Get Adobe Flash player

FB BLOG EN

EXO_PREDSTAVE

GREMO VSI!
KDO: MARE BULC + NASTOPAJOčI/PERFORMERS
KDAJ: 14. - 15. 04. / 90 min / SME-EL
Gledališko-glasbeni projekt, v katerem nastopajo izključno glasbenice in glasbeniki.
Država je bend in prebivalec države je glasbenik in selitev iz države v državo je kot selitev glasbenika iz benda v bend. Ta formula je bila vstopna točka v proces improvizacij in vaj, v katerem so ustvarjalci preverjali predpostavko, da je mogoče o političnih, ekonomskih, čustvenih in drugih migracijah »govoriti« prek migracije glasbenikov. Projekt »gledališči« glasbeno, da bi seciral selitev in nemožnost selitve, odhajanje in ostajanje, razloge, zakaj vztrajati in zakaj oditi.
Izbira »neigralske« glasbene ekipe nastopajočih pa je ustvarila pogoje za nevsakdanji ustvarjalni proces in režiserju ponudila enkraten izziv, kako gledališčiti razgledališčeno, glasbeno situacijo.


PROSTOR TIšINE
KDO: ANT HAMPTON + TIM ETCHELLS
KDAJ: 15. - 23. 04. / 60 min / NUK
Šepetana, samopotekajoča in »avtomatska« predstava (autoteatro) za dve osebi naenkrat, ki raziskuje tisto posebno napetost, skupno vsem knjižnicam sveta; kombinacijo tišine in osredotočenosti z uživanjem branja različnih ljudi.
Udeleženca sedita drug ob drugem. Po nareku zapisanih in šepetanih besed se negotovo prebijata skoz kup knjig. Vidiki bralne izkušnje, ki naj bi bili globoko notranji, pridejo na plan, se selijo v okolico, preniknejo od enega bralca k drugemu.
Obvezna prijava.


KRETNJA, KI NI DRUGEGA KOT GROžNJA
KDO: SOFIA DIAS + VíTOR RORIZ
KDAJ: 15. 04. / 40 min / ŠB
Besede podrediva zakonitostim gibalne kompozicije. Vsako besedo raziskujeva kot telo, pri čemer ne upoštevava le njenega pomena, ampak tudi zvočno podobo, pridih (aspiracijo), ritmičnost in melodičnost. Postaviva se v trenutek, ko beseda s ponavljanjem izgubi pomen, se izrodi in preobrazi.
Porodijo se druge besede in opazujemo lahko delovanje našega uma – v kaotičnem zvočnem tkivu vedno obstaja logična povezava z nečim prepoznavnim.


PREKLET NAJ BO IZDAJALEC SVOJE DOMOVINE!
KDO: OLIVER FRLJIć
KDAJ: 16. 04. / 75 min / SMG
Oliver Frljić se v predstavi radikalno loteva ljubezni in sovraštva do gledališča, okvir za njegovo preizpraševanje meja umetniške in civilne svobode pa so fragmenti zgodbe o razpadu Jugoslavije, simbolni prostor, ki ga naseljujejo igralke in igralci z dilemami, s katerimi se srečujemo vsi, a si pred njimi pogosto zatiskamo oči in ušesa.
Da je tema univerzalna, so potrdila uspešna gostovanja na uglednih festivalih na Hrvaškem, v Makedoniji, Bosni in Hercegovini (MES), v ZDA, na Slovaškem, ...


MEJA
KDO: URNAMO
KDAJ: 16. 04. / 35 min / GLEJ
Zadnjih devet let naš navdih za delo izhaja iz iste temeljne misli. Vedno iščemo snov, ki jo lahko povežemo ali z drugim gradivom ali z določenim krajem, in ustvarimo različne podobe.
Zaradi drugačnih priložnosti in vsebin se performans razlikuje od ostalih umetniških del. Ker gre za veliko materiala, menjavanje prostora in časa ter neskončno tematskih možnosti, je vsaka uprizoritev na novo rojena in izrazna. Lahko je tudi monotona, če v ustvarjenih podobah ne občutimo nobenih predrugačevanj. Tovrstni pogledi na delo v drugih umetnostih niso mogoči.
Predstava mora biti v celoti zasnovana tako, da prikazuje podobe tukaj in zdaj, trenutne podobe, brez ubesedenja. Tak je naš način dela: podobe, trenutki, spreminjanje, izginevanje iz prostora in ostajanje v spominu. Upamo, da pride tako tudi do občinstva.
Cilj vsake podobe v performansu je, predstaviti našo temo. Gledalci jih prevajajo z občutji, ne z glavo.
Možnost za čisto meditacijo ...


PRIčAKOVANJE
KDO: URNAMO
KDAJ: 17. 04. / 35 min / GLEJ
Zadnjih devet let naš navdih za delo izhaja iz iste temeljne misli. Vedno iščemo snov, ki jo lahko povežemo ali z drugim gradivom ali z določenim krajem, in ustvarimo različne podobe.
Zaradi drugačnih priložnosti in vsebin se performans razlikuje od ostalih umetniških del. Ker gre za veliko materiala, menjavanje prostora in časa ter neskončno tematskih možnosti, je vsaka uprizoritev na novo rojena in izrazna. Lahko je tudi monotona, če v ustvarjenih podobah ne občutimo nobenih predrugačevanj. Tovrstni pogledi na delo v drugih umetnostih niso mogoči.
Predstava mora biti v celoti zasnovana tako, da prikazuje podobe tukaj in zdaj, trenutne podobe, brez ubesedenja. Tak je naš način dela: podobe, trenutki, spreminjanje, izginevanje iz prostora in ostajanje v spominu. Upamo, da pride tako tudi do občinstva.
Cilj vsake podobe v performansu je, predstaviti našo temo. Gledalci jih prevajajo z občutji, ne z glavo.
Možnost za čisto meditacijo ...


STVARI OKROG NAS
KDO: PUBLIC IN PRIVATE / CLéMENT LAYES
KDAJ: 17. 04. / 70 min / SME-EL
Tako v slovnici kot v vsakdanu smo obdani z vsenavzočimi rečmi. Kot mesečniki se prebijamo čez ovire iz priprav in storitev, ki zvesto izvršujejo svoje naloge. Te neme priče naših vsakdanjih dejavnosti brez odpora dopuščajo, da jih uporabimo za zadovoljevanje svojih potreb, npr. pitje kave, pranje perila ali čiščenje tal. Toda ali so res tako pasivne?
Trije igralci se podajo v svet stvari, kjer ni nič tako, kot se zdi. Ni ga predmeta, ki bi izpolnjeval zaupano mu opravilo. Ob pomoči akrobatike, plesa in filozofskih dovtipov spoznavajo nova pravila verodostojnega sveta.


TUKAJ STE... IN DRUGJE
KDO: MATTHIEU TERCIEUX + CHLOé BONNARD
KDAJ: 19. - 24. 04. / 20 min / CD-P
Igriva in poetična instalacija, monumentalno umetniško delo, zasnovano na interaktivnih zemljevidih. Med igro z lučmi, videoprojekcijami, s piktogrami, z geografskimi koordinatami se igrišče spremeni v zabavno interaktivno človeško mapiranje.
Potovanje, ki v nekaj korakih popelje s ploščadi v mesto, svet … med zvezde!
Projekt je nastal v produkciji francoskega združenja AADN in bil premierno izveden na festivalu svetlobe La Fête des Lumières 2011, ki vsako leto poteka v francoskem Lyonu in privabi preko 2 milijona obiskovalcev.


BESTIAIRES
KDO: DUDAPAIVA COMPANY
KDAJ: 21. 04. / 60 min / LGL
Bogovi na turneji ali Bestiaires je šov. In izvaja ga neobičajna gledališka skupina – grški bogovi, ki so bili nekoč, na višku moči, izredno priljubljeni. Nerodnež Kupid in ostali vestno opravljajo »vsakdanje posle«, ki pritičejo zgodovini njihove branže, ko jih zmoti Zues s svojimi filozofskimi nasveti.
V podobi ljudi, živali ali pošasti se preobražajo v presenetljive like, doživljajo neuspehe, ponovno poskušajo – a šov se mora nadaljevat.


TEMNA SNOV
KDO: KATE MCINTOSH
KDAJ: 21. 04. / 80 min / SME-EL
»Samo tole bi rekla: Nocoj je večer slačenja, nocoj je večer lupljenja, sloj za slojem za slojem za slojem. Kaj bo ostalo? Kaj bomo vedeli ob koncu vsega tega? Mnogo manj! To bomo vedeli! Pa začnimo …«

Naša gostiteljica v soju luči, z dolgo sivo brado in s svetlečo obleko. Ob pomoči dveh asistentov, par čudnih plesnih sekvenc (small dances) in nekaj reči, ki jih morda imate doma ali pa tudi ne, se loteva velikih znanstveno-filozofskih vprašanj.


SPRINGVILLE
KDO: MIET WARLOP
KDAJ: 23. 04. / 50 min / ŠB
V stalno spreminjajočem se malem vsemirju skušajo liki, napol ljudje napol predmeti, delovati skupaj in drug ob drugem. Poetična igra kaosa, pričakovanj in presenečenj nam z logiko absurda in igro proporcev vzbuja sočutje do njihove neopravilnosti. Mimogrede zapravijo zaupano jim naravo in okolje postaja negibna krajina, ki se divje in odprto steka v neskončnost.
Izrazito vizualno predstava, v kateri se scenografija, kostumi, rekviziti in liki tesno prepletajo in prelivajo.


SCHWALBE GOLJUFA
KDO: SCHWALBE
KDAJ: 23. 04. / 70 min / LGL
Kakšni smo, ko nas stisnejo v kot? Kakšni smo, ko se nasprotnik izkaže za šibkejšega? Kakšni smo, ko nasprotnik ne igra po pravilih?
»Saj gre le za igro,« pravimo, da bi se izmazali. A čim so besede izgovorjene, ni vrnitve v resnico.

»Goljufanje ne pomeni, da ne igramo po pravilih, niti ne namiguje na ferplej. Naše predstave nagovarjajo temnejšo plat človeka: tisto, za kar vsakdo upa ali morda verjame, da nima v sebi. Na igranje gledamo kot na boj, ki je del našega vsakdana, odkar smo preveč omikani.«


GOTOVA SMRT
KDO: EVA MEYER-KELLER
KDAJ: 24. - 24. 04. / 35 min / CD-M1
Češnje imajo nežno kožo in meso, v notranjosti pa nekakšno kost. In sok, rdeč kot kri. Če ravnamo z njimi, kakor ljudje včasih en z drugim, se učlovečijo ali vsaj kot navdihujoči objekti vabijo, da se z njimi poistovetimo. Spodbuda prihaja iz pravljic, v katerih reči včasih oživijo ter projicirajo naše lastne izkušnje in fantazije.
Junakinje Gotove smrti so sladke češnje. Eva jim odtrga pecelj, vendar jih ne umije ali razkoščiči. Namesto tega jih ubija.


SLASTNI MRTVEC
KDO: KASSYS, NATURE THEATER OF OKLAHOMA, TIM CROUCH, NICOLE BEUTLER
KDAJ: 24. 04. / 80 min / CD-LD
»Gre za pesem (ali risbo), ki jo skupaj napravijo različni pesniki, ne da bi vedeli, kaj je kdo od njih napisal. Prvi zapiše strofo na list papirja, ki ga zapogne, da ostane vidna le zadnja beseda. Drugi nadaljuje, pri čemer to zadnjo besedo (ne)upošteva. Sledi tretji pisec ...«

Za to predstavo so se združile štiri gledališke skupine in postavile slastnega mrtveca v živo, na oder. Vsaka ustvari 15 minut dolg odlomek, ki se začne z zadnjo podobo predhodnega dela, brez vednosti o tem, kaj se je zgodilo dotlej.


JUTRIšNJI žURI
KDO: FORCED ENTERTAINMENT
KDAJ: 25. 04. / 80 min / SMG
Tokrat skupina raziskuje ideje in klišeje o upanju. S tem ko piše in zbira tako futuristične scenarije kot tudi male, vedrine ali obupa polne pripovedi, preiskuje spekulativno naravo predvidevanja in brezštevilne možnosti, ki jih ima na zalogi prihodnost.
Jutrišnji žuri črpajo iz utopičnih in distopičnih napovedi, optimističnih zgodb, ki si jih pripovedujemo, in radožive domiselnosti, ki vznikne, ko se delo razvije v predstavo.







kontakt partnerji ekipa