Genevieve Castrée:
Kdo nam bo pokazal, kako se postaviti zase?

razstava in akustični koncert (festival Mesto žensk)

Kanadska risarka stripov, pevka in kitaristka Genevieve Castrée ali WOELV razstavlja izsek iz glasbeno-likovnega projekta Tout Seul dans la Foret en Plein Jour (Čisto sam v gozdu sredi belega dne). Čeprav slovi po vase zazrtih in poetičnih zgodbah, je prišlo v njenem ustvarjalnem procesu do zasuka, saj v novejših stripih in kantavtorskih napevih nasprotuje ameriški gonji proti terorizmu. Glavna junakinja je tavajoča, v tesnobo in razmršene lase odeta deklica, ki prijatelje in ljubimce srečuje v gozdovih in gorah, med medvedi in opicami, v barih in tovarnah, med mačkami, ljudmi in roboti. Divji notranji svet Genevieve Castrée je v desetih letih ustvarjanja postal dostopnejši, njene risbe se zdijo izčiščene in spokojne, … A vtisu ne gre verjeti: ob spremljavi krhkih, večinoma akustičnih pesmi, ki stripe vsebinsko dopolnjujejo, se sprehod skozi gozd sredi belega dne lahko na lepem spremeni v soočenje s strahovi noči.

WOELV je glasbeni obraz Genevieve Castrée, dopolnilo in dovršitev njenega, kot pravi sama, veliko bolj napornega risarskega dela. Nežne in zasanjane skladbe na albumu Pamplemoussi (2004) in letos izdani mali plošči Gris je napisala sama ter jih ob spremljavi kitare, bobna in harmonija tudi odigrala. Poje v francoščini s čudnim quebeškim naglasom, ki je nenavaden celo za prebivalce njenega rojstnega mesta Quebec. Morda zato, ker WOELV svoj dekliški glas dojema kot instrument, ki se odmika od pomenske ravni jezika in se voljno predaja občutju pesmi. Te pesmi, pravi, “naj govorijo o miru, resnici. Verjamem, da je edina dobra plat konflikta, kateregakoli konflikta, njegov konec.”

Razstava bo na ogled do  10. okt. 2006. Galerija je od pon. do petka odprta od 21. do 24. ure, v soboto in nedeljo pa od 10. do 14. ure.

1. okt. 2006 ob 20.00, Galerija Alkatraz, Metelkova mesto, Ljubljana
Genevieve Castree
Strip Core Jesen - Zima 2006