem ljubezenskem utrinku prikazana brez besed.
With no words the feelings of separation between lovers wading in the aftermath of a fight are beautifully communicated in this sultry, moody lesbian love story.
Da ali ne Da ali ne Da ali ne
Da ali ne
Yak Rak Ko Rak Loei / Yes or No
romantična komedija, Tajska, 2010, 111’, DigiBeta, ang. in slov. pod.
Scenarij: Nepali
Režija: Saratsawadee Wongsomphet
Glavne vloge: Arisara Tongborisuth, Soranut Yupanun, Sucharat Manaying, Supanart Jittaleela
Fotografija: Ruengwit Ramasoota
Montaža: Saranii Wongpan
Glasba: Nimit Jitranon
Produkcija: Chatchada Musikaratuay, Bandit Thongdee
Prva tajska lezbična romantična komedija, postavljena v živahno študentsko naselje. Študentka Pie se preseli k novi sostanovalki Kim, mladi bučarki. Ker se je Pie ravnokar znebila prejšnje lezbične sostanovalke, cmerave Jane, je še ena lezbijka zadnje bitje, ki bi si ga v tem trenutku želela v svoji bližini. Zato prostor v njuni študentski sobi razdeli na dve polovici in mejo med njima skrbno označi. Toda občutljiva in umirjena Kim jo kljub začetnemu nezaupanju vse bolj privlači. Da bo med njima preskočila iskra, je neizbežno, a kaj ko ima Pie še vedno fanta, ki njuno vez jemlje še kako resno in zagreto.
The first Thai lesbian romantic movie, Yes or No, tells the story of Pie, a college girl who holds a negative attitude about tomboys. Yet she finds out that her new room-mate, Kim, is a real tomboy, and a woman who dresses like a man and who likes women. The initial mistrust slowly changes into something else as Kim begins to pursue Pie who has a boyfriend. But when it comes to love, it is never simple …

Open, Ljubljana

četrtek, 22. 11.

20:00

Trans
Trans
dokumentarni, ZDA, 93', dvd, ang.
Režija in montaža: Chris Arnold
Nastopajo: Danann Tyler, Bill Tyler, Sarah Tyler, Pam Patrick, Jamison Green, Ph.D., Christine McGinn, D.O., James Tyler, Cris Salamanca, Lilibeth Carrillo
Fotografija: Jon Dunham, Jerry Feldman, Ed Stevens
Zvok: Rich Rauh
Glasba: Wayne Gratz
Produkcija: A Rose Works and Sex Smart Film Production
Izjemen dokumentarec o moških in ženskah in vseh vmesnih variacijah, skratka o transspolni skupnosti, morda najmanj razumljeni in najbolj diskriminirani v Ameriki in po svetu. Ustvarjalce filma je navdihnila neverjetna življenjska zgodba Christine McGinn, ki zdaj opravlja pomembno delo kot transspolna kirurginja. Videli bomo pisano podobo transspolne skupnosti ter slišali zgodbe o zmedi in pogumu, vznemirjenju in čustvih, ki niso bila nikoli razkrita – vse do danes.
Trans is an extraordinary documentary feature about men and women…and all the variations in between. It is about the Transgender Community, perhaps the most misunderstood and mistreated minority in America and around the world. Inspired by the incredible story of Dr. Christine McGinn and her important work as a transgender surgeon, Trans provides the stories of confusion and courage, excitement and emotion that have never been told—until now.
Darilo: knjiga Kate Bornstein Spolni izobčenci

ŠKUC-Kulturni center Q na Metelkovi (Tiffany)

nedelja, 2. 12.

20:00

Mami prihaja
Mami prihaja
Mommy is coming
seksi komedija, Nemčija, 2012, 68', dvd, ang.
Scenarij: Sarah Schulman in Cheryl Dunye
Režija: Cheryl Dunye
Glavne vloge: Papí Coxxx, Lil Harlow, Maggie Tapert, Wieland Speck, Cheryl Dunye
Fotografija: Sanne Kurz
Montaža: Oscar David, A. B., Jörn Hartmann
Zvok: Angela Anderson
Glasba: Key Party, Eat Lipstick, Mike Colossal, The Kamikaze Queens, Agent Ribbons, idr.
Produkcija: Jürgen Brüning Filmproduktion
Dylan in Claudia imata strastno in razmeroma odprto ljubezensko razmerje. Toda Dylan je prepričana, da ji Berlin lahko ponudi še kaj več od monogamnega lezbičnega razmerja. Tako se dekleti odločita, da bosta raziskali divje berlinsko seksualno življenje. Dylan odkrije nov seks klub, Claudia pa postane Claude in v hotelu, kjer je zaposlena, spozna zrelo, privlačno tujko Helen, s katero preizkusi svoj na novo odkriti pristop k romanci. Seveda pa Claude ne ve, da ima »njegova« Helen v Berlinu hčer Dylan … Seksi in drzna kom
Claudia and Dylan decide to set off on a journey of discovery: Dylan discovers a new sex club where friendly young women help her to chart her own erotic map. Claudia becomes Claude and, at the hotel where she works, meets mature attractive Helen with whom she explores a new approach to love. Being with Claude makes Helen almost forget that she only came to Berlin to take her revenge on her husband and to see how her daughter Dylan is getting along. In the film’s grand finale, everything and (almost) everyone comes together in a hotel bed …
Nagrada Feminist Porn Awards 2012!

21:30

Fuk drugače xxx
Fuk drugače xxx
Fucking different xxx
porno omnibus, Nemčija, 2011, 94', dvd, ang.
Koncept: Kristian Petersen
Režija: Maria Beatty, Bruce LaBruce, Jürgen Brüning, Emilie Jouvet, Manuela Kay, Kristian Petersen, Courtney Trouble, Todd Verow
Produkcija: Jürgen Brüning Filmproduktion
Osem kratkih filmov, ki so jih režiserji in režiserke posneli v Parizu, Berlinu in San Franciscu, in sicer o drugem spolu in seksualnosti. Izid je povsem nov pogled na seksualne apetite in raznolikosti, daleč od prepoznavnih klišejev, s svežim in včasih tudi humornim pristopom. To je queerovski pogled na lezbične, gejevske in transspolne različice seksualnosti, ki nedvomno poskuša predstaviti pogled »druge/ga«.
Lesbian, gay and transgender Sex from a new perspective. In Fucking Different XXX it’s the passion for explicit sex scenes that brought eight international filmmakers together. The eight short films shot in Paris, Berlin and San Francisco are about intensive sex, quick sex, romantic sex, funny sex, the first sex and the last sex. The range goes from a lesbian quickie in the toilet, a bloodthirsty orgy, romantic fisting all the way to wet teenage dreams. The queer filmmaker each made films about »the other gender« and their sexuality.

Ptuj, Mestni kino

sreda, 28. 11.

Janez
Janez
dokumentarni, Slovenija, 2012, 12’, dvd, ang. pod.
Scenarij in režija: Andrea Celija in Urša Kastelic
Fotografija in montaža: Urša Kastelic
Produkcija: Projekt ART-SOC, koordinacija Ekvilib Inštitut v okviru programa Globalna sofa
Janez je kratek dokumentarni film o ljubezni, brezpogojnem sprejemanju in podpiranju znotraj družine ter o kljubovanju homofobičnemu okolju v Sloveniji.
Janez is a short documentary about unconditional love, acceptance and support in the family, and resisting homophobic environment in Slovenia.
Nagrada za najboljši slovenski kratki film z glbt-tematiko!
Teksas Severnega morja Teksas Severnega morja Teksas Severnega morja Teksas Severnega morja Teksas Severnega morja
Teksas Severnega morja
Noorzdee Texas / North Sea Texas
drama, Belgija, 2011, 94’, dvd, ang. in slov. pod.
Scenarij: Bavo Defurne in Yves Verbraeken
Režija: Bavo Defurne
Glavne vloge: Jelle Florizoone, Eva Van Der Gucht, Mathias Vergels, Nina Maria Kortekaas, Katelijne Damen
Fotografija: Anton Mertens, SBC
Montaža: Els Voorspoels
Zvok: Johan Somers
Glasba: Adriano Cominotto
Produkcija: An Indeed Films Production
Pim živi s svojo samsko materjo, nekdanjo misico, v majhnem mestecu na belgijski obali, kjer se ne zgodi prav veliko, razen tega, da dobita zanimivega podnajemnika Zoltana, ki oba očara. Introvertirani deček si popestri vsakdan z risanjem in s fantaziranjem o izmišljenih življenjih, svoje porajajoče se želje pa si teši z zbiranjem »izposojenih« predmetov drugih ljudi, ki jih hrani v škatli za čevlje. A lepi prijatelj Gino, v katerega se zaljubi, je seveda prevelik za skrivno škatlo, saj krepko preseže Pimovo domišljijo. A kot je to že običajno, tudi njegovi prvi veliki ljubezni ne kaže najbolje.
Pim lives with his ex-beauty queen, single mother in a small town on the Belgian coast. An introverted boy, Pim brightens up his life with his drawing and dreaming up fantasy lives. He expresses his emerging desires through a secret collection of “borrowed« objects that he keeps in a shoebox. With teenage years comes sexual awareness and he now draws and dreams of Gino, the older boy next door, his motorcycling hero. But this first love seems likely to end in disappointment.
Nagrada za prvenec na festivalu v Montréalu in številne druge nagrade!

četrtek, 29. 11.

Da ali ne Da ali ne Da ali ne
Da ali ne
Yak Rak Ko Rak Loei / Yes or No
romantična komedija, Tajska, 2010, 111’, dvd, ang. in slov. pod.
Scenarij: Nepali
Režija: Saratsawadee Wongsomphet
Glavne vloge: Arisara Tongborisuth, Soranut Yupanun, Sucharat Manaying, Supanart Jittaleela
Fotografija: Ruengwit Ramasoota
Montaža: Saranii Wongpan
Glasba: Nimit Jitranon
Produkcija: Chatchada Musikaratuay, Bandit Thongdee
Prva tajska lezbična romantična komedija, postavljena v živahno študentsko naselje. Študentka Pie se preseli k novi sostanovalki Kim, mladi bučarki. Ker se je Pie ravnokar znebila prejšnje lezbične sostanovalke, cmerave Jane, je še ena lezbijka zadnje bitje, ki bi si ga v tem trenutku želela v svoji bližini. Zato prostor v njuni študentski sobi razdeli na dve polovici in mejo med njima skrbno označi. Toda občutljiva in umirjena Kim jo kljub začetnemu nezaupanju vse bolj privlači. Da bo med njima preskočila iskra, je neizbežno, a kaj ko ima Pie še vedno fanta, ki njuno vez jemlje še kako resno in zagreto.
The first Thai lesbian romantic movie, Yes or No, tells the story of Pie, a college girl who holds a negative attitude about tomboys. Yet she finds out that her new room-mate, Kim, is a real tomboy, and a woman who dresses like a man and who likes women. The initial mistrust slowly changes into something else as Kim begins to pursue Pie who has a boyfriend. But when it comes to love, it is never simple …

Celje, Metropol

sreda, 28. 11.

20:00

Janez
Janez
dokumentarni, Slovenija, 2012, 12’, dvd, ang. pod.
Scenarij in režija: Andrea Celija in Urša Kastelic
Fotografija in montaža: Urša Kastelic
Produkcija: Projekt ART-SOC, koordinacija Ekvilib Inštitut v okviru programa Globalna sofa
Janez je kratek dokumentarni film o ljubezni, brezpogojnem sprejemanju in podpiranju znotraj družine ter o kljubovanju homofobičnemu okolju v Sloveniji.
Janez is a short documentary about unconditional love, acceptance and support in the family, and resisting homophobic environment in Slovenia.
Nagrada za najboljši slovenski kratki film z glbt-tematiko!
Zeleno zeleno
Zeleno zeleno
Verde verde / Green-Green
drama, Kuba, 2012, 76’, blu-ray, ang. in slov. pod.
Scenarij in režija: Enrique Pineda Barnet
Glavne vloge: Héctor Noas, Carlos Miguel Caballero, Farah Maria
Fotografija: Raul Rodríguez Cabrera
Montaža: Pedro Suárez
Zvok: Osmany Olivare
Glasba: Juan Piñera
Produkcija: ICAIAC, Malas Compañías S. A., Programa Ibermedia, Artex
Osemdesetletni filmski veteran Enrique Pineda Barnet je posnel prvi kubanski gejevski film po slavnem Jagode in čokolada (1994). To je pravi fassbinderski pastel o mačizmu, strahu in zahrbtnih razsežnostih spolnosti, postavljen v Havano. Usodna privlačnost pripelje izzivalnega mladeniča Carlosa v stanovanje zapeljivega Alfreda, zdravnika v mornarici, toda igra njunega osvajanja je zapletena, dvoumna in nevarna. V napetem in klavstrofobičnem ozračju, ki nenehno spominja na barvitost in intenzivnost sanj, moška telesa kričijo, medtem ko čutnost prežema vsako besedo, pa naj bo še tako nasilna.
The first gay-themed film produced in Cuba by the Institute of Cinema since Strawberry & Chocolate in 1993. The theme, however, is the same as in Guttiérerez and Tabìo’s film: homophobia, machismo and fear. The fatal attraction between Alfredo, a doctor in the merchant navy, and handsome Carlos starts in a rundown Havana bar and ends at the sailor’s house. But Alfredo’s flirting and seducing of Carlos immediately turns into something complicated, ambiguous, dangerous.

četrtek, 29. 11.

20:00

Prora
Prora
igrani, Švica, 2012, 23', dvd, ang. in slov. pod.
Scenarij in režija: Stéphane Riethauser
Glavne vloge: Tom Gramenz, Swen Gippa
Fotografija: Marcus Winterbauer
Montaža: Barbara Toennieshen, BFS, Véronique Rotelli
Zvok: Carlos Ibañez Diaz
Glasba: David Perrenoud, Benoît Mayer
Produkcija: Lambda Prod – Stéphane Riethauser, Swiss Radio Television RTS idr.
Prora (latinsko ime za ladijski kljun) na Baltiškem morju je nekdanje nacistično letovišče in opuščeni komunistični vojaški kompleks. Najstnika Jan in Matthieu se odpravita na raziskovanje labirintov, v katerih pa se morata soočiti tudi z odkrivanjem svoje seksualnosti in identitete, kar pa ogrozi njuno prijateljstvo.
Prora, on the Baltic Sea. Mysterious, endless. In this deserted former Nazi holiday camp and communist military complex, teenagers Jan and Matthieu embark on an adventure that confronts their identities and puts their friendship at risk.
Dobitnik številnih nagrad za kratke filme!
Margarita Margarita
Margarita
drama/komedija, Kanada, 2012, 90', blu-ray, slov. pod.
Scenarij: Laurie Colbert in Margaret Webb
Režija: Dominique Cardona in Laurie Colbert
Glavne vloge: Nicola Correia-Damude, Patrick McKenna, Claire Lautier, Maya Ritter, Christine Horne, Marco Grazzini
Fotografija: D. Gregor Hagey
Montaža: Phyllis Housen
Glasba: Germaine Franco
Produkcija: Dykon Films, Rechna Varma Productions, Telefilm Canada
Japijevski par Ben and Gail se nenadoma znajde na robu bankrota. V njuno varčevalno shemo sodi tudi odpoved dela Margariti, mehiški varuški in dotlej nepogrešljivi deklici za vse, zaposleni na črno, zaradi česar ji zdaj zaradi neurejenega statusa v Kanadi grozi izgon v Mehiko. Rešila bi jo lahko le še poroka, ki pa ji njena svobodomiselna kanadska partnerka nikoli ni bila naklonjena. Ko se Margarita vse bolj nagiba k temu, da bi se vrnila v Mehiko in doma poskusila znova, je nenadoma tarča večkratnih poročnih ponudb, s katerimi jo poskušajo rešiti pred deportacijo.
When illegal Mexican nanny Margarita is fired by her cashstrapped yuppie employers, it sets in motion a chain of events that leaves her torn between loyalties and the law. Desperately in love, but feeling rejected by her commitment-phobic girlfriend, Margarita becomes resigned to starting a new life back home in Mexico. Suddenly, it seems like everyone wants to save Margarita – everyone, that is, except the one person who can actually save her.
Nagrada občinstva za najboljši celovečerni film na Women's International Film Festival France, 2012, in Inside Out Toronto, 2012!

petek, 30. 11.

20:00

Razmerja. 25 let lezbične sekcije ŠKUC-LL , Ljubljana Razmerja. 25 let lezbične sekcije ŠKUC-LL , Ljubljana
Razmerja. 25 let lezbične sekcije ŠKUC-LL , Ljubljana
Relations. 25 years of the lesbian group ŠKUC-LL, Ljubljana
dokumentarni, Slovenija, 2012, 82', dvd, ang. pod.
Avtorice: Marina Gržinić, Aina Šmid in Zvonka T Simčič
Koncept : Marina Gržinić
Nastopajo: LGBTQ-skupnost, Ajgul Hakimova, Aldo Ivančić, Barbara Rajgelj, Bogdan Lešnik, Danijela Almesberger, Guy Hocquenghem, Kristina Hočevar, Lepa Mlađenović, Marina Gržinić, Mojca Dobnikar, Nada Vodušek, Nataša Sukič, Nataša Velikonja, Nela Pamuković, Nina Hudej, Petra Hrovatin, Sanja Juras, Simona Jerala, Slon in Sadež, Suzana Tratnik, Tatjana Greif, Toni Marošević, Urška Sterle
Glavna kamera: Zvonka T Simčič
Snemanje na lokacijah: Urška Djukić, Goran Lazin, Valerija Zabret
Montaža: Marina Gržinić, Aina Šmid, Zvonka T Simčič
Zvok: Zvonka T Simčič
Produkcija: Zavod CCC, Ljubljana
Dokumentarni video film je nastal ob 25. obletnici lezbične sekcije ŠKUC-LL Ljubljana (1987-2012) in predstavlja različne procese marginalizacije in boja lezbične scene ter lgbtqskupnosti za pravice in vidnost, a tudi neverjetno moč lezbičnega gibanja, njegov umetniški in kulturni potencial, kritični diskurz in emancipacijske politike. Film kontekstualizira in opredeli tudi lezbično gibanje v nekdanji Jugoslaviji, lgbtqskupnost ter feministične in lgbtq-pozicije v kontekstu politike, ekonomije, kulture, umetnosti in pravno-institucionalnega ustroja.
This documentary video film is about the 25th anniversary of the lesbian group ŠKUC-LL (1987-2012) and about the lesbian movement in former Yugoslavia. It is a project that visualizes, and defines the context for the movement and of the LGBTQ community within and with relation to politics, economics, culture, arts and legal institutional structures. The video film includes analysis of the movement in the EU after 2004, when Slovenia became a member of the EU.

Koper, MKC

četrtek, 29. 11.

20:30

Janez
Janez
dokumentarni, Slovenija, 2012, 12’, dvd, ang. pod.
Scenarij in režija: Andrea Celija in Urša Kastelic
Fotografija in montaža: Urša Kastelic
Produkcija: Projekt ART-SOC, koordinacija Ekvilib Inštitut v okviru programa Globalna sofa
Janez je kratek dokumentarni film o ljubezni, brezpogojnem sprejemanju in podpiranju znotraj družine ter o kljubovanju homofobičnemu okolju v Sloveniji.
Janez is a short documentary about unconditional love, acceptance and support in the family, and resisting homophobic environment in Slovenia.
Nagrada za najboljši slovenski kratki film z glbt-tematiko!
Kralj stripov
Kralj stripov
Koenig des Comics / King of Comics
dokumentarni, Nemčija, 2012, 80’, dvd, ang. pod.
Scenarij in režija: Rosa von Praunheim
Nastopajo: Ralf König, Hella von Sinnen, Ralf Morgenstern, Joachim Król, Rene Krumenacher, Olaf Gabriel
Fotografija: Wilfried Kaute, Dennis Pauls, Michael Nopens, Stephan Kümin, Oliver Sechting
Montaža: Michael Shephard, Rosa von Praunheim
Glasba: Andreas Wolter
Produkcija: Rosa von Praunheim Filmproduktion
Ralf König, izjemno uspešen nemški gejevski avtor stripov, se v svojih delih, s katerimi je prepričal tudi heteroseksualno usmerjeno občinstvo, duhovito poigrava s queerovskimi klišeji. Zaslovel je s stripom iThe Most Desired Man (Najbolj zaželeni moški), po katerem je bil leta 1994 posnet film. V dokumentarnem portretu, ki ga je posnel velikan nemškega gejevskega filma Rosa von Praunheim, Ralfa Königa spoznamo kot nepretencioznega in skromnega umetnika z izjemnim darom za opazovanje. Ne preseneča, da je njegov strip zaznamoval več generacij.
Ralf König, one of the most successful German cartoonists, became famous with his comic book The Most Desired Man that was made into a film in 1994, starring Til Schweiger. Wittily playing with queer clichés, he also reaches a wide heterosexual audience. In King of Comic Rosa von Praunheim portrays an unpretentious and modest man that with his brilliant observation skills has been leaving his mark on generations.

petek, 30. 11.

20:30

Soodvisna lezbična vesoljka išče sebi podobno Soodvisna lezbična vesoljka išče sebi podobno Soodvisna lezbična vesoljka išče sebi podobno
Soodvisna lezbična vesoljka išče sebi podobno
Codependent Lesbian Space Alien Seeks Same
ZF komedija, ZDA, 2011, 76', dvd, ang.
Scenarij in režija: Madeleine Olnek
Glavne vloge: Lisa Haas, Susan Ziegler, Jackie Monahan, Cynthia Kaplan, Dennis Davis
Fotografija: Nat Bouman
Montaža: Curtis Grout
Zvok: Allan Gus
Glasba: Clay Drinko
Produkcija: Codependent Lesbian Space Alien Seeks Same LLC
Na Zemljo pošljejo tri lezbične vesoljke, da bi se tako znebile romantičnih občutij, ki domnevno zastrupljajo njihov rodni planet Zots. Ker naj bi jim na Zemlji, še posebej na njujorški sceni lezbičnih zmenkarij, zagotovo zlomili srca, se bodo lahko kmalu vrnile domov. Vesoljki Zylar in Barr se nesrečno zaljubita druga v drugo, Zoinx pa se zbliža z ljubečo Zemljanko Jane in nič ne kaže, da bi se tako kmalu »razstrupila« ljubezni. Pravzprav je njihova nekoliko komična misija zdaj resno ogrožena. Na sledi pa so jim tudi vladni agenti oziroma »možje v črnem« …
Codependent Lesbian Space Alien Seeks Same follows the adventures of three lesbian space aliens on the planet Earth, and the story of the romance between Jane, a shy greeting card store employee, and Zoinx, the woman Jane does not realize is from outer-space. Meanwhile, two government agents, or ‘Men In Black, ‘ are closely tracking Jane and the aliens while harboring their own secrets.

sobota, 1. 12.

20:30

Prora
Prora
igrani, Švica, 2012, 23', dvd, ang. pod.
Scenarij in režija: Stéphane Riethauser
Glavne vloge: Tom Gramenz, Swen Gippa
Fotografija: Marcus Winterbauer
Montaža: Barbara Toennieshen, BFS, Véronique Rotelli
Zvok: Carlos Ibañez Diaz
Glasba: David Perrenoud, Benoît Mayer
Produkcija: Lambda Prod – Stéphane Riethauser, Swiss Radio Television RTS idr.
Prora (latinsko ime za ladijski kljun) na Baltiškem morju je nekdanje nacistično letovišče in opuščeni komunistični vojaški kompleks. Najstnika Jan in Matthieu se odpravita na raziskovanje labirintov, v katerih pa se morata soočiti tudi z odkrivanjem svoje seksualnosti in identitete, kar pa ogrozi njuno prijateljstvo.
Prora, on the Baltic Sea. Mysterious, endless. In this deserted former Nazi holiday camp and communist military complex, teenagers Jan and Matthieu embark on an adventure that confronts their identities and puts their friendship at risk.
Dobitnik številnih nagrad za kratke filme!
Brez besed Brez besed Brez besed
Brez besed
Wu Yan / Speechless
romantični triler, Hong Kong/Kitajska, 2012, 92’, dvd, ang. pod.
Scenarij: Lu Yulai in Simon Chung
Režija: Simon Chung
Glavne vloge: Pierre-Matthieu Vital, Gao Qilun, Yu Yung Yung, Jiang Jian, Si Tu Yu Ting
Fotografija: Chan Chi Lap
Montaža: Roddy Law
Zvok in glasba: Sebastian Seidel
Produkcija: Heart Production Company
Na rečni obali v malem mestu na kitajskem jugu policisti najdejo golega, zgubljenega Zahodnjaka, ki ne govori in bržkone tudi ničesar ne razume. Policisti ga predajo zdravnikom v splošni bolnici, in ker še vedno noče govoriti, ga od tam nameravajo poslati v umobolnico. Pred zloveščo hospitalizacijo ga reši sočutni bolničar Jiang in ga skrije v vasi svojega strica. Po naključju odkrije ključ do Zahodnjakove skrivnostne preteklosti, zaradi katere je izgubil dar govora. Napeta in pretresljiva zgodba nas prepriča, da ljubezen preglasi vse besede.
In a remote part of southern China, a mysterious Westerner appears on a riverbank, completely naked. Taken to the local police station and afterwards to the hospital, he refuses to speak. When the hospital’s orderly, Jiang, learns that the Westerner is about to be transferred to a mental asylum, he decides to rescue him and takes him to his uncle’s village. There, he accidentally discovers a secret that provides a key to the mysterious stranger’s past…

nedelja, 2. 12.

20:30

Skozi inkedKennyjev objektiv
Skozi inkedKennyjev objektiv
Through the lens of inkedKenny
Kanada/Nemčija, 2012, 17’, dvd, ang.
Scenarij in režija: Denize Galiao in Marie Elisa Scheidt
Nastopajo: inkedKenny, Cameron Klemm, Davis Prado, Eric Desbiens, Mike Dunn
Fotografija: Jérôme Hof
Montaža: Volker Gütlein
Zvok: Olivier Léger
Glasba: Esoul&Machine
Produkcija: HFF München, INIS Montréal
inkedKenny je fetišistični fotograf, ki s svojim objektivom ovekoveča gejevsko medvedjo subkulturo v Montréalu. Kar se nam na prvi pogled zdi le kot gojenje kulta telesa, se pokaže za izjemni pogled rasno mešanega, HIV-pozitivnega in samosvojega umetniškega fotografa.
inkedKenny is a fetish photographer and shapes the universe of the homosexual bear community of Montreal. What appears at first glance to be a pure body cult is a source of strength in an extraordinary fate.
Umreti pokončno
Umreti pokončno
Morir de pie / Die Standing Up
dokumentarni, Mehika, 2011, 74', dvd, ang. pod.
Scenarij: Jacaranda Correa, Rodolfo Santa María, Martha Orozco
Režija: Jacaranda Correa
Fotografija: Dariela Ludlow
Montaža: Rodolfo Santa María
Zvok: Galileo Galaz, Bernat Fortiana
Glasba: Taniel Morales
Produkcija: Martha Orozco za Martfilms, Mexican Film Institute
Irina Layevska je bila v 80-ih še sin mehiških staršev in komunističnih aktivistov, tako fizično kot ideološko zelo podoben Cheju Guevari in tudi sam vodja solidarnostne kampanje za kubansko revolucijo. Že od nekdaj so ga pestile zdravstvene težave, zaradi katerih je med drugim tudi na vozičku. Po poroki z Nelido Reyes začne odkrivati svoj ženski jaz, zato se odloči za spremembo spola. Čeprav je Irina zdaj še slepa, se njen osebni in politični boj proti diskriminaciji in predsodkom nadaljuje. Zgodba o pogumu in ljubezni onkraj spolnih dihotomij.
Back in the 1980s, Irina Layevska was still the son of Mexican communist activists. With a strong physical and ideological resemblance of Che Guevara, she became a leader of solidarity campaigns for the Cuban Revolution. After having lived for years with her partner Nelida, she discovers the woman inside her and decides to change her gender. Since her early youth, Irina suffered from a serious disease but her personal battle against discrimination and prejudice continues. A story of courage and love that knows no gender.

Maribor, Udarnik

četrtek, 29. 11.

20:00

Janez
Janez
dokumentarni, Slovenija, 2012, 12’, dvd, ang. pod.
Scenarij in režija: Andrea Celija in Urša Kastelic
Fotografija in montaža: Urša Kastelic
Produkcija: Projekt ART-SOC, koordinacija Ekvilib Inštitut v okviru programa Globalna sofa
Janez je kratek dokumentarni film o ljubezni, brezpogojnem sprejemanju in podpiranju znotraj družine ter o kljubovanju homofobičnemu okolju v Sloveniji.
Janez is a short documentary about unconditional love, acceptance and support in the family, and resisting homophobic environment in Slovenia.
Nagrada za najboljši slovenski kratki film z glbt-tematiko!
Razmerja. 25 let lezbične sekcije ŠKUC-LL , Ljubljana Razmerja. 25 let lezbične sekcije ŠKUC-LL , Ljubljana
Razmerja. 25 let lezbične sekcije ŠKUC-LL , Ljubljana
Relations. 25 years of the lesbian group ŠKUC-LL, Ljubljana
dokumentarni, Slovenija, 2012, 82', dvd, ang. pod.
Avtorice: Marina Gržinić, Aina Šmid in Zvonka T Simčič
Koncept : Marina Gržinić
Nastopajo: LGBTQ-skupnost, Ajgul Hakimova, Aldo Ivančić, Barbara Rajgelj, Bogdan Lešnik, Danijela Almesberger, Guy Hocquenghem, Kristina Hočevar, Lepa Mlađenović, Marina Gržinić, Mojca Dobnikar, Nada Vodušek, Nataša Sukič, Nataša Velikonja, Nela Pamuković, Nina Hudej, Petra Hrovatin, Sanja Juras, Simona Jerala, Slon in Sadež, Suzana Tratnik, Tatjana Greif, Toni Marošević, Urška Sterle
Glavna kamera: Zvonka T Simčič
Snemanje na lokacijah: Urška Djukić, Goran Lazin, Valerija Zabret
Montaža: Marina Gržinić, Aina Šmid, Zvonka T Simčič
Zvok: Zvonka T Simčič
Produkcija: Zavod CCC, Ljubljana
Dokumentarni video film je nastal ob 25. obletnici lezbične sekcije ŠKUC-LL Ljubljana (1987-2012) in predstavlja različne procese marginalizacije in boja lezbične scene ter lgbtqskupnosti za pravice in vidnost, a tudi neverjetno moč lezbičnega gibanja, njegov umetniški in kulturni potencial, kritični diskurz in emancipacijske politike. Film kontekstualizira in opredeli tudi lezbično gibanje v nekdanji Jugoslaviji, lgbtqskupnost ter feministične in lgbtq-pozicije v kontekstu politike, ekonomije, kulture, umetnosti in pravno-institucionalnega ustroja.
This documentary video film is about the 25th anniversary of the lesbian group ŠKUC-LL (1987-2012) and about the lesbian movement in former Yugoslavia. It is a project that visualizes, and defines the context for the movement and of the LGBTQ community within and with relation to politics, economics, culture, arts and legal institutional structures. The video film includes analysis of the movement in the EU after 2004, when Slovenia became a member of the EU.

petek, 30. 11.

22:00

Skozi inkedKennyjev objektiv
Skozi inkedKennyjev objektiv
Through the lens of inkedKenny
Kanada/Nemčija, 2012, 17’, dvd, ang.
Scenarij in režija: Denize Galiao in Marie Elisa Scheidt
Nastopajo: inkedKenny, Cameron Klemm, Davis Prado, Eric Desbiens, Mike Dunn
Fotografija: Jérôme Hof
Montaža: Volker Gütlein
Zvok: Olivier Léger
Glasba: Esoul&Machine
Produkcija: HFF München, INIS Montréal
inkedKenny je fetišistični fotograf, ki s svojim objektivom ovekoveča gejevsko medvedjo subkulturo v Montréalu. Kar se nam na prvi pogled zdi le kot gojenje kulta telesa, se pokaže za izjemni pogled rasno mešanega, HIV-pozitivnega in samosvojega umetniškega fotografa.
inkedKenny is a fetish photographer and shapes the universe of the homosexual bear community of Montreal. What appears at first glance to be a pure body cult is a source of strength in an extraordinary fate.
Ljubek moški Ljubek moški
Ljubek moški
Lovely Man
drama, Indonezija, 2011, 76’, dvd, ang. in slov. pod.
Scenarij in režija: Teddy Soeriaatmadja
Glavne vloge: Donny Damara, Raihaanun, Yayu Aw Unru, Luddy Saputro, John Guntar, Ari Syarif, Asrul Dahlan, Lani Sonda
Fotografija: Ical Tanjung
Montaža: W Ichwanduardono
Zvok: Abdul Malik, Khikmawan Santosa
Glasba: Bobby Surjadi
Produkcija: Karuna Pictures
Devetnajstletna Kahaja je odraščala z materjo, ki jo je v vasi v osrčju otoka Jave vzgajala v skladu s strogimi muslimanskimi vrednotami. Ko dekle zaide v težave, jih ne more zaupati svoji materi, zato se odpravi v Džakarto, da bi poiskala očeta, ki je odšel, ko je imela štiri leta. S seboj ima samo njegovo fotografijo in naslov, ki ga je izmaknila materi. Ko pride v razsuto stanovanjsko hišo, ji neka ženska pove, kje bo našla očeta. Ko ga najde, šokirana ugotovi, kako naivna so bila njena pričakovanja, kajti tudi sam oče bi potreboval pomoč in zaščito.
The story is about a simple Muslim girl Cahaya, 19, arriving at the big city of Jakarta to find her long lost father. All she brought with her was a picture of him and and address which she managed to steal from her mother. Set over the course of an eventful night, this very well-performed examination of the fundamental importance of parent-child relationships impressively mixes tough talk with tender emotion.

sobota, 1. 12.

20:00

Prora
Prora
igrani, Švica, 2012, 23', dvd, ang. in slov. pod.
Scenarij in režija: Stéphane Riethauser
Glavne vloge: Tom Gramenz, Swen Gippa
Fotografija: Marcus Winterbauer
Montaža: Barbara Toennieshen, BFS, Véronique Rotelli
Zvok: Carlos Ibañez Diaz
Glasba: David Perrenoud, Benoît Mayer
Produkcija: Lambda Prod – Stéphane Riethauser, Swiss Radio Television RTS idr.
Prora (latinsko ime za ladijski kljun) na Baltiškem morju je nekdanje nacistično letovišče in opuščeni komunistični vojaški kompleks. Najstnika Jan in Matthieu se odpravita na raziskovanje labirintov, v katerih pa se morata soočiti tudi z odkrivanjem svoje seksualnosti in identitete, kar pa ogrozi njuno prijateljstvo.
Prora, on the Baltic Sea. Mysterious, endless. In this deserted former Nazi holiday camp and communist military complex, teenagers Jan and Matthieu embark on an adventure that confronts their identities and puts their friendship at risk.
Dobitnik številnih nagrad za kratke filme!
Teksas Severnega morja Teksas Severnega morja Teksas Severnega morja Teksas Severnega morja Teksas Severnega morja
Teksas Severnega morja
Noorzdee Texas / North Sea Texas
drama, Belgija, 2011, 94’, dvd, ang. in slov. pod.
Scenarij: Bavo Defurne in Yves Verbraeken
Režija: Bavo Defurne
Glavne vloge: Jelle Florizoone, Eva Van Der Gucht, Mathias Vergels, Nina Maria Kortekaas, Katelijne Damen
Fotografija: Anton Mertens, SBC
Montaža: Els Voorspoels
Zvok: Johan Somers
Glasba: Adriano Cominotto
Produkcija: An Indeed Films Production
Pim živi s svojo samsko materjo, nekdanjo misico, v majhnem mestecu na belgijski obali, kjer se ne zgodi prav veliko, razen tega, da dobita zanimivega podnajemnika Zoltana, ki oba očara. Introvertirani deček si popestri vsakdan z risanjem in s fantaziranjem o izmišljenih življenjih, svoje porajajoče se želje pa si teši z zbiranjem »izposojenih« predmetov drugih ljudi, ki jih hrani v škatli za čevlje. A lepi prijatelj Gino, v katerega se zaljubi, je seveda prevelik za skrivno škatlo, saj krepko preseže Pimovo domišljijo. A kot je to že običajno, tudi njegovi prvi veliki ljubezni ne kaže najbolje.
Pim lives with his ex-beauty queen, single mother in a small town on the Belgian coast. An introverted boy, Pim brightens up his life with his drawing and dreaming up fantasy lives. He expresses his emerging desires through a secret collection of “borrowed« objects that he keeps in a shoebox. With teenage years comes sexual awareness and he now draws and dreams of Gino, the older boy next door, his motorcycling hero. But this first love seems likely to end in disappointment.
Nagrada za prvenec na festivalu v Montréalu in številne druge nagrade!
Urnik
Program
Spremljevalne prireditve
Festivalski katalog
Galerija
Organizacija