Vladan Nikolic: Nenaklepni samomor
Vladan Nikolić: Nenaklepni samomor
razstava stripov


Projekt Mostovi, katerega pobudnik je bil slovenski avtor stripa Ciril Horjak, se je po raziskovalni poti nadaljeval z razstavo Mostovi, ki je bila avgusta 2006 na ogled v ljubljanski galeriji Kresija. Mostovi se letos oktobra nadaljujejo z dvema razstavama srbskega ustvarjalca Vladana Nikolića, s predavanjem Danila Miloševa Wostoka in stripovskim jam sessionom.

Vladan Nikolić je iz ilustratorja, slikarja in izredno aktivnega ter uspešnega karikaturista (sodeloval je na več kot 30 različnih mednarodnih razstavah in festivalih karikatur in prejel posebni nagradi na italijanskem festivalu v Toletinu (2001) in v izraelskih Haifih (2002)) v tretjem tisočletju evalviral v vse bolj aktivnega stripovskega avtorja. Pasične stripe objavlja v lokalnih časopisih, vedno pogosteje pa je njegova dela zaslediti v tujih stripovskih antologijah in revijah. Spomnimo se lahko njegovih stripov, objavljenih v rednih in posebnih izdajah Stripburgerja, mlajši bralci pa mačka Igorja v reviji Ciciban. Poleg doma in v Sloveniji je vzbudil zanimanje založnikov tudi v širšem prostoru, njegova stripovska dela pa so dobila že pet mednarodnih nagrad.

Prepoznaven stiliziran stripovski izraz, ki ga je razvil iz lastnega slikar-skega, Nikolić nadgrajuje z detajli v ozadjih, v zgodbah pa obravnava tako družbeno-politično tematiko kot vsakdanjik malega človeka. V stripovskih zgodbah ustvari pester univerzum stripovskih junakov, ki pa v stripu Nenaklepni samomor, narejenem za projekt Mostovi, skoraj vsi nastopajo v stranski vlogi. Zanj so značilni tudi bogati humorni elementi in satirični pristop do družbenega in političnega dogajanja.

Razstava bo na ogled do 23. okt. 2006. Galerija je odprta med pon. in soboto od 10. do 24. ure, ob nedeljah pa od 15. do 24. ure.

10. okt. 2006 ob 21.00, KUD France Prešeren, Ljubljana
Strip Core Jesen - Zima 2006