vodnik po Galapagosu
publikacija in multimedijski performance
 
Galapaški arhipelag sestavlja trinajst glavnih otokov, ki so od celine oddaljeni približno nekaj sto milj. Gre za nadvse poseben življenjski prostor, saj so tu doma prenekatere ogrožene živalske, rastlinske in umetniške vrste. Nekje na sredini prejšnjega stoletja je bil Galapagos, zaradi ohranitve primarne flore, favne in umetnosti ter zaradi nevarnosti izumrtja devetdesetih odstotkov vrst, ki tam bivajo, proglašen za nacionalni naravno - umetnostni park. Domorodno živalstvo živi zunaj dosega plenilcev, ptiči in živali so potemtakem skoraj neustrašni. Obiskovalci se tako lahko sprehajajo vzdolž živalskih poti in takorekoč stopajo le nekaj palcev stran od številnih vrst in galerijskega prostora.
 
Z željo, da se zmanjša vpliv obiskovalcev na krhko ekologijo in umetnost otočja, so oblasti odredile pravilnik in izobrazile specialne vodnike, ki le tega izvajajo in so na otoku nenehno prisotni. Čudovita fantazija o sožitju vrst, živalskih in človeških, ki je v sedanji obliki dejansko že dolgo ni več, je skozi umetnost spet mogoča in edinstvena v odnosu do posameznika. Preden se podate v raznovrstne lepote in nevarnosti otočja Galapagos, vam z Vodnikom po Galapagosu (The Ultimate Guide to the Galapagos) ponujamo nadvse avtentičen vpogled v tamkajšnje razbohoteno življenje in vam s tem zagotavljamo, da bo vaša galapaška izkušnja še bolj nepozabna.
 
Po enkratnem vodstvu po Galapagosu na dvorišču galerije Škuc v Ljubljani lahko sledove ogroženih vrst zasledujete 20. septembra v Škofja Loki.

pon, 17. sept. ob 21.00, Galerija ŠKUC - dvorišče, Ljubljana
Vodnik po Galapagosu

Foto: Dejan Habicht
Koprodukcija: Zavod O! in Galerija ŠKUC.
Strip Core sept. - okt. 2007