AKTUALNO!


Fino kolo Tanje Komadina & Posta Benandante*. Posvečeno Piermariu Cianiju

strip in poštna umetnost

Galerija Vodnikove domačije Šiška

                                                                                                          
 
ODPRTJE: četrtek, 12. januar 2017, ob 19.00

Več!!! >>>


UTRINKI IZ RAZSTAVE

---------------------------------------

NATEČAJ


Živel strip Živela animacija!
17. mladinski  natečaj za strip in animacijo
Tanja
           Komadina: Fino kolo
                                                              

Viva i Fumetti Viva i Animazione!
17. concorso per ragazzi

Piermario Ciani: StickermanScheda di partecipazione

Prijavnica pdfKOLOFONVIZUALNI MATERIAL ZA NOVINARJE

Živel strip! Živela animacija!
Fino kolo Tanje Komadina & Posta Benandante*. Posvečeno Piermariu Cianiju
Strip in poštna umetnost
Galerija Vodnikove domačije Šiška, Vodnikova cesta 65, Ljubljana
ODPRTJE: četrtek, 12. januar 2017, ob 19.00 


Fino kolo

Tanja Komadina: Fino kolo


V sklopu 12. mednarodnega natečaja Živel strip! Živela animacija! napovedujemo razstavo del, ki bodo sodelujočim služila za krepitev ustvarjalnega navdiha. Tanja Komadina bo na razstavi v Vodnikovi domačiji predstavila svoje risane junake in njihove večplastne zgodbe. Gledalci se bodo tako spoznali z dečkom Miletom iz zgodbe Fino kolo, z usodo mladega begunca, ki prispe v Slovenijo, in njegovimi hrepenenji. Avtorica bo ob tem predstavila še nekatere druge like, predvsem iz živalskega sveta, ki jih je zasnovala za najmlajšo publiko. Italijanskega umetnika Piermaria Cianija bomo na nekoliko drugačen način predstavili z razstavo, ki je bila ob desetletnici njegove smrti posvečena spominu na tega mnogostranskega umetnika: preko dva ducata avtorjev in avtoric je ustvarilo dela v različnih tehnikah, izhajajoč iz značilnega Cianijevega žiga, in jih poslalo po pošti, s čimer so ustvarili svojevrsten hommage avtorju, njegovim idejam ter avtorjevemu pionirskemu delu na področju poštne umetnosti (mail art).

Daniel Bueno in Igor Štromajer
Daniel Bueno (levo) in Igor Štromajer (desno)


Sodelujoči avtorji na razstavi Posta Benadante: Vittore Baroni (IT), Emanuela Biancuzzi (IT), Ludovico Bomben (IT), Daniel Bueno (BR), Marco Capellacci (IT), Iva Ćirić (RS), Rastko Ćirić (RS), Giancarlo Dell'Antonia (IT), Alessandra Ghirardelli (IT), Kristjan Holm (EE), Marko Kociper (SI), Annamaria Iodice (IT), Silvia Lepore (IT), Chintis Lundgren (EE), Leila Marzocchi (IT), Franco Matticchio (IT), Luigi Molinis (IT), Lucija Mrzijak (CZ), Anna Pontel (IT), Daniela Rizzetto (IT), Raffaele Santillo (IT), Fulvia Spizzo (IT), Giovanni in Renata Strada (IT), Igor Štromajer (SI), Michele Tajariol (IT), Andrej Štular (SI), Luca Tonin (IT).

Odpiralni čas: tor.–pet.: 10.00–18.00; sob.–ned.: 10.00–14.00.
Do 9. feb. 2017.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------- * Srečno pot, pošta. Naslov se hkrati nanaša na ime združenja italijanskih protagonistov poštne umetnosti Association Porto Benandante iz Portogruara, katere soustanovitelj je bil Piermario Ciani. Umetniško združenje se je poimenovalo po benandatih, kultu iz Furlanije, ki je v 16. in 17. stoletju skrbel za dobrobit pridelka.


O AVTORJIH:


TANJA KOMADINA
(1976) je diplomirala iz vizualnih komunikacij na ALUO v Ljubljani, aktivna pa je predvsem na področjih ilustracije in stripa. Kot ilustratorka knjig in učbenikov za otroke in mladino sodeluje s številnimi slovenskimi založbami, redno pa objavlja tudi v revijah Ciciban in Cicido. Za svoje delo je prejela več nagrad, med drugim znak zlata hruška za stripovski album Fino Kolo (Stripburger, 2014) in priznanje zlata hruška za ilustracije zbirke zgodb Nataše Konc Lorenzutti Kdo je danes glavni (založba Miš, 2015). Fino kolo je bilo letos prevedeno v švedščino.
 

PIERMARIO CIANI (1951–2006) je svojo umetniško kariero začel kot fotograf in sprva ustvaril več serij eksperimentalnih in dokumentarnih fotografskih serij. Zelo zgodaj se je pričel zanimati tudi za komunikacijske sisteme v kontekstu umetnosti (mail art) in se vključeval v situacionistične akcije. Gre za izrazito postmodernega umetnika, ki je ustvarjal na številnih področjih, neodvisnih od prevladujočih umetniških smernic. Bil je tudi organizator in pobudnik številnih umetniških dogodkov ter iniciativ, med drugim je bil tudi soustanovitelj založbe AAA Edizioni in pionirski raziskovalec internetne kulture v lokalnem okolju.


SPREMLJEVALNI PROGRAM V VODNIKOVI DOMAČIJI:


NED., 22. januar 2017, ob 11.00
Predstavitev projekta in vodstvo po razstavi z Bojanom Albaharijem, članom uredništva revije Stripburger.


SOB, 4. februar 2017, 10.00–14.00

Stripburgerjeva striprisalnica: Pismo v stripu
Tokratna risalnica stripov je namenjena vsem tistim, ki že poznajo osnove stripovske ustvarjalnosti in bi radi svoje znanje nadgradili. Na delavnici boste v formi stripa zrisali pismo prijatelju/prijateljici, ki ga boste potem temu/tej tudi poslali. Štiriurna brezplačna delavnica je namenjena otrokom, starejšim od 10 let. Število mest je omejeno. Prijave obvezne na: petja.grafenauer@gmail.com 

 


16. concorso per ragazzi / mladinski natečaj za strip in animacijo
15. concorso per ragazzi / mladinski natečaj za strip in animacijo
14. concorso per ragazzi / mladinski natečaj za strip in animacijo
Viva i Fumetti! /
Živel strip!

13. concorso per ragazzi / mladinski natečaj za strip in animacijo
Viva i Fumetti! /
Živel strip!
12. concorso per ragazzi /
mladinski stripovski razpis
Viva i Fumetti! /
Živel strip!
11. concorso per ragazzi /
mladinski stripovski razpis
Viva i Fumetti! /
Živel strip!

10. concorso per ragazzi /
mladinski stripovski razpis
Viva i Fumetti! /
Živel strip!
9. concorso per ragazzi /
mladinski stripovski razpis
Viva i Fumetti! /
Živel strip!
8. concorso per ragazzi /
mladinski stripovski razpis
Viva i Fumetti! /
Živel strip!
7. concorso per ragazzi /
mladinski stripovski razpis
Viva i Fumetti! /
Živel strip!
6. concorso per ragazzi /
mladinski stripovski razpis