La Baronne

Pevka Sylvie Cobo, ki je svojemu odrskemu pojavu izbrala zvočno ime La baronne, je glasbenica izjemnih glasovnih sposobnosti. Kot vse samouke z močno ustvarjalno žilico je tudi njo vleklo v različne zvrsti, iz katerih je znala črpati izkušnje in znanje ter jih povezovati v lasten slog. Še najstnica je začela kot poulična pevka, se preskušala v rocku, prepevala v baru, sodelovala v vokalnih ansamblih pri snemanjih znanih jazzovskih skupin in se za nekaj časa vključila celo v funk in rai skupino. Vse bolj jo je vleklo v jazz, dokler ni leta 1995 spoznala skladatelja in pianista Emmanuela de Bonnevilla in začela z njim ustvarjati v duu. Opustila je druge glasbene dejavnosti in se posvetila lastnemu "šansonu", ki ga je težko kakorkoli opredeliti. V njem je vse od jazza in bluesa do španskega melosa in magrebskih elementov. La baronne poje lastna besedila, ki so ostra in neposredna. Takšno je tudi njeno petje, temperamentno, strastno, na trenutke grobo. Polni glas velikega obsega ji rabi kot glasbilo, ki ga spremlja s tolkali. Najpogosteje nastopa s pianistom Emmanuelom de Bonnevillom, ki ji piše glasbo, in z Jeanom-Pierrom Caporossijem.
La baronne ima za seboj več kot štiristo koncertov in kritiki so si edini, da z dekliškim videzom neuglajene smrklje, s sočnimi besedili ter s samosvojim, pristnim in temperamentnim glasbenim izrazom vžge pri vsaki publiki.
Kaja Šivic

Sylvie Cobo: glas, tolkala
Jean-Pierre: Caporossi: klavir, tolkala

Zadnji CD: Sylvie Cobo, a singer who matched her stage appearance with an appropriately sounding name, La Baronne, is a musician who has amazing vocal abilities. Like any other autodidactic with a strong creative genius she too was attracted to many genres out of which she gained the experience that she later developed into her own style. As a teenager she was a street singer, tried her luck in rock music, sang in a bar, collaborated in vocal ensembles at jazz band recordings, and even became a member of a punk and rai band. She was drawn to jazz more and more and in 1995 she met Emmanuel de Bonneville, composer and pianist, and started collaborating with him in a duet. She abandoned all the other musical activities and dedicated herself to her "chanson" that is difficult to define. It includes everything from jazz and blues to spanish melody and elements of Maghreb. La baronne sings her own sharp and straightforward lyrics. Her singing is just as racy, passionate, and sometimes rough. Her full voice with a wide range serves her as an instrument which she accompanies by percussion. Most of the time she performs together with Emmanuel de Bonneville, who also writes her music, or with Jean-Pierre Caporossi.
La baronne has performed over 400 times and the critics all agree that her girlish brat-like appearance, racy lyrics, and her unique and genuine musical expression full of temperament guarantee success with any public.
prevod / translated by Liza Debevec