Spolnost in AIDS


V svetu je že okoli 10 milijonov ljudi okuženih z virusom HIV, ki povzroča AIDS. Virus se prenaša predvsem s spolnimi odnosi, z izmenjavanjem igel pri vbrizgavanju droge, z matere na plod ter z okuženo krvjo. Najpomembnejši način prenosa so spolni odnosi. Ni tako pomembno kdaj, kje in s kom imaš spolni odnos, ampak predvsem kako. Okuži se lahko vsakdo, ki ne prakticira varnejšega seksa.

Nekaj številk iz Slovenije...

Nevaren seks

je vsak odnos, pri katerem pride kri ali sperma ene osebe v telo druge osebe. Pri penetraciji (prodiranju penisa v vagino ali v anus) se virus prenese preko sperme ali preko sluznice spolnih organov. Zato je nujna uporaba kondoma. Pri oralni stimulaciji sperma ali kri (menstruacija!) ne smeta priti v usta.

 Torej so nevarni vaginalni ali analni spolni odnosi brez pravilne uporabe kvalitetnega kondoma, pa tudi oralno analni spolni odnosi, uvajanje rok v zadnjik ali nožnico (poškodbe povečajo tveganje), uriniranje na sluznice partnerja ipd.

Varnejši seks

je seks z neokuženim stalnim in varnim partnerjem ali pa seks s kondomom. Ta se seveda ne sme strgati ali sneti. Kondom mora biti kvaliteten, iz lateksa, in pravilno uporabljen. Najboljši so kondomi s spermicidnim premazom. Priporočljivo je uporabljati tudi polzila (lubrikante) na vodni osnovi. Kondom natakneš na vrh penisa, ko nabrekne, in ga obviješ vdolž penisa do konca. Po izlivu je treba penis takoj izvleči iz vagine ali anusa in tedaj kondom pazljivo sneti. Kondom je le za enkratno uporabo. Pri draženju organov z usti in z jezikom vselej pazimo, da ne pridemo v kontakt s spremo ali krvjo.

Varen seks

objemanje, božanje, gnetenje, drgnjenje teles, poljubjanje, vzajemna masturbacija, (ter seveda bogate seksualne fantazije) - vse to so dokaj varne spolne tehnike, seveda le v primeru, da ne pride kri ali sperma enega v telo drugega partnerja. Alkohol, poživila in mamila zmanjšajo samokontrolo ter ogrožajo varnejši seks.


Spolnost je zelo pomemben del človekovega življenja, vendar zahteva tudi odgovornost. Vsi spolno aktivni ljudje bi morali zaščititi sebe in svoje partnerje pred spolno prenosljivimi boleznimi - od katerih je najhujša aids. Z virusom HIV okuženi posameznik zboli šele po več letih, največkrat niti sam ne ve, da je okužen, saj to lahko odkrije le, če se testira. Okuženi (seropozitivni) mora še prav posebej prakticirati varnejši seks, ne samo zato, da ne okuži drugih, temveč predvsem zato, da se ne okuži ponovno, saj bi to pospešilo nastop bolezni - aidsa.


Če bi rad zvedel(a), ali si okužen(a), se testiraj: anonimno in brezplačno testiranje opravljajo vsak ponedeljek na Infekcijski kliniki v Ljubljani, Japljeva 2. Naročiti se ni treba.

Testiranje opravljajo tudi na nekaterih zavodih za zdravstveno varstvo po Sloveniji. Večinoma opravljajo anonimno testiranje, toda za samoplačnike! Podrobnejše informacije o tem lahko dobiš na Galfonu (01/432-4089), telefonu za lezbijke in geje, vsak dan od 19. do 22. ure.

Posvetovalnica za aids deluje na Infekcijski kliniki v Ljubljani: vsak ponedeljek ob 13.00.


Send comments to: siqrd at mail.ljudmila.org.

Click here to go to SiQRD main page.