Zivel strip!
ZIVEL STRIP
razstava stripov


Natečaj Živel strip je letos že šestič obrodil sadove. Sodelovali so lahko osnovnošolci in srednješolci. Iztočnica natečaja sta bila dva stripovska lika, profesor Ananas in Modri medvedek. Žirija bo v posamezni starostni kategoriji izbrala najboljši strip. Vsi udeleženci natečaja bodo ob otvoritvi razstave v Pordenonu oz. v Ljubljani prejeli nagrade. Razstava izbranih del iz natečaja bo v Sloveniji na ogled v klubski sobi KUD-a France Prešeren v Ljubljani in v otroškem kulturnem centru Krice Krace v Kranju. V galeriji KUD-a France Prešeren bo sočasno na ogled razstava del Marjana Mančka in Giorgia Bordinija.

Marjan Manček, ilustrator, stripar in animator, se je rodil l. 1948 v Novem mestu. Z značilnim rokopisom je oplemenitil vrsto pravljic in pesniških zbirk domačih in tujih avtorjev ter objavil številne izvirne avtorske slikanice. Njegova strast so tudi risani filmi. Med drugim je oživil Hribce in Mačota. Modri medvedek, ki ga je ustvaril Marjan Manček, je v drobni knjižici stripov med otroke prvič prišel leta 1987 in svoje domovanje našel v reviji Cicido. Preprosti stripi v treh sličicah govorijo o prijateljstvu, malih modrostih, velikih zagatah in iznajdljivosti.

Giorgio Bordini se je rodil l. 1927 v Pordenonu, diplomiral na Umetniški akademiji v Benetkah, v 50-ih v Venezueli za Delta film international realiziral številne reklamne spote in se v 60-ih letih vrnil v Italijo, kjer je v svojem studiu ustvarjal lastno produkcijo ter sočasno delal za Disney Italia - Mondadori.  Profesor Ananas se je rodil kot storyboard za animacijo. Kakor vsi znanstveniki, živi v svojem svetu, v katerem razmišlja o problemih in koristnih in nekoristnih izumih.

 
18. april 2006 ob 19.00, KUD France Prešeren
Ob 19. uri bo otvoritev v klubski sobi, ob 20. uri pa v Galeriji.
KUD France Prešeren je odprt vsak dan med 11. in 24. uro, v ned. pa med 15. in 24. uro. Razstava v klubski sobi bo na ogled do 15. maja, v galeriji pa do 8. maja 2006.

18. maj ob 18.00, Krice Krace, Kranj
pon. - petek, od 15.00 do 19.30, do 3. junija 2006.

Strip Core 1/06