kosmoplovci.net Forum Index
Author Message

<  razno / other  ~  BALKAN, POSTOJBINA PRVE EVROPSKE CIVILIZACIJE

dominator
Posted: Sat Apr 26, 2008 5:03 pm Reply with quote
Site Admin Joined: 26 Apr 2008 Posts: 28 Location: kosmoplovci.net
BALKAN, POSTOJBINA PRVE EVROPSKE CIVILIZACIJE

Najstarija metalurgija na svetu pronađena na Balkanu i potvrđena od strane vodećih svetskih stručnjaka u arheološkoj nauci


Otkriće

Na najvećem kongresu arheologa na svetu, održanom nedavno u Vankuveru, prvi put su prezentovani rezultati istraživanja koji potvrđuju Vinčansku kulturu sa prostora Balkana za jednu od tehnološki najnaprednijih praistorijskih kultura Evrope.

Ove rezultate prezentovao je internacionalni tim vodećih svetskih eksperata iz Velike Britanije i Nemačke (sa učešćem i tima iz Srbije) iz oblasti arheoloških nauka, koji tvrde da najranija metalurgija bakra u Evropi potiče sa Vinčanskog lokaliteta Belovode u Istočnoj Srbiji i datira još sa kraja 6. milenijuma p.n.e. Radi se zapravo o najstarijem arheološkom dokazu o topljenju bakra u Evropi, koji je trenutno najranije dokumentovan nalaz i u svetu. Razvoj tehnologije prerade ruda i uspostavljanje primarne kontrole nad resursima metala smatra se odlikom naprednog društva i označava period ubrzanog razvoja istog ka prvim državnim strukturama u kasnijim periodima.



Naučna potvrda iz sveta i posledice otkrića

Rezultate su potvrdile vodeće strane laboratorije u Britaniji: Centar za arheološku nauku Instituta za arheologiju na Univerzitetskom koledžu London, Oksfordska laboratorija za materijale i Nemačkoj (Centar za Arheometriju u Manhajmu), koje su sada stavljene na raspolaganje za dalja istraživanja.

Dosadašnje shvatanje o razvoju prvih civilizacija i kompleksnih društava se ovim rezultatima menja i dopunjuje novim poglavljem o značaju Balkana u specifičnoj ulozi koju su ovi prostori imali u formiranju evropske kulture. Dokaz o postojanju naprednog društva na Balkanu u 6. mil.p.n.e. baca novo svetlo na teorije o razvoju prvih civilizacija isključivo na Bliskom Istoku: do sada se smatralo da najraniji dokazi o razvoju metalurgije mogu da potiču samo sa prostora tzv. "Plodnog polumeseca", međutim, granica do koje su se prostirale najnaprednije civilizacije je ovim istraživanjem pomerena na Balkan do obale Dunava. Otkriće da je Vinčanska kultura poznavala napredne tehnologije prerade metala u isto vreme kad i bliskoistočne kulture pobudilo je pažnju najpoznatijih svetskih univerziteta koji su sada zainteresovani za učešće u projektu istraživanja u Srbiji.

[...]

_________________
//kosmoplovci.net
View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum