kosmoplovci.net Forum Index
Author Message

<  razno / other  ~  I Srbi istražuju kako je nastao kosmos

dominator
Posted: Sun May 04, 2008 10:57 pm Reply with quote
Site Admin Joined: 26 Apr 2008 Posts: 28 Location: kosmoplovci.net
Uskoro istorijski eksperiment u laboratoriji za nuklearna istraživanja
I Srbi istražuju kako je nastao kosmos
Autor: Jovana Subotić | 04.05.

2008 - 00:02
I Srbi istražuju kako je nastao kosmos

U podzemnom tunelu u Ženevi, obloženom supermagnetima, u junu će se skoro brzinom svetlosti sudariti dva mlaza protona i izazvati mini kosmičku eksploziju. Naučnici će na monitorima pratiti na milijarde sudara čestica do kojih će tada doći, u potrazi za onom najvažnijom - česticom higs (higgs) na kojoj, po njihovim teorijama, počiva čitav univerzum.



Naučnici iz celog sveta će u CERN-u, najvećoj laboratoriji za nuklearna istraživanja koja se nalazi u kružnom tunelu na švajcarsko-francuskoj granici, pokušati da simuliraju Veliki prasak kojim je, prema naučnim teorijama, nastao kosmos. Naučnici se nadaju da će zahvaljujući tome uspeti da razumeju stvari poput porekla mase i mračne materije u svemiru i pronaći česticu higs, ključni sastojak materije koja nas okružuje.


- Tunel, laboratorija, dugačak je 27 kilometara, nalazi se 100 metara pod zemljom i obložen je superprovodnim magnetima koji omogućavaju da se u tom krugu ubrzava snop protona. Dva snopa protona kretaće se brzinom od 99 odsto brzine svetlosti i ići će jedan ka drugom. Kada dostignu maksimalne brzine i energije izvešćemo sudaranje čestica i dobićemo duplo veću energiju. Ta energija treba da nas vrati na stvaranje kosmosa - objašnjava dr Dragan Popović, direktor Instituta za fiziku i jedan od naših naučnika koji će prisustvovati ovom eksperimentu.


Čak 37 država sveta, 167 instituta i 2.000 fizičara radi već 15 godina na ovom projektu koji je do sada koštao 15 milijardi dolara. Veliki hadronski udarač (LHC), najmoćniji akcelerator čestica ikad izgrađen, proizvešće snopove protona koji će biti pušteni duž tunela ukrug. Na četiri mesta biće smešteni detektori, najveće mašine ikad napravljene koje bi trebalo da detektuju procese koji se dešavaju kada se ti snopovi sudare i koji će izvršiti neophodna merenja. U radu dva veća - ATLAS-a i CMS-a, učestvovaće i naučnici iz Srbije i očekuje se da će baš ti detektori pronaći zagonetne čestice higs.


Naučnici smatraju da je ceo svemir sastavljen od leptona i kvarkova (najsitnijih osnovnih, nedeljivih čestica) i to od šest leptona, šest kvarkova i čestica prenosioca četiri interakcije - gluona, prenosioca jakih interakcija (sile koje povezuju jezgra, drže kvarkove na okupu), fotona, prenosioca elektromagnetnih interakcija, intermedijarnih vektorskih bozona, prenosioca slabih interakcija (na procesima raspada) i gravitona, prenosioca gravitacione sile. Svima njima mase daju higsove čestice. U ekperimentima koje su sprovodili naučnici dosad, u sudaru čestica higsovi su se pojavljivali, ali su se brzo i raspali. Ipak, bile su tu dovoljno dugo da ih oni detektuju.


- Nauka je došla do raskršća - ili ćemo ovim eksperimentom dokazati naše teorije ili ćemo doći do potpuno novih saznanja koja će nas odvesti u novom pravcu. Da bismo nastavili dalje, moramo pronaći higs i dokazati teoriju da su svuda oko nas u vasioni higsovi u koje su „utopljene“ osnovne čestice - leptoni i kvarkovi. Sve druge čestice su pronađene, mase i osobine su im utvrđene i naše teorije proverene. Svi pokušaji su nam dosad propali jer nismo imali dovoljno „jake“ mašine za to - objašnjava dr Popović.


Inače, poslednja dva velika dela za detektor ATLAS napravili su stručnjaci Istraživačko-razvojnog instituta „Lola“. Svaki točak težak je 120 tona i oni su spušteni u tunel 29. februara ove godine. Detektori su najveće mašine ikad napravljene. ATLAS ima 100 miliona senzora na sebi i svaki može da prati posebne događaje. Dugačak je 46 metara i širok 25, a u sebi ima fascinantnih 6.300 kilometara kablova. Specijalno za njega napravljena je betonska hala duga 56 metara, široka 25 i tridesetak metara visoka. U halu se kroz dva ogromna okna dizalicom spušta deo po deo od 2003. godine. Svaki deo napravila je druga država.


U junu će kroz tunel biti pušten prvi snop čestica protona, ali zvanično otvaranje laboratorije biće tek 21. oktobra ove godine. Eksperiment će trajati bar 15 godina i za to vreme fizičari će dolaziti i odlaziti u CERN, a snop će povremeno biti puštan na nakoliko sati. Naučnici će posmatrati šta se dešava, a zatim se vraćati u svoje zemlje i raditi istraživanja na osnovu podataka koje su dobili. Četiri puta godišnje će se svi sastajati i razmenjivati iskustva i saznanja do kojih su došli.


Osim higsa, ovim eksperimentom naučnici hoće da pronađu i antimateriju, da utvrde koliko je ima i zašto je ne vidimo, da otkriju dokle se širi kosmos i da potvrde postojanje sedam dodatnih dimenzija u kojima žive osnovne čestice, leptoni i kvarkovi.



Smak sveta?
Američki naučnici Volter Vagner i Luis Sančo 21. marta ove godine podneli su tužbu Federalnom okružnom sudu u Honoluluu da bi sprečili sprovođenje ovog eksperimenta jer će, po njihovom mišljenju, on dovesti do iščezavanja Zemlje u crnoj rupi koja će se stvoriti sudarima protona.


- Da bi se sudarima superbrzih protona u LHC-u (600 miliona sudara u sekundi) stvorila crna rupa mase jednog kilograma, bilo bi potrebno više od 33 miliona godina neprekidnog rada akceleratora! Toliko o efikasnosti stvaranja crne rupe u LHC-u - tvrde naučnici.


- Globalno gledano, energija sudara nije dovoljno snažna da izazove katastrofu velikih razmera. To je velika energija za mikrosvet čestica, ali u našem, makrosvetu to je energija jačine udara cigle od jednog kilograma koja padne na zemlju sa jednog metra visine - objašnjava dr Popović.



Šta je CERN
CERN, Evropska agencija za nuklearna istraživanja (na slici), najveća je svetska laboratorija za nuklearna istraživanja i smeštena je u podzemni kružni tunel kod Ženeve, u blizini granice sa Francuskom. Dvanaest evropskih država oformilo je CERN 29. septembra 1954. godine s idejom da zajedno ulažu u novcu i ljudima u ova preskupa istraživanja. SFRJ je bila jedna od zemalja osnivača, ali smo ga 1961. godine napustili. CERN trenutno ima 20 zemalja članica, a osam zemalja, uključujući i SAD i Rusiju, imaju status posmatrača.

_________________
//kosmoplovci.net
View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number
stewa_sk8
Posted: Mon May 19, 2008 7:44 pm Reply with quote
opanak opanak
Joined: 19 May 2008 Posts: 1 Location: Smederevo (Serbia)
chitao sam ovo vec negde ...
strava

dominator wrote:

U podzemnom tunelu u Ženevi, obloženom supermagnetima, u junu će se skoro brzinom svetlosti sudariti dva mlaza protona i izazvati mini kosmičku eksploziju. Naučnici će na monitorima pratiti na milijarde sudara čestica do kojih će tada doći, u potrazi za onom najvažnijom - česticom higs (higgs) na kojoj, po njihovim teorijama, počiva čitav univerzum.

uvek sve mora u Evropi, heh... prezivesmo silne ratove, i evo o5...
H AH AHAHAHAHAH ... Cool

dominator wrote:

Smak sveta?
Američki naučnici Volter Vagner i Luis Sančo 21. marta ove godine podneli su tužbu Federalnom okružnom sudu u Honoluluu da bi sprečili sprovođenje ovog eksperimenta jer će, po njihovom mišljenju, on dovesti do iščezavanja Zemlje u crnoj rupi koja će se stvoriti sudarima protona.

sad josh ispade da se Amerikanci brinu za nas ...
Very Happy Smile Confused Cool

_________________
RAGE AGAINST THE MACHINE
Graffiti...
SKATEBOARDING
Hardcore Still Lives !!!
Virtual_Mind_Demo_Scene_Group
BTS
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum