"Gay men and children" 
povzetek člankov iz Gay Timesa (junij 1997)
 
Ta številka Gay Timesa na 13 straneh obravnava gejevske družine.

Uvodni članek pravi: "Na geje smo se skoncentrirali zato, ker so v nasprotju z lezbijkami šele sedaj začeli uveljavljati svoje pravice do starševstva in skrbništva."

Članek "Homing instinct" govori o "Albert Kennedy Trustu". To je organizacija, ki je bila ustanovljena, "da se noben istospolno usmerjen najstnik ali najstnica ne bi počutil osamljenega ali nezaželjenega". Trust mladim lezbijkam in gejem - brezdomcem poišče primerno bivališče, dokler se ne postavijo na lastne noge. Za skrbnike postavijo lezbične ali gejevske pare ali posameznike, ki morajo pred tem skozi policijsko preverjanje, zahtevno izobraževanje in ocenjevanje. Trust skrbnikom plačuje preživnino za otroke in enkrat mesečno preverja stanje.

Trust lahko poišče skrbnike le otrokom, ki so stari 16 let ali več, v primeru mlajših pa sodeluje s socialnimi službami.

Ob članku so objavljene še zgodbe gejev - skrbnikov in njihovih "posvojencev": zgodba Jonathana, ki je s šestnajstimi leti zbežal od doma, ker se domači niso mogli sprijazniti z njegovo homoseksualnostjo, in si preko Trusta našel skrbnika, in intervju z gejevskim parom in njuno 21-letno "posvojenko" Jo.

Sledi tudi zgodba gejevskega para in njunih dveh posvojencev. Ta par je prvega otroka dobil v skrbništvo že pred ustanovitvijo Trusta, ker je socialna služba iskala gejevske pare, ki bi bili pripravljeni skrbeti za otroke - britanski "Children Act" (Zakon o otrocih) namreč zahteva od socialnih služb, da ugodijo željam otrok, tudi v primeru, ko ti želijo imeti za skrbnike geje ali lezbijke.

Drugi so se znašli drugače - sledi namreč zgodba o gejevskem paru in njuni hčerkici, ki sta jo "dobila" s pomočjo nadomestne mame - neki američanki sta plačala 10.000 funtov, da je rodila otroka.

Članek "Fostering progress" govori o pravu in gejevskih in lezbičnih družinah. V Veliki Britaniji istospolna usmerjenost ni ovira za posvojitev ali pridobitev skrbništva, je pa "oteževalna okoliščina" (že zato, ker socialne službe preferirajo poročene kandidate/kandidatke, geji in lezbijke pa se ne morejo poročiti).

Gay Times priporoča še naslednje knjige na temo gejevskega in lezbičnega starševstva:Viri: