Get Adobe Flash player

FB BLOG EN

V POGONU

DNEVNA SOBA (RAZSTAVA)
KDO: URšKA BOLJKOVAC
KDAJ: 15. - 25. 04. / ŠB
Exodos je polnoleten. Čas za radoveden pogled v prihodnost in preteklost. Dnevna soba je instalacija pisarne Exodos. Ker si ne želimo klasičnega zgodovinskega pregleda festivala, vam ponuja intimen obisk naše dnevne sobe. Udobno se namestite, spijte nesko ali čaj. Brskajte po arhivu, se spomnite plakatov, dogodkov, predstav in ljudi tega festivala. Naj bo dnevna soba vaša, morda v njej najdete tudi košček sebe. Dobrodošli!



PRAZEN ODER (POGOVORI)
KDO: TIM ETCHELLS + UMETNIKI/ARTISTS
KDAJ: 15. - 24. 04. / GJ
»Eden od elementov moje razstave je pravi prazen oder. Ob tiskovni konferenci nas je bilo na njem šest in zabavno, rahlo absurdno je bilo videti, kako se drenjamo. Na ta oder nameravam povabiti … zamislil sem si, da se med festivalom tam odvije vrsta srečanj, pogovorov in razprav. Vsebina teh predstavitev (in njihova oblika) je odprta … a najbrž mislim na tisti prostor možnosti, ki ga ponuja oder in na katerega meri napis o revoluciji … mislim na prostor praznine in prehodnosti, in kako je mogoče k njima pristopati na različne načine … v pojmih filozofije, politike, uprizoritve …«

15. 4. Etchells, Theodoridou, 21:00
16. 4. Etchells, Dolar, Janša, 22:00
17. 4. Etchells in umetniki, 22.00
20. 4. Etchells, Fu Kuen in azijski umetniki, 22:00
24. 4. Etchells in umetniki, 22:30




EKSOTIKA (DELAVNICA)
KDO: SUJATA GOEL
KDAJ: 16. 04. / ŠB
Misli in ideje, očrtane v začetni razpravi o eksotiki, bomo prenesli v prakso in ustvarili skupinsko bazo podob, ki predstavljajo dandanašnjo Azijo. S pomočjo strukturiranih in vodenih improvizacijskih tehnik bomo te družbene simbole eksotike prevedli v gibalne, gestikulacijske vzorce in kot rezultat ustvarili nekaj otipljivega.
Kapaciteta: največ 10 udeležencev. Ohlapna oblačila! Brezplačno. Obvezna prijava.


RAZISKOVANJE BIONIčNEGA GIBA (DELAVNICA)
KDO: CHOY KA FAI
KDAJ: 18. 04. / GLEJ
Niz poskusov v procesu snovanja digitalnega mišičnega spomina za telo. V teh poskusih, ki jih je vzpodbudil Luigi Galvani z odkritjem živalske električnosti v človeškem telesu (1780), privzemamo tehnike električnega spodbujanja živcev za koreografiranje umetno povzročenih mišičnih krčenj in raziskujemo nevrološka razmerja plesa. Na delavnici bomo prikazali niz konkretnih primerov in udeleženci bodo imeli priložnost za interakcijo in raziskovanje različnih možnosti gibanja z zvokom, elektriko in možganskim valovanjem.
Ciljno občinstvo: dobrodošli so vsi, plesno predznanje ni potrebno. Kapaciteta: največ 10 udeležencev. Brezplačno. Obvezna prijava.


EXODOS NA ZOFI (PEFORMANS)
KDO: LEJA JURIšIć + TEJA REBA
KDAJ: 20. - 25. 04. / GJ
Zofa je kontekstno-specifičen performans, katerega vsebino umetnici vsakič razvijata v navezavi na širše družbeno-politične razmere okolja uprizoritve. Politična, družbena, umetniška ... vprašanja sladkogrenko komentirata. Vsak enozložni, politično nekorektni dialog se konča z glasnim smehom. Judith Butler pravi, da namerni smeh s stališča nezadostnih diskurzov deluje kot subverzivno dejanje in znak olajšanja.
Exodos na zofi bo kratka različica tega performansa kot komentar dogodkov po polovici in na koncu festivala. Brezplačno.
Leja Jurišić
Teja Reba



SCHWALBE (DELAVNICA)
KDO:
KDAJ: 21. - 25. 04. / GLEJ
Naša delavnica se odvija v gledališču/vadbenem prostoru in njegovi okolici. Stene po navadi zagotavljajo, da ostaja zunanji svet na varni razdalji. Črna škatla pomaga gledalcem do osredotočenja, gledališkemu ustvarjalcu pa do specifičnega izraza. Takšne razmere nam omogočijo, da lažje ocenjujemo zunanji svet, hkrati pa nas od njega tudi izolira. V tej delavnici želimo povezati »notranjost« z »zunanjostjo« – odpreti gledališče, da lahko diha. Z določenimi zadolžitvami vas pripravimo do poskusov, ki jih delimo v skupini. Imenujemo jih poskusi, ne dejanja, kajti izid poskusa je rezultat poskušanja. V gledališču delamo, iščemo poti do ponavljanja poskušanja, ne pa do dejanja, h kateremu bi morda privedlo. A tega se bomo lotili, ko pridete.
Delavnico končamo s predstavitvijo. Če želite zvedeti več o našem delu, obiščite www.schwalbe.nu.
Ciljno občinstvo: dobrodošli vsi, plesno predznanje ni potrebno. Kapaciteta: največ 10 udeležencev. Brezplačno. Obvezna prijava.


FOKUS: AZIJA (POGOVOR)
KDO:
Tang Fu Kuen, kurator Azijske plesne platforme, umetnostni kritik, producent festivalov, dramaturg in teoretik, sodelavec in dober poznavalec izstopajočih azijskih ustvarjalcev, ki jih niti v Sloveniji niti v Evropi (še) ne poznamo prav dobro. Kulture z večtisočletno tradicijo, s tenkočutnim umetniškim izrazom, stopajo pred zahodnega človeka šele v času globalizacije, ko postajajo te države vodilni akterji na več družbenih področjih, tudi na umetnškem. Védenje in poznavanje tamkajšnjega razvoja je še vedno nezadostno, sodelovanje omejeno.
Tang Fu Kuen nam bo predstavil trenutne trende v razvoju sodobnega plesa v Aziji ter umetniško sodelovanje med Evropo in Azijo, spregovoril pa bo tudi o teoriji sodobnega plesa, ki je vse prevečkrat evropocentrična in niti slučajno ne uspe zaobjeti raznolikosti in zahtevnosti azijskih performativnih tradicij, filozofij in modalitet.
V okviru Elektrarninih debatnih večerov, ki jih organizira Bunker. V angleškem jeziku. Brezplačen vstop.


EKO SUPRIYANTO (DELAVNICA)
KDO:
KDAJ: 23. 04. / GLEJ
Eko se posveča preiskovanju vpliva javanskih plesov na sodobne plese, sodelovanju tradicije in sodobne pop kulture in filma ter medkulturnim vplivom. Globoko je zavezan raziskovanju, predanosti in kreativnosti, plesnim besediščem novih jezikov, učenim in umetniškim transformacijam. S svojimi medkulturnimi nagoni, ki koreninijo v njegovem rojstnem Kalimantanu/Borneu in v ljudskemu plesu magelang, kombiniranimi z njegovo predelavo klasičnega/dvorskega javanskega plesa, se podaja na povsem novo področje: k učenju in rasti na podlagi tradicionalnih vrednot ob hkratni odprtosti za neposredno vpletanje sodobnih stvarnosti.
Udeležence bo seznanil s tradicionalnalnimi javanskimi plesi in z njihovo povezavo z zahodnimi plesnimi trendi.
Ciljno občinstvo: dobrodošli vsi, plesno predznanje ni potrebno. Kapaciteta: največ 10 udeležencev. Brezplačno. Obvezna prijava.







kontakt partnerji ekipa