12. dnevi gej in lezbičnega filma

Program


Nedelja, 1.12. ob 20:00

ob 20:00: Costa Brava

Režija: Marta Balletbo-Coll (Španija, 1995, 90 minut)
Igrajo: Marta Balletbo-Coll, Desi del Valle
Prvenec španske režiserke (nekateri so jo poimenovali katalonski Woody Alen), ki je navdušil občinstvo na podobnih festivalih (Berlin, LA, San Francisco). Romantična komedija o dramatičarki Anni in inženirki Monserrat, ki se kljub medsebojnim razlikam zaljubita, se spopadata z družbenimi predsodki in zaživita svoje razmerje. Prava poživitev lezbičnega filma.

Ponedeljek, 2.12.

ob 20:00: Neurosia: 50 let perverznosti

Režija: Rosa von Praunheim (Nemčija, 1995, 89 minut)
Igrajo: Desiree Nick, Lotti Huber, Evelyn Kunneke, Luzi Kryn, Friedrich Steinhauer
Morilski misterij in samokritična avtobiografija. Na premieri nekdo ustreli režiserja von Praunheima. Misterij se prične, ko njegovo truplo izgine, na sceno pa stopi Gesine, homofobicna žurnalistka, ki se odloči priti do korenin zla, ki ga je širil režiser. Pri iskanju morilca vrta v režiserjevo mater, v njegove sodelavce, ljubimce in sovražnike. Toda vsi so ga sovražili in vsi so možni storilci. Gesine se poglablja v režiserjeve slikarije, v okrog 50 filmov, posnetih doma in v Ameriki, da bi prišla skrivnosti do dna... Zabavna satira v slogu tega kultnega režiserja gejevsekga filma. (Nagrada kritike, Locarno 95)

Torek, 3.12.

ob 20:00: B.D. Women

Režija: Inge Blackman (Velika Britanija, 1994, 20 minut)
Stiliziran dokumentarec o črnih lezbijkah v Angliji in o njihovem mestu v skupnosti gejev in lezbijk - z zanimivim pogledov v dvajseta leta.

ob 20:00: Shinjuku Boys

Režija: Kim Longinotto in Jano Williams (Velika Britanija, 1995, 54 minut)
Izjemen dokumentarec o treh "annabah" (točneje ženskah, ki živijo kot moški in se navadno nimajo za lezbijke), ki zabavajo obiskovalke ženskega nočnega kluba na Japonskem. Skozi njihove izpovedi se zastavljajo številna vprašanja o človekovem spolu in seksualnosti.

Sreda, 4.12.

ob 20:00: Mestna pravljica

Režija: Hettie MacDonald (Velika Britanija, 1996, 90 minut)
Igrajo: Glen Berry, Scot Neal, Linda Henry, Ben Daniels
Glavno vlogo igra ljubezen med fantoma, še dečkoma, ki se srečata in vzljubita, brez kakršnihkoli zavor, ki bi jih od delavskega južnega Londona, kamor je zgodba postavljena, lahko pričakovali. Vsaka oseba znotraj tega filma je "čudovita stvar", razmerje med mladima junakoma pa pristna zgodba, kakršno smo že pozabili ali pa je še nismo doživeli. Film je pravi hit med gejevsko publiko. (FAF 96)

ob 22:00: Stonewall

Režija: Nigel Finch (ZDA/VB, 1995, 98 minut)
Igrajo: Guillermo Diaz, Frederick Weller, Brendan Corbalis, Duane Boutte, Bruce MacVittie
Avtor filma »The Lost Language of Cranes« je tik pred smrtjo (aids) posnel igrani dokument o legendarnih dogodkih v Stonewallu leta 1969, ki predstavljajo upor homoseksualcev. Je čas Vietnama, pristanka na Luni in čas ljubezni - homoseksualnost še ni legalna. Matty se znajde razpet med kraljico preobleke LaMirando in Ethanom, ki se trudi za družbeno sprejetje. Slednji je še preveč prestrašen za ljubezen, zato se vrne k Mirandi, v okolje transvestitov, deklet, ki se prve spopadejo s policijo ter tako prično tako imenovano osvoboditev gejev.

Četrtek, 5.12.

ob 20:00: Življenje je ženska

Režija: Zhanna Serikbajeva (Kazakhstan, 1992, 82 minut)
Psihološka zaporniška drama iz dokaj neznane kinematografije. Madina je zaprta zaradi umora. Znajde se v krogu pretepov, afer in ljubosumnosti zapornic. Šele ko se zaplete z moško Monk, dilerko heroina, se začno njene čustvene muke.

ob 22:00: Leni psi

Režija: Wally White (ZDA, 1994, 84 minut)
Igrajo: Wally White, James Sexton, Darren Dryden, Vann Jones, Bash Halow
Tommie je mlad gej, privlačen, bistroumen in zelo zafrustriran. Ker je naveličan svojega vsakdana, odide v Provincetown in se prepusti tamkajšnjemu lahkotnemu, brezskrbnemu življenju gejevske scene. Komedija o veliki paleti brezštevilnih razmerij, na kateri skuša uloviti smisel vse te norosti. (FAF 96)

Petek, 6.12.

ob 20:00: Zabava je moja

Režija: Randal Kleiser (ZDA, 1996, 110 minut)
Igrajo: Eric Roberts, Gregory Harrison, Marlee Matlin, Lee Grant, Olivia Newton-John
Arhitekt Nick sklene, da si bo sam vzel življenje, preden bi postal nemočen in bi ga aids jemal iz dneva v dan. Še prej pa zbere okoli sebe družino in prijatelje ter jim priredi poslovilno zabavo. Med njimi, čeprav nepovabljen, je tudi njegov nekdanji ljubimec Brandon. Čeprav sta še vedno zaljubljena drug v drugega, porabita kar nekaj časa, da zgladita nesporazume. Dramatičen poljub in Brandonovo zapeljevanje Nicka na njegovi smrtni postelji predstavljata čustveni klimaks filma. Močna igralska ekipa ter nesentimentalen pristop dajeta filmu visoke ocene.

ob 22:00: He is bold + he is a racist + he is gay + he is a fascist

Režija: Jurgen Bruning (Nemčija, 1994, 26 minut, video)
Video o gejih-skinheadih v Berlinu. O njihovi podobi, kot so jo ustvarili mediji, in o njihovi pravi sliki.

ob 22:00: Beli nastavljač

Režija: Bruce LaBruce, Rick Castro (Nemcija/Kanada, 1995, 80 minut)
Igrajo: Tony Ward, Bruce LaBruce, Kevin P. Scott, Ivar Johnson, Kevin Kramer, Alex Austin
Romantična komedija o prostitutih v Los Angelesu. V ospredju sta raziskovalec scene in prostitut Monti, v katerega se prvi zagleda. Spremljajo pa ju izseki iz najbolj nenavadnih usod ter prizori z gejevske scene - od S/M, transvestizma, fetišizma, do snemanja porno filmov. Tretji Brucov film, v katerem je skinheada zamenjal Madonnin ex-ljubimec (video Justify My Love). (FAF 96)

Sobota, 7.12.

ob 20:00: Sebastian

Režija: Svend Wam (Norveška, 1995, 87 minut)
Igrajo: Hampus Bjorck
Zgodba o petih mladoletnih fantih in dekletih, ki se spopadajo s svojimi čustvi. Predvsem pa se prično zavedati svoje seksualnosti. Vprašanje ljubezni je težje za Sebastiana, ker ga privlači njegov najboljši prijatelj Ulf. Zastavlja se mu nešteto vprašanj: ali je gej, kaj bodo rekli starši, kaj prijatelji in kaj Ulf?
Simpatičen film o odraščanju.

ob 22:00: Celuloidni klozet

Režija: Rob Epstein in Jeffrey Friedman (ZDA, 1995, 102 minuti)
Intervjuji z: Shirley MacLaine, Whoopi Goldberg, Tony Curtis, Gore Vidal
Skozi intervjuje in izbrane odlomke iz filmov nam ta duhovit in odličen dokumentarec predstavi vso zgodovino gejev in lezbijk v Hollywoodu. Kronološki prikaz homoseksualcev na filmu nas sooča z vsemi tipi in šablonami, ki so jih ustvarili filmarji, od feminiziranih karikatur do z aidsom okuženih. Kratka zgodovina homofobije, netolerance in prikrivanja.

Nedelja, 8.12.

ob 20:00: Razglednice iz Amerike

Režija: Steve McLean (ZDA, 1994, 93 minut)
Igrajo: Jim Lyons, Olmo Tighe, Michael Tighe, Michael Imperialli
Film je inspiriran s poetičnim in energičnim pisanjem Davida Wojnarowicza, ameriškega umetnika, ki je leta 92 umrl za aidsom. Razglednice sestavljajo štiri Davidova obdobja. Kot odrasel tava po opustelih predelih Kalifornije in se ozira na svoje življenje, od nesrečnega otroštva, prek številnih avantur, do svoje okuženosti.

ob 22:00: Metuljev poljub

Režija: Michael Winterbottom (VB, 1995, 88 minut)
Igrajo: Amanda Plummer, Saskia Reeves
Glavna junakinja Eunice ni samo lezbijka, ampak tudi serijska morilka. Njeno početje - na avtocesti pobija vse na dosegu roke - je konfliktno, ljubezen odštekane, impulzivne, vročekrvne (in psihopatske) Eunice do naivne in omamljene Miriam pa je nora.

Posebna ponudba v času festivala v klubu Konzulat

Spremljevalni dogodki

Četrtek, 28.11. ob 11:00

tiskovna konferenca v Kinoteki

Nedelja, 1.12. ob 21:30

cocktail party v Kinoteki

Nedelja, 1.12. ob 22:00

"Play a Condom" (ob Svetovnem dnevu boja proti aidsu) v Roza disku - K4


Send comments to: siqrd@mail.ljudmila.org.