Program sept. - dec. 2004
Tomaz Lavric: Slepo sonce
TOMAŽ LAVRIČ:  SLEPO SONCE
zbirka Republika Strip
Republika Strip, ki je svoje ustanovitvene formalnosti izvedla v letu 2002, se je specializirala za izdajo slovenskih strip avtorjev, ups, izdajo albumov slovenskih strip avtorjev. Po prvi, Podgani Marka Kocipra, so lani sledile Ride Cirila Horjaka, letos pa se napetost še veča, saj v oči bode Slepo sonce Tomaža Lavriča.
Tomaž Lavrič zase pravi, da živi in dela ter več dela kot živi; da objavlja doma in v bližnjem vesolju in je poznan je v posvečenih krogih.
Slepo sonce je niz devetih kratkih zgodb, poetičnih povesti iz ne tako daljne prihodnosti, v kateri se naš planet pod razdiralnim vplivom civilizacije počasi, a nezaustavljivo spreminja v puščavo. A ta plazeča se ekološka katastrofa je le podlaga, na kateri se toliko jasneje izrišejo male človeške drame o ljubezni, osamljenosti, brezupu in upanju. Zgodbe so nastale v obdobju med 1999 in 2004. Lavrič je avtor, ki s svojim filmskim kadriranjem pripoveduje dinamične zgodbe, njihovim tematikam prilagaja svoj likovni izraz in velja za največjega raziskovalca stripovske izraznosti pri nas.
Stripovski albumi Tomaža Lavriča: Diareja 1 - 3, Rdeči alarm, Ratman, Bosanske basni*, Glista na begu**, Novi časi**, Dekalog IV - Zaobljuba**, Lomm 1-3**, Evropa 1-3**, Ekstremni športi*, Diareja 1988-2003, Slepo sonce. (*objavljeni tudi v tujini, **objavljeni le v tujini )
 
Prva predstavitev albuma Slepo sonce bo v petek, 1.okt. ob 19. uri v Stripartnici Buch (Murgle center) v Ljubljani. Pogovor z avtorjem bo vodil Ivan Mitrevski, urednik revije Stripburger.

 
 
produkcija in sponzorji