Oklepaj
Koprodukcija: KUD France Prešeren
OKLEPAJ: “Delo osvobaja!”
strip razstava in album
 
Oklepajev izumitelj, Izar Lunaček, že od petnajstega leta mladosti redno objavlja stripe in ilustracije v slovenskih medijih (Pil Plus, Sobotna priloga Dela ...). Zbrani stripi so izšli tudi v dveh samostojnih publikacijah (Beštije, l. 2000, in Miniji, l. 2003). Ilustriral je celo vrsto otroških slikanic, učbenikov in priročnikov. Prvo desetletnico stripovskega ustvarjanja je l. 2003 obeležil s pregledno razstavo v Cankarjevem domu.
 
Na razstavi v KUDu bo Izar Lunaček razstavil svoj novejši opus: pod geslom Delo osvobaja ilustracije, ki jih je objavljal v Sobotni prilogi dnevnika Delo, Oklepaj pa bo prikazal filozofski strip, ki je prvotno izhajal v pasični obliki izhajal na kulturnih straneh Dela. Na razstavi ga bomo lahko gledali in brali tudi v albumski obliki. Našla se tudi kakšna skica, samostojen strip ...
 
Oklepaj je zgodba o revolucionarnem polžu, ki pridiga osvoboditev od privatne posesti, ko pa sreča materialistično želvo s strastno navezanostjo na svoj oklep, se vrtiljak norih dogodivščin v svetu živali z zunanjim ogrodjem začne. V albumu glavnega junaka spremljamo od rojstva do smrti, v onostranstvo in na poti nazaj, vse do nepričakovane zaljubljenosti in starševstva. Njegovo popotovanje spremljajo neobvezujoče meditacije o naravi umetnosti, ljubezni, življenju, vesolju in sploh vsemu. Zgodbo je Izar Lunaček postavil v trodelno kompozicijo in dvodelen okvir. Na kar 115 črno-belih straneh, ki vseskozi preizkušajo meje tradicionalne stripovske pripovedi in segajo od klasičnih stripovskih mrežnih postavitev do razkošnih dvostranskih multifiguralnih kompozicij, sledimo sluzavim sledem nadvse svobodomiselnega polža.
(A4 -, 115 čb str., 7.5 evrov)

 
Razstava je na ogled do 12. nov. 2007. Galerija je odprta pon.-sob. 10.00-24.00, ned. 15.00-24.00.
 
torek, 30. okt. ob 21.00, KUD France Prešeren, Ljubljana

Strip Core sept. - okt. 2007