Milorad Krstic

Milorad Krstić

Milorad Krstić se rodi l. 1952 v Dornberku. V Novem Sadu l. 1975 diplomira pravo, od l. 1989 pa živi in ustvarja v Budimpešti. Je vizualni umetnik v najširšem pomenu (ustvarja risbe, slike, ilustracije, scenografije, masko, kostumografije, animacije) in multimedialni ustvarjalec. Piše tudi filmske scenarije. Samostojno je razstavljal v Novem Sadu, Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku, Beogradu (YU), Stuttgartu, Nürnbergu, Frankfurtu (DE), Oudehaskeu (NL), Budimpešti, Kaposvaru, Szegedu, Györu (HU) ...

Za svoj kratki animirani film My Baby Left Me (1995) dobi srebrnega medveda na 45. mednarodnem berlinskem filmskem festivalu (1995), nagrado za najboljši prvenec na francoskem Mednarodnem festivalu animiranega filma Annecy (1995), nagrado Mediawave Foundation v madžarskem Gyorju (1996), nagradi za najboljšo grafiko in najboljši prvenec ter nagrado filmskih in TV kritikov na Mednarodnem festivalu animiranih filmov, Kescskemet (1996). Za interaktivni CD Das Anatomische Theater, katerega soavtorica je Radmila Roczkov, prejme na Mednarodnem festivalu animiranega filma Annecy 1999 nagrado MIFA za najboljši interaktivni projekt, l. 2000 pa v Budimpešti nagrado Novacom.

V lanskem letu je zaključil slikovni material za Das Anatomische Theater (Anatomski teater), ilustrirano knjigo 20. stoletja, letos pa projekt nadaljuje v multimedialni obliki. Končuje tudi slikanico Dogodivščine Liama Granta II (Liam Grant v Sahari), katere prvi del je realiziral lani. Njegove stripovske zgodbe so bile objavljene v obeh Stripburekih, posebnih izdajah Stripburgerja, posvečenim stripu iz vzhodne Evrope, in v letošnji posebni Stripburgerjevi izdaji Honey Talks, zbirki knjižic stripov po motivih poslikanih panjskih končnic. Za ta projekt je Krstić ustvaril svojevrstno vsebinsko in grafično predelavo Pegama in Lambergarja.
Strip Core Jesen - Zima 2006