IZTOK SITAR: GLAVE
stripovska zbirka in razstava stripa

Fran Levstik je v Popotovanju od Litije do Čateža mlajšim kolegom svetoval: “Pišite tako, da se bo Slovenec videl kot v ogledalu.” Iztok Sitar se v trilogiji Svobodna Slovenija striktno drži tega nasveta. V prvem albumu zbirke, Črni možje, bele kosti, bralcem razkrije slovensko katoliško cerkev; v drugem, 4000, slovensko (desničarsko) politiko, v tretjem, Glave, pa se v ogledalu vidi bolj ali manj celotna slovenska družba s pojavi, kot so nacionalizem, ksenofobija, homofobija, šovinizem, nestrpnost do drugače mislečih, do manjšin, žensk ... Glave sestavljajo pripovedi, dolge po eno stran, z različnimi, a med seboj povezanimi glav-nimi liki. Je 7. izdaja zbirke Republike Strip. 

Iztok Sitar je širšemu občinstvu najbolj znan po časopisnem serialu Bučmanovi, ki ga je izdal tudi v 4 zvezkih. Sitarjev opus obsega 11 samostojnih izdaj. Ustvarja stripe za otroke, mladostnike in odrasle. Njegova najbolj priljubljena tematika je spolnost, katere se je na svojevrsten grafični način lotil v albumu Sperma in kri.

Razstava izbranih pripovedi Glav bo predpremierno na ogled v laškem ŠMOCL-u, prva predstavitev izdaje pa v ljubljanski StripArtnici Buch, kjer bo pogovor z avtorjem vodil Sandi Buh.

Razstava v ŠMOCL-u bo na ogled do 27. oktobra, vsak delovni dan med 14. in 20. ure ter ob sobotah med 18. in 21. uro.

6. okt. 2006 ob 20.00, ŠMOCL, Laško  - razstava

26. okt. 2006 ob 19.00, StripArtnica Buch, Murgle center, Ljubljana - predstavitev
Iztok Sitar: Glave
Strip Core Jesen - Zima 2006