Muzej Ferraille

Muzej Ferraille

Gostovanje muzeja je sofinanciral Francoski inštitut Charles Nodier, koprodukcija: Galerija Kapelica, MGLC.


MUZEJ FERRAILLE
Epska zgodba o komercialni uspešnosti Monsieur Ferraillea
 
Muzej Ferraille je prva razstava, posvečena temu mitskemu liku z mednarodnega stripovskega področja. Razstava razkriva tudi izredno zanimivo pot ustvarjalcev tega lika, Walta in Gonza.
 
Razstava Muzej Ferraille na muzejski način prikazuje tako zgodovino stripovskega lika Mr. Ferraillea, z vsemi njegovimi mutacijami skozi čas kot tudi njegovih stvariteljev, Walta in Gonza.
 
Mr. Ferraille, kovinski robot, se prvič v javnosti pojavi leta 1924 v časopisnih oglasih za eliksir mladosti. Uspeh tega čudežnega zdravila je bil posebno med delavskim razredom, tako velik, da sta avtorja lika sklenila, da ustvarita ilustrirano knjigo posvečeno Monsieurju Ferrailleu ali po domače gospodu iz odpadnega železa. Takratno navdušenje bralcev nad ilustriranimi revijami je bilo tako veliko, da sta se avtorja leta 1931 odločila izdati tednik Ferraille Illustr
é. Odločitev je bila drzna, vendar je prinesla uspeh. Mr. Ferraille je v kratkem postal najbolj priljubljen lik med francosko mladino. Žal je Francijo čakalo mračno obdobje. Nemška vojska je vkorakala na Champs Élysées. Walt in Gonzo sta preživela ponižanje in se odločila, da bosta nadaljevala z izdajanjem revije. Ferraille Illustré je kmalu ostala edina revija, ki je v Franciji izhajala v času okupacije. To je povzročilo veliko ljubosumja in končno, ob osvoboditvi Francije, izgon avtorjev.
 
Cilj, primeren za njun talent, in poslovno žilico je bil samo en -  Holywood. Vse svoje premoženje sta vložila v produkcijo njunega prvega animiranega filma Oh Boy, What Nice Legs, ki je v trenutku postal hit in Mr. Ferrailleu na drugi strani Atlantika prinesel slavo in bogastvo. Walt & Gonzo po tem uspehu ustanovita svoj studio MF, kjer ustvarita vrsto filmskih umetnin. Igrani film Super Espacio Tequila jima s prodajo vstopnic leta 1952 prinese 180 mio. $. Mr. Ferraille se vsidra v srca in misli ljudi po svetu; v francoski Polineziji si celo pridobi status božanstva. Zlato dobo Mr. Ferraillea spremljajo tudi ekstravagantni izdelki povezani z njim: igrače, nogavice, video igre, pohištvo za otroke ... S profitom si Walt & Gonzo povrneta v last The Ferraille Press Group in nadaljujeta z drugimi podjetniškimi podvigi. Veriga Hipermaketov Ferraille in zabaviščni park Ferrailleland sta le dve izmed številnih drznih investicij.
 
Po kolapsu Ferraillove borze je celoten imperij uničen, Walt in Gonzo pa skivnostno izgineta. Nenavadno izginutje še pospeši razvoj mita o dveh najbolj kontraverznih podjetnikih 20. stoletja.
 
Muzej izhaja iz te zgodbe in je hkrati spomenik pogumu Walta & Gonza, dveh stvariteljev Mr. Ferraillea in vizionarjev. Poleg muzeja si bodo obiskovalci lahko ogledali dokumentarec o življenju Mr. Ferraillea iz serije Hollywood Superstar. Izmišljen stripovski lik, kovinski robot, v filmu postane resničen in del holywoodske scene.
 
Muzej je leta 2003 ustanovilo francosko združenje Les Requins Marteaux (glej Stripburger #44), javnosti pa je bil prvič prikazan na Mednarodnem stripovskem festivalu Angouleme 2003. Razstava je tokrat spremljevalni program 27. grafičnega bienala.
 
Poleg razstave bo v Kinodvoru projekcija filmov (glej nasl. stran), ki so nastali v produkciji Les Requins Marteaux, pred projekcijo pa ste vabljeni na aktivno udeležbo v stripovskem jam sessionu. S seboj prinesite svoj risarski pribor.

 
Razstava bo na ogled do 16. sept. 2007. Galerija bo odprta od pon. do petka med 10. in 17. uro, v soboto in nedeljo med 15. in 21. uro.
 
torek, 4. sept. ob 21.00, Galerija Kapelica, Ljubljana
Strip Core sept. - okt. 2007