Les Requins Marteaux 


 

Po obisku Ljubljane smo se z uredništvom Stripburgerja iz Ljubljane odločili, da posebej za njihovo bralstvo pripravimo posebno predstavitev življenja in dela skupine Les Requins Marteaux. V iskanju primerne rdeče niti za to predstavitev smo se odločili, da avtorje povabimo, da naredijo to, kar Francozi naredijo najbolje: rečejo NE! Na nadaljnih straneh boste našli nekatere od najimenitnejših avtorjev,  ki jih premore skupina Les Requins Marteaux in njihovo silo negacije. Naj vam pred tem predstavim nekatere projekte te skupine.

Les Requins Marteaux je skupina umetnikov, ki ustvarja in promovira sodobni strip. Njen nastanek datira v leto 1990 in danes sodi med tiste neodvisne založbe, ki jim je uspelo vriniti tovrsten strip v knjigarne in medije. Bolj kot s svojo založniško dejavnostjo pa so se uspeli promovirati s svojimi celostnimi razstavami in ostalimi projekti, s katerimi poskušajo izkoristiti vse potenciale stripa in ga predstaviti tudi bralstvu, ki po njem običajno ne posega.  
Les Requins Marteaux so z več kot 150 naslovi prispevali k preobrazbi stripa v celostni umetniški izraz. Njihove založniške avanture segajo od malih črno-belih knjižic do zbirk barvnih albumov veli-kega formata in vsebinsko posegajo po raznih temah in žanrih, od burlesk do resnih političnih tem, od karikature do umetniških knjig. Glavno vodilo ni standardizirana pro-dukcija, ampak izdajanje in ustvarjanje knjig, ki sledijo avtorjevi osnovni ideji.  
Revija Ferraille Illustré je bila ustanovljena leta 1996. Izhaja štirikrat na leto v 25.000 izvodih. Je trenutno najpomembnejša revija za sodobni avtorski strip v Franciji, edina stripovska revija, ki izhaja v tako veliki nakladi in tudi edina tovrstna revija, ki jo lahko kupite v trafikah. V njej objav-ljajo tako mladi avtorji, ki šele začenjajo, kot tudi že uveljav-ljeni stari mački, ki se lahko predajo novim ustvarjalnim užitkom in umetniškemu raziskovanju. Te dni je izšla 27. številka revije Ferraille, obsežna revija velikega formata, ki je davno tega prerasla svoje črno-bele fanzinske začetke.
A založništvo je le eden od projektov skupine. Kako postaviti bralca v položaj obiskovalca ali gledalca? Kako preobraziti obiskovalca ali gledalca v bralca? Ta vprašanja so pripeljala do sklepa, da je treba strip postopoma iztrgati iz njegovega do tedaj edinega medija - tiskanega papirja - in ga pokazati še na drugačen način, ga iz udobnega foteljskega branja prestaviti na ulico, v galerijo, ga popeljati po mestu in po deželi. S svojo kreativno energijo so Les Requins Marteaux ob številnih razstavah, med katerimi nekatere še vedno privabljajo obiskovalce na velikih festivalih v Franciji in ostali Evropi, ustvarili spektakle za otroke, kabareje, animirane filme in celo kratkometražne filme.
Vse od svoje ustanovitve so Les Requins Marteaux nastanjeni v Albiju, mestecu blizu Toulousa, in že od nekdaj vlagajo v svoje domače okolje. Sodelovali so v več projektih skupaj z drugimi lokalnimi kulturnimi ustanovami (s knjižnicami, z gledališčem Crois Blanche, s kulturnim centrom v Albiju, z Espace Appollo v Mazametu, z mestom Colomiers ...), leta 1998 pa se je odprla  galerija Aquarium, posvečena stripovskim in drugim delom s področja vizualne umetnosti. Leta 2005 je skupina na novo odprla drugo, veliko bolj prostorno galerijo Aquarium, z namenom da bi le-ta zrasla v regionalno stripovsko središče. Od ustanovitve je galerija Aquarium v svojih prostorih ali v partnerskih projektih drugje ponudila več kot petdeset razstav.
Zaradi razočaranja, ki so ga doživeli na stripovskih razstavah, kjer so sodelovali, se Les Requins Marteaux leta 1998 odločijo organizirati lasten festival v Albiju. Namen festivala je v središče programa postaviti ustvarjanje stripov in ne zgolj prodajo publikacij z raznoraznimi posvetili. Festival Rétine se je uveljavil kot umetniška vitrina, kjer lahko obiskovalci/bralci vidijo različne poglede avtorjev na takšen način izražanja. Rétine je ambiciozen festival, ki je nenehno na preži za ustvarjalnimi deli in ki ga prežema močna in edinstvena kulturna identiteta. Predstavlja sodobne avtorje in postavlja strip ob bok drugim vrstam umetnosti, kot so gledališče, film, fotografija in literatura.
Poleg osmega festivala Rétine, ki bo v decembru 2006, objav novih albumov in organizacije dogodka ob 10-letnici revije Ferraille, Les Requins Marteaux za to leto načrtuje stripovsko promenado v departmaju Tarn: Les Caravanes Ferraille - karavane Ferraille. Ta projekt hoče utreti pot kulturni difuziji s poudarkom na nomadskem ustvarjanju in s tem priti do publike, ki sama nima nujno dostopa do tovrstne kulturne produkcije.
Dogajanje je zamišljeno kot sprehod po departmaju Tarn, pri tem pa bi mu pomagalo knjižnjično omrežje, zato projekt združuje različne akcije: razstavo treh karavan s scenografijo na temo potovanja in nomadstva, kamion s špecerijo Supermarché Ferraille, kamion-knjižnico, animacije in otroške ateljeje, spektakel Goűter Ferraille, Kabaret Ferraille, koncerte in projekcije kratkometražnih filmov. Musée Ferraille pa bo drugo leto kot spremljevalni program Mednaorndega grafičnega bienala obiskal tudi Ljubljano.

Več o aktivnosti skupine si oglejte na:
http://supermarcheferraille.free.fr
http://lesrequinsmarteaux.over-blog.com/