Milorad Krstić: Das Anatomische Theater
večmedijska razstava

The simultaneist poem teaches a sense of the merry-go-round
of all things; while Herr Schulze reads his paper, the Balkan Express
crosses the bridge at Nish; a pig squeals in Butcher Nuttke's cellar.
 Richard Huelsenbeck “First German Dada Manifesto”, Berlin 1918


“Ta teater je anatomski po svoji naravi, saj je znotraj njega 20. stoletje postavljeno na secirno mizo; ljudje, dogodki in fenomeni so brez kostumov in mask; nasprotno, celo njihova koža je odtrgana, tkivo odrezano, odkrite kosti in mišice, in živčni sistem, kri, limfni sistem so na opazovanju. Zidovi anatomskega teatra spominjajo na zidove biološkega laboratorija, obkroženega s steklenimi vitrinami, polnimi lepo urejenih steklenic, v katerih v 40-odstotni formaldehidni raztopini telesni deli svetovne zgodovine čakajo radovednega opazovalca.
Eroticizem, ki se pogosto odvija na sceni Anatomskega teatra in velikokrat meji na obscenost in je globoko zakoreninjen v globine na veke starih tradicij Erosa in Tanatosa, je prebujen za protiutež tragičnim dogodkom in totalitarnim sistemom, ki so 20. stoletje pripeljali v pogubo. Civilizirani narodi so že dolgo tega pozabili, da so v svojih bolj primitivnih fazah obstoja uporabljali erotično umetnost za izgon zlih duhov. S pomočjo ironije in eroticizma Anatomski teater izganja zle duhove 20. stoletja.” Milorad Krstić

Anatomski teater je Krstićev vodič skozi zgodovino 20. stoletja, je anatomija 20. stoletja, potovanje skozi čas in prostor, filozofska adrenalinska izkušnja in umetniško soteskanje po sferah Erosa in Tanatosa v spremljavi humorja kot našega vodiča na potovanju in skozi življenje.

Razstava bo na ogled do 26. nov. 2006. Galerija je odprta med tor. in ned. od 12. do 20. ure.

7. nov. 2006 ob 20.00, Galerija ŠKUC, Ljubljana
Milorad Krstic: Das Anatomische Theater
Strip Core Jesen - Zima 2006