Produkcija ŠKUC-Roza klub:

13. dnevi gejevskega in lezbičnega filma

Kinoteka, Ljubljana, 1.12.-7.12.1997

 
DELTA 
(THE DELTA)
ponedeljek, 1.12. ob 20.00   
ZDA, 1996, 85 min., 35 mm  
režija: Ira Sachs; igra: Shayne Gray, Thang Chan, Rachel Zan Huss, Colonious Davis 
Zgodba o Lincolnu, simpatičnem židovskem fantu, z avtom in svetlolasim dekletom, z ugledno družino v predmestju in z nočnimi izleti, ki jih prikriva pred drugimi. 
Nevarnost ga podzavestno privlači, vendar je zadržan vse dokler ne sreča Johna, težavnega vietnamskega Afro-Američana. Pred svojim življenjem skušata pobegniti s čolnom po reki Mississippi. V filmu igrajo naturščiki, tako da dobimo pravi vtis o ameriškem jugu, najstnikih, življenju gejev in azijske imigracije.
OTOK LESBOS 
(ISLE OF LESBOS) 
torek, 2.12. ob 20.00  
ZDA, 1996, 98 min., 35 mm  
režija: Jeff B. Harmon; igra: Kirsten Holly Smith, Sonya Hensley, Michael Dotson  
Film se ukvarja z mukami junakinje April, ki pobegne iz dolgočasnega življenja in zakona brez ljubezni - in to naravnost v lezbično verzijo Čarovnika iz Oza, na Lesbos. Zaradi nje se razplamti bitka med Lesbosom in njenim rodnim krajem Bumfuckom. Film ima tako kot njegov vzor veliko pevskih vložkov. 
KOT ZRNCA PESKA (NAGISA NO SINDBAD) sreda, 3.12. ob 20.00  
Japonska, 1995, 130 min., 35 mm  
režija: Ryosuke Hashiguchi; igra: Yoshinori Okada, Kota Kusano, Ayumi Hamazaki, Koji Yamaguchi  
Ko dekle Kasane pride v novo šolo, kmalu ugotovi, da je Shui, najbolj zanimiv fant v razredu, brezupno zaljubjen v sošolca Hiroyukija. Ta pa se zanj ne zanima. Shui in Kasane postaneta dobra prijatelja in ju imajo za par. Ko se Hiroyuki začne zanimati za Kasane, Shui odreagira precej nezrelo. Ganljiv film o strastni in drugačni prvi ljubezni. 
LATINO FANTJE GREDO V PEKEL 
(LATIN BOYS GO TO HELL)
četrtek, 4.12. ob 20.00  
Nemčija/Španija, 1997, 75 min., 16 mm  
režija: Ela Troyano; igra: Irwin Ossa, John Bryant Davila, Jennifer Lee Simard  
Justin je dvajsetleten mladenič, ki je še zelo nezrel. Najraje gleda sentimentalno tv nadaljevanko o umoru iz strasti. Na tla se spusti, ko pride njegov bratranec Angel. V njem se rodi ljubezen in že ljubosumje, ker so Angelu ljubše ženske. 
V drugem planu je zgodba o paru, ki se konča kot v tv nadaljevanki...
POVSOD PO MENI 
(ALL OVER ME) 
sobota, 6.12. ob 20.00  
ZDA, 1996, 90 min., 35 mm  
režija: Alex Sichel; igra: Alison Folland, Tara Subkoff, Wilson Cruz, Cole Hauser, Leisha Hailey  
Claude je čedna, mlada, rahlo butch najstniška rolkarica, ki je zaljubljena v svojo najboljšo prijateljico, zmedeno Ellen. Ta pa se bolj zanima za Marka, ki je zelo homofobičen. Novi Claudin prijatelj Luke, ki je gej, se z Markom zaplete v pretep. Naslednjega dne najdejo Lukea umorjenega. Sum še bolj skali odnose med dekletoma. Claude se zave, da je lezbijka in se odpravi na sceno. Tu se zaljubi v punkerico Lucy... 
LILIJE 
(LILIES) 
nedelja, 7.12. ob 20.00  
Kanada, 1996, 95 min., 35 mm  
režija: John Greyson; igra: Marcel Sabourin, Ian D. Clark, Aubert Pallascio, Robert Lalonde, Remy Girard  
Čustvena in napeta zgodba o ljubezni, izdaji in maščevanju. Katoliški škof pride v kaznilnico, da bi slišal spoved umirajočega zapornika Simona, znanca iz mladosti. Toda nenadoma postane talec, zaporniki pa pred njim odigrajo Simonovo zgodbo, zgodbo o ljubezenskem trikotniku. Film je prejel nagrado občinstva na festivalu v San Franciscu. 

Send comments to: siqrd@mail.ljudmila.org