April 19, 2007

Zakaj bo prišla IKEA v Slovenijo

Ker postajamo vse bolj osveščeni efektov tople grede, globalnega segrevanja in splošnega onesnaževanja, avstrijska IKEA izrablja vse večjo priložnost, da bi se znebili neprijetnih Slovencljnev, ki dejansko onesnažujejo graško IKEO za vikende.

Rešitev, postavitev dodatne trgovine IKEA v Celovcu, kamor bodo lahko vsi nemarni ljubljančani hodili na izlet za vikend.

Avstrijci pa vseeno ne bi bili Avstrijci, če se seveda ne bi domislili še boljše rešitve. Zakaj ne bi postavili trgovino IKEA kar v Ljubljano. In tako naj tudi bo :-) Pogajanja so namreč v teku.

April 15, 2007

December 28, 2006

Pol kile evrov

Pol kile evrov, ki sem jih prejšnji teden trogal naokoli, da bi našel svojo najljubšo Ba-Ca banko se je izteklo čisto drugače. Namreč, vse dobro obložene in super mehanizirane Ba-Ca filiale imajo števce evro kovancev. Ker pa je bila ici bici tini tajni filiala v mojem becirku žal bolj oskubljena kar se tehnologije tiče, ni preostalo nič drugega, da sem zavil na pošto in tam povprašal, kaj naj naredim s pol kile kovancev (ki se mi jih je nabralo v pol leta).

Prijazna uslužbenka mi je dala papirnate tulce vsakega v svoji barvi, svoji debelini in višini. Prav prikladno da nabašeš posortirane kovance v te tulce. A bodi-si-ga-len, ko sem raztresel vrečko s kovanci na mizo, sem hitro videl, da bo dela vsaj za pol ure.


In res ga je bilo. Po pičlih 30 minutah štetja, preštevanja, sortiranja vseh euro kovancev (razen tistih za 1€ ali 2€), se je nabralo nekaj takih stolpičkov kovancev.


Skupna suma 24,47€. Kar prijeten zalogaj denarja, če pomislim, da sem jih pol leta skrbno pobiral v vsaki trgovini, četudi mi je trgovec vrnil le 2 centa. Splačalo se je. In obrestovalo.

Pol kile evrov je vsekakor več vrednih kot pol kile tolarjev. Zatorej ne mečte jih stran. Le premislite, h kateri banki jih boste šli zamenjat. Ker mislim, da sem tole delal zadnjič v življenju - takole zlagal kovance.

October 6, 2006

...ali samo sprevrženo?


danes sveže napopano po dunajskih ulcah! he he

klik za več

dunaj #72

Boj za razred

Sej vem, da sem deppert, bekloppt, kreuzdumm, usw., da drezam vedno v neprijetnost, tam kjer je najmanj treba. Me pa vsaj takšno prismuknjeno raziskovanje, vedno pripelje do novega spoznanja.

Namreč, kako sem sedel na vlaku v 1. razredu in sem pri tem pizdil, pri čemer sem dobro vedel, da delam prekršek. Ja, imel sem karto za 2. razred. In do slovenske meje sem kot avstrijčk sedel na svojem plazu v 2. razredu, ko pa smo šli mimo Maribora, se odločim, grem v 1. razred, ker tam so cajtngi. Standard, Kronen Zeitung, Presse, usw. Ok, berem in berem in pride mimo vlakovodja, češ,

"kaj pa vi tu? Boste doplačali?".
In jaz "mah ne, sej je vlak prazn, kaj ni vseeno kje sedim? Itak je prvi razred usran, vse povpreko leži, nikogar ni nikjer?"
ona "Ja potem morate doplačati!"
"Ok, se bom pobral ven".

In pride vlak do Pragerskega, pride spet do mene in mi reče "No, zdej boste pa doplačali za 1. razred" in mi totalno dopizdi,
"Sem že zapustil 1. razred, pa grem mimo kupejev in vidim v prvem, vaša dva revizorja, kako urejata svoje papirje, vidim v drugem kupeju vašo sodelavko, ki raztegnjeno spi, vidim v tretjem potnika, ki ga nihce ne postreže, sedi v usranem kupeju in spet vidim v četrtek kupeju še eno vašo uslužbenko, ki spi. In to na delovnem mestu!"
"Veste gospod, to ni moja kaprica, samo mene šef lahko kaznuje, če vam ne doračunam za 1. razred"
"Mene pa moti da so uslužbenci slovenskih železnic kot krave v prvem razredu razkomoteni in se ne požvižgajo na nikogar, jim za nikogar ni mar niti ne upoštevajo pravil, da imajo uslužbenci na vlaku svoje predpisane prostore, ki NISO 1.RAZREDNI kupeji"
"Vem gospod, to ni moja kaprica, jaz samo izvajam to kar mi rečejo"
"Vem, vem, osebno se ne znašam na vas, vendar želim govoriti z vašim šefom, ker takšno arogantno obnašanje uslužbencev me resnično moti. Če vi dajete takšen zgled, zraven pa preganjate potnike iz 1. razreda, res ne vidim razloga, da bi vas ubogal ali doplačal. Očitno ne veste, kako strogi in vzgleda vredni so avstrijski uslužbenci."

No, pametni odneha, sem šel z nasmeškom in telefonsko nazaj v "2. razred". Vendar se boj med razredi ne odneha. V ponedeljek pokličem v Maribor g. Mar*** Hoj*** in mu povem svoje.

Seveda priznam svojo krivdo, vendar me je ravno zaradi takšnega slabega vzgleda premamilo, da sem šel v skušnjavo.

dunaj #71

Novo pečeni rdeči avstrijci pijejo rdeče vino. In to seveda ta boljše rdeče vino. Vsaj tako je bilo med drugim prikazano v filmu Freundschaft.

In tako smo si mi trije, Werner, Blazh in mojaPrisotnost, privoscili enega ta boljsih avstrijskih vin. Weninger, Veratina Jahrgang 2003, 28€ pro Flasche, ModraFrankinja, izrazita po okusu in vonju, lahka za pitje, iz mešanice dobrega burgerlandskega grozja, ki je dozorevalo vsaj 18 mesecev, itn.Seveda smo omenjeno flašo stolkli ne le kot pozdrav novim arbejterskim, trdodelavskim razredom, ki so spet po dolgem dolgem času prišli na prestol, po znamenitem Brunotu Kreiskyijem (1970-1983) ali Juliusu Raabu (1953-1961), pač pa smo izkoristili priložnost in izmenjali pan-srednje-evropske izkušnje in mentalitete o izkušnjah s socializmom, ki so se posredno ali neposredno navezovale na film. Tako s tematiko kot tudi s politično satiro in vsemi aferami. Seveda, ga ni naroda, ki takega filma ne bi bil prikrajšan. Med drugim imamo tudi mi svojega aduta "Moj ata socialistični kulak".

October 4, 2006

dunaj #70

13. oktobra se zacnejo Viennale, mednarodni filmski festival, ki bo trajal slaba dva tedna. Navdusen sem nad kolicino francoskih ter azijskih filmov. Danes pa se odpre Buchmesse ´06, nam poznanim kot Frankfurtski knjizni sejem, ki bo trajal do konca tedna. S tem dnem pa se pricenja tudi jesen, sicer ne koledarska, ampak tista, ki jo dirigira veter. Celo noc je dobesedno pihala burja, sredi noci sem zapiral okna in vrata. Razlog vec, da bom lahko bral vse knjizne novosti, ter si ogledal kaksen film z Viennalov.

Da bo pa prvi jesenski vecer topleje obarvan, nas gre sveta trojica danes gledati film Freundschaft, prava tematika za povolilno obdobje.


October 2, 2006

dunaj #69

Wahl '06

SPOejevski Gusi (na strani padajo rdeče vrtnice) je zmagal. G. Kanzler je "kislo presenečen", kot je včeraj zvečer na ORF2 tudi sam priznal.

Fotografija pove še kakšen stavek ali dva več:

Quelle: derstandard.at

Seveda so se že včeraj spraševali (okoli 20.30 ure, ko so bili znani še netočni rezultati), kdo bo po novem cesarju spal s kom. Ali bodo v koaliciji monogamni ali poligamni, ali bodo rdeče-črni, rdeče-zeleno-modri, rdeče-zeleno-oranžni, skratka, Gusija čaka mavrična kombinacija možnosti, samo odločiti se mora, kateri vonj mu bolj ustreza.

September 29, 2006

dunaj #68

Wahl '06

Neodločenost volilcev se nadaljuje. Čeprav le dobrega pol dneva kasneje, vsi veliki avstrijski časopisi - Standard, Die Zeit, Kroenen Zeitung, Die Presse - pišejo o velikih mešanih občutkih včerajšnega soočanja.

Ena zadeva je kristalno jasna. Alfred Gusenbauer (SPOe) ima večjo naklonjenost časopisnih strani zaradi svoje migrantske politike, kot tudi svoje politike o penzijah. Čeprav le še dva dneva pred veliko nedeljo, nikjer nisem zasledil, da bi katerakoli velika stranka ali časopis investiral v tik-pred-zdajci telefonsko anketo in bi povprašali o morebitnih spremembah javnega mnenja. Očitno je prepolitični čas, zelo dobičkonosni čas, saj v stanju največjega zanimanja, nihče ne ponudi "konkretnih" javnomnenjskih podatkov. Vsi samo špekulirajo in se obešajo na špekulacije, kako bi znala izgledati prihodnja koalicija in opozicija. In seveda, katere barve bodo šle h katerimi. Ali se bo tradicija črno-oranžnih sesul, ali zna priti do črno-rdeče ali rdeče-zelene kombinacije. Skratka, na voljo imamo 5 barv, vi pa izračunajte možne kombinacije (brez ponavljanj).

Sicer pa sta novopečeni avstrijski časopis Österreich objavila na svojih straneh oe24.at rezultate on-line ankete, z vprašanjem: "Kdo je po vašem mnenju včeraj zmagal na soočenjih". In kar s 54% je zmagal Gusenbauer, na drugem mestu pa je bil g. Kanzler z bogimi 28%. Me zanima, kaj bodo pokazale Standardove anketke.

Sicer pa je današnji izvod časopisa Standard porazno polna politične propagande. Če gre verjeti podatkom televizije ORF, potem je vseh pet velikih strank za svojo promocijo kampanije pokurilo celih 60 miljonov evrov. Kar je sicer malo, če samo pomislim, kako lepo papirnato je "okrašen" Dunaj. Še za novo leto ga ponavadi ne krasijo tako zelo veliko. A današnji izvod, za katerega sem plačal 1,30€ pa izgleda porazno.

Kot da stranke že tako ali drugače ne izčrpajo dovolj denarja za promocije iz državnega denarja. Še na takšnih točkah nas klofajo. Namesto vsebine, za katero plačam tistih 300 SITnikov, dobim celostranske slike prvakov različnih strank. Juhej!Ja, poslikal sem vse, kar je bilo v današnji številki (29.9.2006) na voljo. Kot se vidi, g. Kanzler daleč najbolj prednjači v reklamiranju samega sebe. Me zanima, če mu bodo tako zelo naklonjene tudi njegove statistike.

dunaj #67

Wahl '06 bzw. "Ganz knapp?"

Še tri dni pred veliko nedeljo, ko bodo avstrijčki hodil v papirnate škatle, v javne prostore, smrdljive osnovnošolske menze ipd. in oddajali svoje glasove, ki bodo odločali o svoji usodi za naslednja štiri leta.

Danes je bil na ORF2 Polit-talk oziroma DISKUSSION DER SPITZENKANDIDATEN. Ob dobrem vinu, siru in kruhu (vse iz Julius Meinl am Graben), sva s cimrom napeto spremljala t.im. Elephantenrunde, za vse tiste gledalce (ki jih je, ko tole pišem še med 600.000 in 900.000), ki ne vejo, komu podariti svojo nedolžnost.


(pa naj še kdo reče da vino in politika ne gresta skupaj)

In odvijalo se je presenetljivo ne-barbarsko. Na levi strani zaslonov sta sedela prvaka črno-oranžnega aranžmaja, predsedujoči dr. Schuessel z svojim orangutanskim so-koolitičnem Westenthalerjem. Na levi strani zaslona pa opozicijski očetje, rdeči Gusenbauer, zeleni van dee Bellen in modri Strache. Debato pa je vodila Ingrid Thursch, enkratna moderatorka, ki je v zadnjem mesecu prenašala marsikatero soočanje med stankarskimi prvaki.

In kako bo vplivalo današnje soočanje na neodločence?

1. Se bodo lahko zamislili, kakšne lažnivec je trenutni avstrijski kancler,

2. kako zelo trenutni avstrijski kancler prizanaša statistikam, vsak odgovor na vprašanja je vseboval bistvene statistične podatke (ki so se dostikrat razlikovali od Gusijevih),

3. kdor koli bo že zmagal, Avstrija bo še zmeraj zatohla, konzervativna in desničarska dežela (ki se lahko hvali z nizko stopnjo kriminala, nizko stopnjo deficita, ipd)

4. kanzlerjeva leva roka - Peter Westenthaler - je resnični pravljičar, pripovedovalec mikrokozmičnih zgodbic, dočimer sam Kanzler Schuessel pa pravi strokovnjak za statistiko - po ta novem,

5. obeta se nam, mislim Avstrijcem, veliko veliko preveliko obljub, ki jih očitno še sam kanzler ni uspel uresničiti v svojem iztekajočem mandatu, ker se je skozi celotno debato naslanjal na prihodnik, češ, kaj vse jih še čaka (prosperiteta, ki ni zacvetela v obstoječem mandatu), Westenthaler pa se je celotni čas naslanjal na malodane zanimiva fašistoidna oznanila, ki mi - roko na srce - ne spadajo v sodobni družbeno-kulturni svet; s postavljanjem vojske na mejo, s prepovedjo tujcev v državo, z zmanjševanjem penzionskih premij, z uveljavitvijo še dražjih zdravstvenih potrebščin ter zdravil, z enotno davčno stopnjo, itn.,

6.kogarkoli bodo že volili, vsi se dejansko obračajo kot prdne javno mnenje, razlika je le v njihovih izvajalcih. Eni imajo slabo metodologijo in zato napačne rezultate, drugi pa imajo prenapihnjene raziskovalce, ki ponarejajo podatke,

7. poleg seveda takšni rešitev, ki jih vsebuje program vsake stranke, kot so - ločeni prostori za kadilce in nekadilce na javnih prostorih, ki pravzaprav ne bazirajo na ničemer konkretnem razen lepih besed ali enakopravne zaposlitvene priložnosti za ženske, kot recimo - ta me je pa še najbolj sezula - enake pravice istospolno usmerjenim. Vsi prvaki so se strinjali, da naj imajo vsi vse tako popedenano, naj bodo veseli, edino "modri" prvak Strache se je začel stegovati o družinskih vrednotah otrok, o problemih vzgoje, ipd; je pa seveda vse skupaj hitro popravil, ko je omenil, da "Wien wird nicht Istanbul sein". Torej imajo skrajni fašisti težave ne le z obarvanimi tujci, s homoseksualci, pač pa strah pred vsem kar ima eno obrv ali malce razširjeno danko,

8. poleg velikih problemov, ki so se jih dotikali veliki možje, pa so bila seveda vsa vprašanja hipotetično postavljena, kje se vidijo vsi ti politični programi v letu 2010 (torej po izteku naslednjega mandata). In kot se za politično PR komunikacijo spodobi, bo Avstrija čez 4 leta res še lepša in ohinsploh dobra dežela. Seveda z opombami o vseh poostritvah, ki se bodo čez leto ali dve vidle kot zelo nacistične, zelo konzervativne, cinične ali morda, hja, kontroverzne,

9. se bodo pa lahko vsi neodločeni odločili za svojo držo prav zato, ker se noben ne vpraša, kaj to pomeni za državo, da je 3 dni pred velikim X (označi z X) vsaj 15% volilnih upravičencev neodločenih.
A: "Knock-knock"
B: "Who's there?"
A: "brain-washing machine",

10. in seveda je bila debata tudi staktizirana, ko so postavili zelo famozno vprašanje, kako vidite Avstrijo kot nositeljico nogometnega evropskega prvenstva 2008, so se vsi hvalili kot veliki športniki, kot pravi ljubitelji vsega, od žog do kladiv, do biciklov in plavalnih kapic. Resnično presežek v laganju in nakladanju. Lastnim ljudem. Meni je sicer vseeno, ali je levo ali desno. Samo da se piše.

Priznam, morda sem resnično začel favorizirati Gusenbauerja. Pa čeprav je njegova stranka nekaj odstotkov za vodilno Schuesslovo VPOe, imam občutek, da se bodo po današnjih soočenjih odstotki vseeno malce spremenili v prid levici . Potem pa lahko začne sedanja koalicija razmišljati o svojih malih partnerjih za opozicijo, kar bi znala biti oba fragmenta - nekoč velike stranke - deželnega poglavarja Haiderja; BZOe kot tudi FPOe.

To bo še zanimivo. V nedeljo ob 16:45 v živo z ORF2. Se že veselim.