Vladan Nikolic: Nenaklepni samomor
WOSTOK: OD KRNJETINA DO KMETA
predavanje, stripovski jam session


Strip je način življenja! Ta fraza najbolje opisuje Wostoka, srbskega avtorja stripa, ki je pravzaprav ustvarjalec v polnem pomenu besede in hkrati kulturni aktivist. Za ustvarjanje v stripovskem mediju in drugih umetniških oblikah je navdušil številne prebivalce Vršca (še pomnite stripe njegove hčerke Lole?), kjer živi, kot soustvarjalec pa je sodeloval s številnimi srbskimi avtorji in širše. Wostok izdaja fenzin Krpelj (Klop), ki je v papirnati obliki presegel 400 številk, v digitalni pa preko 600.

Za njegova zgodnejša dela je značilna gotska risba z izrazitimi kontrasti. Za te stripe krajših form je porabil tudi po nekaj mesecev. V zadnjih letih je njegovo ustvarjanje hitrejše in velikokrat pogojeno s skupinskim delom, uporablja pa tudi druge tehnike. Doslej je izdal 2 albuma: Nikad se ne zna (zgodbe: Nabor Devolac) in Popošak i Cveće (soavtor: Saša Mihajlović). Wostokovo ustvarjanje je že od samega začetka povezano z delovanjem drugih srbskih avtorjev. Tako je risal stripe po zgodbah Naborja Devolca, drugi pa po njegovih. Organiziral in sodeloval je pri številnih stripovskih jam sessionih oz. skupinskih stripovskih risarskih seansah po Srbiji. Tudi v publikaciji Mostovi sodeluje s skupinskim stripom, katerega avtorji so poleg njega še Profi, Rashid in Moskovski. S svojimi stripi in stripovskimi akcijami je spodbudil debate o avtorskem stripu, razkuril številne ljubitelje mainstream stripa, zainteresiral širšo publiko in navdušil Ramba Amadeusa.

Wostok bo imel predavanje Od Krnjetina do kmeta ali Kako je srbski underground strip našel svojo dušo in vodil stripovski jam session Mosturbacija. Vabljeni izkušeni stripovski borci, začetniki in radovedneži!

12. okt. 2006 ob 18.00, Kud France Prešeren, Ljubljana - predavanje
14. okt. 2006, 14.30 - 16.30, Kud France Prešeren, Lj - jam session
Strip Core Jesen - Zima 2006