Pregled imigracijskih zakonov in prakse drugih držav

Poleg držav, ki imajo zakone o registriranih partnerstvih, omogočajo imigracijo istospolnih partnerjev po olajšanih pogojih tudi naslednje države:

Avstralija

Imigracija istospolnih partnerjev v Avstralijo je bila možna že od leta 1989, če je minister za imigracijo osebno odobril prošnjo. Od leta 1995 lahko imigracijo istospolnih partnerjev omogočijo tudi nižjestopenjski imigracijski uradi.

V Avstraliji obstajajo letne kvote istospolnih partnerjev - v letu 1998 je predvideno le 200 dovoljenj za bivanje za istospolne partnerje. (WIN)

Belgija

Belgijski minister za notranje zadeve je izdal okrožnico, s katero je možna imigracija istospolnih partnerjev pod grozljivimi pogoji. Podrobnosti tukaj.

Brazilija

Imigracija istospolnih partnerjev sicer ni mogoča, zanimiv pa je primer, ko se je mama brazilskega geja poročila s tujcem, partnerjem svojega sina, in mu tako omogočila ostati v Braziliji. (WIN)

Kanada

Kanadske imigracijske oblasti so že dovolile tujcem ostati v Kanadi zaradi njihovega razmerja s kanadskimi državljani ("separating would cause undo hardship"), čeprav ne obstaja kakšen poseben zakon, ki bi to izrecno dovoljeval. (WIN)

Namibija

Vrhovno sodišče Namibije je nemški lezbijki dovolilo ostati s partnerko zaradi "njenega dolgotrajnega razmerja z namibijsko državljanko in zaradi njenih uslug namibijski družbi".

Nova Zelandija

Nova Zelandija omogoča diskriminacijo istospolnih partnerjev, vendar pod diskriminatornimi pogoji. Raznospolni partnerji s poroko takoj pridobijo dovoljenje za bivanje, raznospolni partnerji v izvenzakonski skupnosti dobijo dovoljenje za bivanje po dveh letih, istospolni partnerji v izvenzakonski skupnosti pa šele po štirih letih. (WIN)

Velika Britanija

Britanska vlada je pripravila zakonodajo (velja od 13.10.1997), ki dovoljuje imigracijo izvenzakonskih partnerjev / partnerk britanskih gejev in lezbijk v Veliko Britanijo.

Prosilci bodo morali dokazati:

Podrobnosti na naslovu http://www.lgirtf.org/newsletters/Summer97/SU3.html.

Velika Britanija je že pred tem (od leta 1995 naprej) dovoljevala imigracijo istospolnih partnerjev po načelu humanitarnosti (podrobnosti na naslovu http://www.tyger.co.uk/sig/office.html).

Britanski notranji minister je organizaciji Stonewall Immigration Group obljubil spremembo zakonodaje do oktobra 1998, ki bo omilila pogoje za imigracijo (skrajšanje potrebnega trajanja zveze - sedaj 4 leta).
   Viri: