Stripburger 48

DONGERY

Bendik Kaltenborn in Kristoffer Kjølberg

Dongery je skupina norveških ne-striparskih umetnikov, ki ustvarjajo gore stripov. Dan začnemo v jazz klubu, v katerem že dolgo ni slišati jazza. Torej je to v resnici le klub. Tam zberemo misli in na grozljive načine pokušamo narediti vtis eden na drugega. Nekoč je Bendik Kaltenborn raztrgal mačko na koščke in jo vrgel v ogenj! Spet drugič se je Flu Hartberg nevarno približal Mariusu Hornu Molaugumu, zanetil manjši ogenj in nazadnje vanj vrgel mačko. Sindre W. Goksøyr je ves družinski denar odstopil vladi in z računom zakuril zelo majhen ogenjček. Stvari so postale precej grozljive nekoliko pozneje, ko je v ogenjček vrgel majhno muco in ob tem na ves glas kričal “ČRNA SMRT! ČRNI ŽUR!” O moj bog! Bilo je strašno. In Kristoffer Kjølberg je ob neki priložnosti skoraj umrl, ko ga je pomotoma na koščke raztrgal Anders Damonso, ki je bil takrat prepričan, da je (Kristofer) Satan. Nato smo pojedli lonec dobre juhe. Bila je odvratna! Še nekoliko pozneje smo imeli sestanek, govorili o številkah in vrgli mačko v ogenj. Sestanek je bil res ploden.

Na počitnicah se razumemo še slabše kot ponavadi. Nekoč je Benedik kričal, Kristoffer pa mu je zabičal, naj utihne. Flu je običajno le zelo zelo žalosten. Žalosten in jezen. Sindre ima v sebi neusahljiv tempo, ki ga je kot majhnega mucka pognal v ogenj. Veliko dima in bolečin. DaMonso policistom piše razglednice in jim pravi o vsem, kar počnemo. A policija za komunikacijo rada uporablja klepet MSN, zato razglednic niti ne prebere! Marius lahko zažiga z očmi, predvsem majhne živalce. Mačke na primer. In kako takrat zavijajo! Oh, počitnice so ena velika groza. Ne maramo jih.

Norveška je dober kraj za stripe. V časopisih najdemo ogromno zabavnih stripov, ki so za povrh še zelo dobri. Po norveško temu pravimo "festlig!". Kako nas to nasmeji! Tukajšnja najbolj tipična jed so ribje palčke brez korenčka. Vreme je lepo, nimamo se kaj pritoževati! Včasih preberemo kakšno knjigo in jo nato vržemo v kamin. Dobro! Naš kralj je poln življenja in tempa. Je zelo zelo hiter. Še policija ne more z njim klepetati, saj kar odbrzi stran. Občasno zaneti manjše, kraljeve ognje. Zelo nevaren tip.

Nekateri Norvežani imajo težave s spanjem. Tega ne maramo! Zjutraj moramo vstati, drugače ne bomo mogli pobegniti ognju. Zaneti se lahko celo blazina, na kateri spimo; obstaja nevarnost, da bi si zažgali obraz, medtem ko tam ležimo, spimo in kričimo. Sanje so normalne. Še kralj sanja o muckih. In če bi radi surfali, morate počakati na valove v oceanu.
Če kdaj pridete na Norveško, ne vrzite denarja proč za ples. Ta zna biti precej drag, veste. Tukaj vsak korak stane manjše premoženje. Zato ne bodite sramežljivi, pridite na Norveško! V dom ognja in deželo mačk.