Republika Strip

Podmazzane zgodbe - stripi po literarnih predlogah Mihe Mazzinija
Jakob Klemenčič

 Damijan Stepančič

Matej Kocjan Koco
Grega Mastnak 
Andrej Štular
Marko Kociper

Kaja AvberšekPODMAZZANE ZGODBE
stripi po literarnih predlogah Mihe Mazzinija
zbirka Republika Strip #15, posebna izdaja revije Stripburger
izdajatelj: Forum Ljubljana
obseg: 88 str. / cena: 10 eur / oktober 2011

Sedma letošnja izdaja revije Stripbruger je po vzoru 2008. leta izdane stripovske antologije Deveta soba. Takrat so poezijo in prozo izredno plodovitega slovenskega literata in gledališkega ter filmskega režiserja Vinka Möderndorferja v podobe prevajajo slovenski stripovski avtorji Matej de Cecco, Jakob Klemenčič, Marko Kociper, Gašper Rus, Iztok Sitar, Matej Stupica in Andrej Štular.

Tudi tokrat je sedem slovenskih ustvarjalcev s stripom podmazzalo enako število zgodb Mihe Mazzinija. Miha Mazzini je prav tako kot Vinko Möderndorfer plodovit ustvarjalec, avtor štirinajstih objavljenih knjig v osmih jezikih in računalniški strokovnjak, avtor devetih priročnikov. Njegova literarna dela so bila uvrščena v več antologij. Za svoje delo je prejel številne nagrade. Je avtor scenarijev za dva nagrajena celovečerna filma in režiser štirih kratkih filmov. Predava pisanje filmskih scenarijev. Zaposlen je kot računalniški svetovalec na področju uporabniških vmesnikov za internetne in mobilne aplikacije.

Zbirko Podmazzane zgodbe, stripi po literarnih predlogah Mihe Mazzinija, so ustvarili Jakob Klemenčič, Damijan Stepančič, Matej Kocjan Koco, Grega Mastnak, Andrej Štular, Marko Kociper, Kaja Avberšek. Kar štiri od sedmih zgodb izhajajo iz zbirke Godbe, ki je v samozaložbi izšla leta 1989. Grega Mastnak je priredil in zrisal zgodbo iz Trenutkov spoznanja, Kaja avberšek pa je ustripila zgodbo iz knjige Duhovi. Andrej Štular je podmazzal zgodbo James Augustine Aloysius Joyce iz antologije Noč v Ljubljani. Zbirka stripov je zbirka raznolikih avtorskih pristopov, ki se kažejo tako v načinu podajanja zgodbe kot v likovnem izrazu. Skozi zgodbe z različnimi razpleti začinjenimi s ščepcem humorja se iskristalizirajo zanimivi in tudi raznoliki glavni karakterji.

 

AVTORJI IN ZGODBE

Jakob Klemenčič: Domačijskost, v: Godbe. Zb rka zgodb, samizdat, Ljubljana, 1989;
Damijan Stepančič: Vso pot do Pulsnitza, v: Godbe. Zb rka zgodb, samizdat, Ljubljana, 1989;
Koco: Good rocking tonight, v: Godbe. Zb rka zgodb, samizdat, Ljubljana, 1989;
Grega Mastnak: La luna, v: Trenutki spoznanja, Beletrina, Študentska založba, Ljubljana, 2007;
Andrej Štular: James Augustine Aloysius Joyce, v: Noč v Ljubljani, LUD Literatura, 1994;
Marko Kociper: Zamzak in Noe, v: Godbe. Zb rka zgodb, samizdat, Ljubljana, 1989;
Kaja Avberšek: Prekleta zdravila!, v: Duhovi, Goga, Novo mesto, 2010.